Obavijesti

News

Komentari 129

Kuščević pripremio Zakon: Za skrivanje kuća neće biti kazne

Kuščević pripremio Zakon: Za skrivanje kuća neće biti kazne
1

Ministar Kuščević obećao je da će novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa biti gotov do ljeta. Nema ga, a po znanom nacrtu trebao je spriječiti Povjerenstvo da kažnjava dužnosnike za neprijavljivanje imovine

VIDEO

Prije nešto više od mjesec dana ministar Lovro Kuščević najavljivao je kako će do ljeta donijeti novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je prvim nacrtom bio pokazao da smanjuje ovlasti Povjerenstvu iako je Kuščević tvrdio da ih povećava. Iz Povjerenstva nam kažu da nemaju nikakvih saznanja u kojoj je fazi izrada Zakona.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Video Vijesti 01:22

- Povjerenstvo je imalo niz primjedbi na prijedlog Zakona koji je objavljen na e-savjetovanju, no one najvažnije su ukidanje tzv. "perioda hlađenja" nakon prestanka obnašanja dužnosti, što predstavlja međunarodno priznati standard kojim se otklanja sumnja da se javna dužnost koristila u svrhu postizanja osobnog probitka nakon mandata, i to kroz zapošljavanje dužnosnika nakon prestanka mandata u tijelima javne vlasti ili u pravnim osobama s kojima je tijelo javne vlasti u kojem je dužnosnik obnašao dužnost poslovalo za vrijeme njegovog mandata. Zatim novim prijedlogom Zakona onemogućilo bi se pokretanje postupka i izricanje sankcije dužnosnicima koji svjesno izbjegavaju obvezu točnog, istinitog i potpunog prikazivanja podataka o svojoj imovini - pojašnjavaju u Povjerenstvu. 

Potres među vladajućima: HNS traži smjenu Lovre Kuščevića
Potres među vladajućima: HNS traži smjenu Lovre Kuščevića

Naime, prema predloženim izmjenama Zakona u slučaju da se utvrdi da dužnosnik nije u imovinskoj kartici točno i istinito naveo podatke o svojoj imovini, Povjerenstvo bi ga trebalo pozvati da u dodatnom roku ukloni nedostatke te nadopuni svoju imovinsku karticu. Ako dužnosnik nadopuni karticu, Povjerenstvo protiv istog ne bi moglo pokrenuti postupak.

- Povjerenstvo je također predlagalo da se predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te članovi uprava njihovih društava kćeri smatraju dužnosnicima u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa s obzirom na to da navedena trgovačka društva raspolažu značajnim financijskim sredstvima, te upravo kod ove kategorije osoba postoje veliki koruptivni rizici. Dobar primjer za navedeno je Zagrebački holding – pojašnjavaju u Povjerenstvu.

Lovro je muljao: Niže afere, ali premijer Plenković ga ipak štiti
Lovro je muljao: Niže afere, ali premijer Plenković ga ipak štiti

Dodaju kako im je ministar u četvrtak dostavio novi popis imovine.

Nova kartica ne otklanja odgovornost 

- Ministar je u četvrtak dostavio novu imovinsku karticu u elektronskom obliku, a u petak ju je dostavio i u fizičkom obliku te će ista biti vidljiva na internetskim stranicama Povjerenstva nakon što se izvrši prethodna (administrativna) provjera. Svakako da je dobro da je ministar Kuščević izvršio potrebne promjene i dostavio imovinsku karticu s potpunim i točnim podacima, međutim podnošenjem nove kartice ne može otkloniti svoju odgovornost ako Povjerenstvo nakon provedenog postupka utvrdi da je došlo do propusta u ranije podnesenim karticama - ističu.

Pojasnili su i daljinu proceduru. Sve podatke provjeravaju kod nadležnih tijela, a to može trajati tjedan dana, ali i dva mjeseca.

Načelnik 'vadi' Lovru: 'Sve se radilo za boljitak naše općine'
Načelnik 'vadi' Lovru: 'Sve se radilo za boljitak naše općine'

- Povjerenstvo trenutno provodi redovitu provjeru podataka iz izvješća o imovinskom stanju koja je dužnosnik podnio, što znači da se podaci koje je dužnosnik naveo u imovinskim karticama uspoređuju s podacima nadležnih državnih tijela, kao što su Porezna uprava, zemljišnoknjižni sudovi, MUP i druga tijela. Ako se utvrdi nesklad između podataka o imovini koje je dužnosnik naveo i podataka koje je Povjerenstvo pribavilo od drugih tijela, od dužnosnika će se zatražiti očitovanje o utvrđenom neskladu te će Povjerenstvo nakon zaprimljenog očitovanja odlučiti hoće li protiv dužnosnika pokrenuti postupak - pojasnili su. 

Povjerenstvo je također protiv ministra Kuščevića zaprimilo neanonimnu prijavu u kojoj su dostavljene poveznice na neke od članka objavljenih u medijima u protekla dva tjedna dana te će se u okviru navedenog predmeta ispitivati sve informacije objavljene u odnosu na dužnosnika te ima li elementa koji upućuju na moguću povredu Zakona.

Imaju još jedan predmet protiv Kuščevića

- Povjerenstvo ima otvoren još jedan predmet protiv dužnosnika Lovre Kuščevića koji se odnosi na izjave dužnosnika dane u medijima vezane za referendumsku inicijativu Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj te odbijanje zahtjeva navedenih inicijativa da sudjeluju kao promatrači prilikom provjere broja važećih potpisa za referendum – napisali su nam.

'Zahtjev za opoziv predat ćemo idući tjedan, treba ga dopuniti'
'Zahtjev za opoziv predat ćemo idući tjedan, treba ga dopuniti'

Inače, ovakvi propusti se kažnjavaju s 2000 do 40.000 kuna.

Pitali smo i da li im je ministar objasnio kako to da je 2009. u imovinskoj kartici sporno zemljište već oslovio kao građevinsko iako isto tada nije bilo građevinsko nego poljoprivredno?

'Još jedna nekretnina i dajte Kuščeviću status županije...'
'Još jedna nekretnina i dajte Kuščeviću status županije...'

- U ovom trenutku još nije završen postupak redovite provjere podataka iz imovinskih kartica te stoga još nije niti zatraženo očitovanje dužnosnika Lovre Kuščevića – kažu u Povjerenstvu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa