Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
129 komentara

Kuščević pripremio Zakon: Za skrivanje kuća neće biti kazne

Ministar Kuščević obećao je da će novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa biti gotov do ljeta. Nema ga, a po znanom nacrtu trebao je spriječiti Povjerenstvo da kažnjava dužnosnike za neprijavljivanje imovine

129 komentara

Prije nešto više od mjesec dana ministar Lovro Kuščević najavljivao je kako će do ljeta donijeti novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je prvim nacrtom bio pokazao da smanjuje ovlasti Povjerenstvu iako je Kuščević tvrdio da ih povećava. Iz Povjerenstva nam kažu da nemaju nikakvih saznanja u kojoj je fazi izrada Zakona.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Povjerenstvo je imalo niz primjedbi na prijedlog Zakona koji je objavljen na e-savjetovanju, no one najvažnije su ukidanje tzv. "perioda hlađenja" nakon prestanka obnašanja dužnosti, što predstavlja međunarodno priznati standard kojim se otklanja sumnja da se javna dužnost koristila u svrhu postizanja osobnog probitka nakon mandata, i to kroz zapošljavanje dužnosnika nakon prestanka mandata u tijelima javne vlasti ili u pravnim osobama s kojima je tijelo javne vlasti u kojem je dužnosnik obnašao dužnost poslovalo za vrijeme njegovog mandata. Zatim novim prijedlogom Zakona onemogućilo bi se pokretanje postupka i izricanje sankcije dužnosnicima koji svjesno izbjegavaju obvezu točnog, istinitog i potpunog prikazivanja podataka o svojoj imovini - pojašnjavaju u Povjerenstvu. 

OBRAĆAJU SE U NEDJELJU Potres među vladajućima: HNS traži smjenu Lovre Kuščevića

Naime, prema predloženim izmjenama Zakona u slučaju da se utvrdi da dužnosnik nije u imovinskoj kartici točno i istinito naveo podatke o svojoj imovini, Povjerenstvo bi ga trebalo pozvati da u dodatnom roku ukloni nedostatke te nadopuni svoju imovinsku karticu. Ako dužnosnik nadopuni karticu, Povjerenstvo protiv istog ne bi moglo pokrenuti postupak.

- Povjerenstvo je također predlagalo da se predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te članovi uprava njihovih društava kćeri smatraju dužnosnicima u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa s obzirom na to da navedena trgovačka društva raspolažu značajnim financijskim sredstvima, te upravo kod ove kategorije osoba postoje veliki koruptivni rizici. Dobar primjer za navedeno je Zagrebački holding – pojašnjavaju u Povjerenstvu.

SVAKI DAN NOVA AFERA Lovro je muljao: Niže afere, ali premijer Plenković ga ipak štiti

Dodaju kako im je ministar u četvrtak dostavio novi popis imovine.

Nova kartica ne otklanja odgovornost 

- Ministar je u četvrtak dostavio novu imovinsku karticu u elektronskom obliku, a u petak ju je dostavio i u fizičkom obliku te će ista biti vidljiva na internetskim stranicama Povjerenstva nakon što se izvrši prethodna (administrativna) provjera. Svakako da je dobro da je ministar Kuščević izvršio potrebne promjene i dostavio imovinsku karticu s potpunim i točnim podacima, međutim podnošenjem nove kartice ne može otkloniti svoju odgovornost ako Povjerenstvo nakon provedenog postupka utvrdi da je došlo do propusta u ranije podnesenim karticama - ističu.

Pojasnili su i daljinu proceduru. Sve podatke provjeravaju kod nadležnih tijela, a to može trajati tjedan dana, ali i dva mjeseca.

REAKCIJA IZ NEREŽIŠĆA Načelnik 'vadi' Lovru: 'Sve se radilo za boljitak naše općine'

- Povjerenstvo trenutno provodi redovitu provjeru podataka iz izvješća o imovinskom stanju koja je dužnosnik podnio, što znači da se podaci koje je dužnosnik naveo u imovinskim karticama uspoređuju s podacima nadležnih državnih tijela, kao što su Porezna uprava, zemljišnoknjižni sudovi, MUP i druga tijela. Ako se utvrdi nesklad između podataka o imovini koje je dužnosnik naveo i podataka koje je Povjerenstvo pribavilo od drugih tijela, od dužnosnika će se zatražiti očitovanje o utvrđenom neskladu te će Povjerenstvo nakon zaprimljenog očitovanja odlučiti hoće li protiv dužnosnika pokrenuti postupak - pojasnili su. 

Povjerenstvo je također protiv ministra Kuščevića zaprimilo neanonimnu prijavu u kojoj su dostavljene poveznice na neke od članka objavljenih u medijima u protekla dva tjedna dana te će se u okviru navedenog predmeta ispitivati sve informacije objavljene u odnosu na dužnosnika te ima li elementa koji upućuju na moguću povredu Zakona.

Imaju još jedan predmet protiv Kuščevića

- Povjerenstvo ima otvoren još jedan predmet protiv dužnosnika Lovre Kuščevića koji se odnosi na izjave dužnosnika dane u medijima vezane za referendumsku inicijativu Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj te odbijanje zahtjeva navedenih inicijativa da sudjeluju kao promatrači prilikom provjere broja važećih potpisa za referendum – napisali su nam.

Hrvatska - Azerbajdzan PEĐA GRBIN 'Zahtjev za opoziv predat ćemo idući tjedan, treba ga dopuniti'

Inače, ovakvi propusti se kažnjavaju s 2000 do 40.000 kuna.

Pitali smo i da li im je ministar objasnio kako to da je 2009. u imovinskoj kartici sporno zemljište već oslovio kao građevinsko iako isto tada nije bilo građevinsko nego poljoprivredno?

Zagreb: Sabor 12. sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu zakona o privatnoj zaÅ¡titi CIRKUS U SABORU 'Još jedna nekretnina i dajte Kuščeviću status županije...'

- U ovom trenutku još nije završen postupak redovite provjere podataka iz imovinskih kartica te stoga još nije niti zatraženo očitovanje dužnosnika Lovre Kuščevića – kažu u Povjerenstvu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message