Obavijesti

News

Komentari 9

Kuleba poručio: 'Zabranite ulazak u EU ruskim turistima'

Kuleba poručio: 'Zabranite ulazak u EU ruskim turistima'

Očekuje se da će se ministri dogovoriti o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Moskvom, što znači da će Rusi morati duže čekati i plaćati više za vize, dok će blok vjerojatno ostati podijeljen oko potpune zabrane putovanja u EU

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u srijedu Europsku uniju da zabrani dolazak ruskim turistima, opisavši tu mjeru primjerenom budući da većina Rusa podržava "genocidni agresorski rat" vlastite zemlje protiv Kijeva.

"Vrijeme za polovične mjere prošlo je", rekao je Kuleba za Reuters pred drugi dan sastanka ministara vanjskih poslova EU u Pragu u srijedu.

"Samo oštra i dosljedna politika može dati rezultate".

Očekuje se da će se ministri dogovoriti o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Moskvom, što znači da će Rusi morati duže čekati i plaćati više za vize, dok će blok vjerojatno ostati podijeljen oko potpune zabrane putovanja u EU.

"Zabrana izdavanja viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi primjeren odgovor na genocidni agresorski rat Rusije u srcu Europe koji podržava velika većina ruskih građana", rekao je Kuleba u izjavi poslanoj elektronskom porukom Reutersu.

Granatama probili nuklearku, a EU šalje Ukrajincima jod: 'To je prevencija, ali prijeti opasnost'
Granatama probili nuklearku, a EU šalje Ukrajincima jod: 'To je prevencija, ali prijeti opasnost'

Također je predložio pokretanje posebnog programa za ruske vojnike koji se više ne žele boriti u Ukrajini.

"(Poruka): spasi se i odlazi. Položi oružje, predaj se ukrajinskim snagama i dobij priliku započeti novi život", rekao je Kuleba.

"Uvjeren sam da je vrijedno dati tu ponudu, jer čak i ako jedan ruski vojnik položi oružje i odluči otići, to znači spašene ukrajinske živote i bliži mir", rekao je Kuleba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak ruske vojnike da bježe spašavajući tako svoje živote nakon što su njegove snage pokrenule ofenzivu kako bi ponovno zauzele južnu Ukrajinu.

Rusi zaustavili plin prema EU; Stručnjaci iz IAEA u četvrtak će posjetiti elektranu Zaporižje
Rusi zaustavili plin prema EU; Stručnjaci iz IAEA u četvrtak će posjetiti elektranu Zaporižje

Moskva tvrdi da je odbila napad i nanijela velike gubitke kijevskim snagama.

Britansko ministarstvo obrane u srijedu je objavilo da su ukrajinske snage na nekim mjestima na južnom bojištu potisnule ruske snage, iskoristivši relativno 'tanku' rusku obranu.