Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
130 komentara

Kustos je u čudu: Statua se sama rotira, nitko ne zna zašto

Kipić čovjeka Neb-Senu nađen je u njegovoj grobnici koja datira od 1800 g.p.K. Kustos muzeja u Manchesteru prvi je primjetio okretanje, a postavili su i kamere

screenshot/YouTube
Foto: screenshot/YouTube
130 komentara

Kustosi i zaposlenici muzeja u Manchesteru u potpunom su šoku nakon što je na nadzornim kamerama snimljeno neobjašnjeno okretanje egipatske statue. Nikome, pa ni stručnjacima, nije jasno kako se i zašto statua u vitrini sama okreće oko svoje osi.

Kipić čovjeka imena Neb-Senu nađen je u njegovoj grobnici koja datira od 1800 g. p. K. Stari Egipćani su pokraj pokojnika često ostavljali figure i statue u njegovom liku, vjerujući da će, ukoliko se tijelo uništi, duša koristiti statuu kao svoje sljedeće odredište. 

No, iako je u muzejskoj staklenoj vitrini već 80 godina, 25 centimetara visoka statua počela se okretati i to za točno 180 stupnjeva. 

Bilo mi je neobično jer je u zatvorenoj vitrini, a samo ja imam ključ. Vratio sam je u prvobitni položaj, ali se opet  okrenula

- Jedan dan sam primijetio da je statua okrenuta. Bilo mi je neobično jer je u zatvorenoj vitrini, a ja sam jedini koji ima ključ. Vratio sam je u prvobitni položaj, ali se okrenula i sljedećeg dana. Stavili smo kamere i iako se ti pokreti ne mogu vidjeti golim okom, ubrzana snimka jasno pokazuje okretanje - rekao je egiptolog Campbel Price, kustos muzeja. 

Stručnjaci koji su proučavali slučaj za neobičnu pojavu krive podrhtavanje tla dok posjetitelji razgledavaju izloške. No, kustos u to ne vjeruje.

- Cijenim njihovo mišljenje, ali statua je na istom mjestu i na istoj podlozi već desetljećima. Zašto se to prije nije događalo? Bilo bi sjajno da netko otkrije o čemu je zaista riječ - zaključio je Price u razgovoru za Manchester Evening News.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message