Obavijesti

News

Komentari 47

'Kurikularna reforma je iznad svih partikularnih i interesa'

'Kurikularna reforma je iznad svih partikularnih i interesa'
1

MZOS podsjeća da se Hrvatska obrazovna politika jasno opredijelila za kurikularni pristup još 2005. godine te da je odluka donesena imajući u vidu najvažnije u sustavu - učenike

VIDEO

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta pozvalo je u utorak na nacionalni konsenzus oko sadržaja kurikulumskih dokumenata ističući da je cjelovita kurikularna reforma iznad svih grupacija i partikularnih interesa.

Priopćenje je uslijedilo nakon što je u ponedjeljak voditelj ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić najavio da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar do srijede, 25. svibnja, u 10 sati ne odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost, među kojima i da skupinu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja.

U priopćenju, objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva i Vlade, navodi se da je ekspertna radna skupina tijelo kojem je dolaskom sadašnje vlade povjeren mandat da nakon provedene stručne rasprave doradi prijedloge kurikularnih dokumenata za potrebe javne rasprave te izradi izvješće o provedenoj stručnoj raspravi.

"Vjerujemo kako će oni to i napraviti poštivajući dogovorene rokove i potvrđujući kontinuitet suradnje obrazovne politike. Nakon provedene javne rasprave slijedi usklađivanje u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kurikulumskih dokumenata s očitovanjima zainteresirane javnosti, a u konačnici i recenzijski postupak koji ti dokumenti prije donošenja trebaju proći", stoji u priopćenju.

MZOS podsjeća da se Hrvatska obrazovna politika jasno opredijelila za kurikularni pristup još 2005. godine te da je odluka donesena imajući u vidu najvažnije u sustavu - učenike.

"Danas, kada je nakon više od deset godina velik posao u tom smjeru odrađen, na čemu iskreno zahvaljujemo svima koji su tome pridonijeli, nemamo namjeru izgubiti iz vida one od kojih smo krenuli, učenike. Cjelovita kurikularna reforma je iznad svih grupacija i partikularnih interesa, imajući to u vidu, pozivamo sve dionike na dijalog i uvažavanje, na sve ono što kurikularnom reformom nastojimo postići, a to je nacionalni konsenzus oko sadržaja kurikulumskih dokumenata u Republici Hrvatskoj" zaključuje MZOS.

GOOD: Neka se Šustar odupre političkim pritiscima

Inicijativa za građanski odgoj i obrazovanje (GOOD) protivi se zaključcima saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i sport koji želi proširiti sastav ekspertne skupine za izradu cjelovite kurikularne reforme, te je od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara zatražila da se odupre političkim pritiscima i podrži dosadašnji rad na izradi reforme kroz uspostavu kvalitetne operativne podrške.

Uz poruku kako je sada posljednja prilika za spas kurikularne reforme, GOOD je u utorak pozvao ministra Šustara da spriječi "neprijateljsko preuzimanje" ekspertne skupine ili dade ostavku, a od saborskog Odbora očekuje da povuče svoj zaključak te ne opstruira reformu "koja je oblikovana kao otvoren i transparentan proces".

"Nasuprot političkom preuzimanju stručnog tijela zaduženog za cjelovitu kurikularnu reformu, jedina nada za njen spas svodi se na prethodna obećanja ministra Šustara, kao i premijera Oreškovića koji je još u travnju tvrdio da 'bez nove kurikularne reforme nema budućnosti'“, poručuje GOOD.

Ako oni ne spriječe pokušaj neprijateljskog preuzimanja ekspertne radne skupine, na čijih sedam članova bi saborski Odbor za znanost, obrazovanje i sport želio dodati svojih netransparentno izabranih deset izaslanika, bit će to posljedica Vladinog vrhunskog nemara prema djeci i nebrige prema budućnosti Hrvatske, smatra udruga koja okuplja organizacije civilnoga društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...