Obavijesti

News

Komentari 97

Lagano štivo za plažu: Sve o Orjuni, Udbi, Ozni, digitalizaciji

Lagano štivo za plažu: Sve o Orjuni, Udbi, Ozni, digitalizaciji
1

Ovo su neke od najzapaženijih retoričkih figura minulih godinu dana koje nas nasmijavaju i rasplakuju. Hrvatska 2016. živi u 1991. - razvila se devedesetprvologija, ali i 1945., 1929. te druge godine prošlosti

VIDEO

Negdje od 1991. pa do 1993. godine Karamarkov bi rječnik bio vrlo suvremen, pa i napredan. Karamarko se, naime, zalagao za rušenje komunizma, jugoslavenstva, Udbe, Ozne i svih drugih zala bivšeg sustava, ali je malo zakasnio, nekih četvrt stoljeća...

Da, trebalo je otvoriti sve arhive, da, trebalo je raskrinkati doušnike tajne političke policije, da, trebalo je dekomunizirati društvo - no taj je posao trebao biti obavljen najkasnije prvih pet do deset godina Tuđmanove vladavine. Karamarko je s tim poslom otpočeo 2014. godine. Pa ni tada ga nije završio, nego je od svega napravio farsu.

U njegovo se vrijeme razvila cijela jedna disciplina koja se stručno naziva devedesetprvologija, a u bitnom se svodi na pitanje: gdje si bio ‘91.? No povratak u prošlost bio je i mnogo dublji. Kolike neslućene domete ima taj politički stroj, propitali su mnogi naši političari. Zoran Milanović svojedobno je, recimo, u okolici Knina otkrio crnokošuljaše iz 2. svjetskog rata i to ga je otkriće zgrozilo sve dok nije shvatio da su iz njegove stranke. Kolinda Grabar Kitarović bila bi, poput Karamarka, vrlo napredna - oko 1925. godine. Ona je ovih dana otkrila da su se na scenu vratili orjunaši, pripadnici pokreta jugoslavenskih nacionalista koji su zabranjeni još u Kraljevini Jugoslaviji krajem dvadesetih godina - prije samo jednog stoljeća, dakle. Predsjednica je otkrila i zanimljiv način na koji sluša Thompsonove “Čavoglave” - početak pjesme ne odobrava, a u ostatku uživa. Pravaši su se hvalili napretkom dentizma, pa su pojasnili kako su zauvijek prošla vremena kad su u glavi imali više očiju nego zuba, ali i dalje obožavaju Thompsona, janjetinu i mladi luk. U cijeloj toj historicističkoj orgiji negdje se zagubilo suvremeno doba, pa je ne samo Karamarko, nego i svi naši akteri, zaboravio na pitanje - digitalizacije. No s čudima digitalizacije i suvremenosti možemo se suočiti već ako pređemo - Sutlu.     

- orjunaši “Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku!”, predsjednica Kolinda na Facebooku.

- uloga lustracije “Lustracija nije lov na pojedine ljude, nego je lustracija promjena društvene klime i zauzimanje za istinu”, govorio je Tomo.

- 
janjetina i mladi luk “Prošla su vremena kad su pravaši imali dva zuba u glavi, jeli janjetinu, mladi luk i slušali Thompsona. Danas okupljamo mlade i stručne ljude. Ono što se tiče janjetine, mladog luka i Thompsona, to i dalje stoji”, Pero Ćorić, HSP AS.

- pitanje svih pitanja - ‘91. “Pitanje svih pitanja glasi: kad je to SDP, kao sljedbenik SKH, osudio, ili osuđivao, svoj vlastiti totalitarizam? U tih 25 godina nikad nismo doživjeli da ovaj današnji SDP napravi jasan otklon od SKH iz onog bivšeg vremena”, pitao se Tomo. No pitanje svih pitanja je naravno, “Gdje si bio 1991.?”    

- slušanje Thompsona “Slušajući Thompsona ne znači da odobravam bilo koje pozdrave - Za dom spremni i druge”, rekla je predsjednica KGK.

- hrvatske građevine “Ja sam došao ovdje i služit ću svim hrvatskim građevinama”, rekao je Tim Orešković”.

- hajka “Vrlo je relativan pojam moralne i političke odgovornosti. Ovo je bila hajka. Crnoja je odlučio kao častan čovjek sam odstupiti”, rekao je Tomislav Karamarko.

- i, naravno, digitalizacija! ”Rekli smo poljoprivreda, energetika, reindustrijalizacija, što smo još rekli, digitalizacija i tako, jel’... Pa nabrojali smo četiri plus digitalizacija. Što smo ono još rekli?”.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza