Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Lactalis: 'U Hrvatskoj nema mlijeka zaraženog salmonelom'

Zaražene pošiljke mliejka u prahu za bebe u svijetu se prodaju pod brandovima Milumel, Picot i Celia. Najviše problema bilo je u Francuskoj, Grčkoj i Španjolskoj...

Foto: Lactalis

Riječ je o međunarodnim brendovima prisutnima u zemljama od Pakistana, Sudana, Kine do Velike Britanije u kojima trenutačno, kao dodatna mjera opreza, traje povlačenje proizvoda s polica. Spomenuti proizvodi uopće nisu prisutni u Hrvatskoj te ne postoji opasnost za naše potrošače, priopćili su iz Lactalisa za Hrvatsku.

Lactalis je po hitnom postupku povukao 12 milijuna kutija mlijeka u prahu za bebe iz 83 zemlje svijeta zbog zaraze salmonelom u proizvodnom pogonu. Zaražene pošiljke u svijetu su poznate pod brendovima Milumel, Picot i Celia, a najviše problema izazvale su upravo na francuskom tržištu te u Španjolskoj i Grčkoj.

SKANDAL U LACTALISU Salmonela u mlijeku za bebe: Povlače ga iz čak 83 zemlje

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan odmah je poslala dopis Europskoj komisiji tražeći hitno definiranje roka za alarmiranje sustava RASFF.

- Sve europske zemlje imaju sustav alarmiranja kad se otkrije zaraza hrane te se takva roba automatski povlači. To je RASFF sustav. Međutim, zakon propisuje da se problem mora alarmirati što prije, ali ne precizira u kojem roku se to mora učiniti. Time se ostavlja prostor za zloporabu, jer meni što prije možda znači danas, a nekome drugome tek za tjedan dana - upozorila je Borzan dodajući kako je tema aktualna u Francuskoj jer roba zaražena salmonelom nije automatski povučena s polica.

Jurica Galoić/PIXSELL U EU Borzan: Sve više šarlatanskih terapija i prevarenih potrošača

Još joj nije stigao odgovor Europske komisije, no smatra da se zakon mora što prije promijeniti. Direktor Lactalis grupe demantirao je navode da su u kompaniji pokušali sakriti salmonelu. Obećao je da će firma pomoći obiteljima zaraženih.

Lactalis grupa jedna je od najvećih svjetskih proizvođača mljekarskih proizvoda s godišnjom prihodom od 17 milijardi eura. Prema podacima s njihove stranice, širom svijeta ova kompanija zapošljava 75.000 ljudi. Simptomi infekcije salmonelom su, među ostalim grčevi u trbuhu, dijareja, povraćanje i groznica. Većina ljudi oporavi se bez liječenja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message