Obavijesti

News

Komentari 6

Lančani sudar na Krpanima: HAC-ovci se ne osjećaju krivi

Lančani sudar na Krpanima: HAC-ovci se ne osjećaju krivi
3

Četvoricu djelatnika se sumnjiči da su odgovorni za izazivanje stravičnog lančanog sudara na autocesti A1 na vijaduktu Krpani, jer su propustili posuti zaleđeni kolnik autoceste

VIDEO

Ive Klanac, Lovro Šabić, Kazimir Služek, Jakov Pedisić, svi zaposlenici HAC-ONC-a, te Davor Bićanić ispred tvrtke HAC-ONC-a ne osjećaju se krivima za kazneno djelo ugrožavanje prometa opasnom radnjom ili sredstvom - izjasnili su se u srijedu pred sudskim Vijećem Županijskog suda u Karlovcu gdje im je u srijedu započelo suđenje. 

Naime četvoricu djelatnika i tvrtku HAC-ONC se sumnjiči da su odgovorni za izazivanje stravičnog lančanog sudara 30. studenog 2013. godine u 6,10 sati na autocesti A1 na vijaduktu Krpani, jer su propustili posuti zaleđeni kolnik autoceste i signalizacijom obavijestiti vozače o stanju na kolniku. U lančanom sudaru 16 vozila smrtno je stradalo četvero ljudi, a 16 ih je ozlijeđeno. Na mjestu su poginuli Igor Katić, Ante Gligor i Zvonko Dražina, a Ivica Vrgoč je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici. 
  
Optužnicom se prvookrivljenog ophodara Klanca tereti da je unatoč kvaru metereološke stanice na vijaduktu Krpani kritičnog jutra propustio naložiti preventivno posipanje kolnika, unatoč tome što je prognoza Državnog hidrometerološkog zavoda upućivala na mogućnost pojave poledice, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, a voditelja Tehničke jedinice Sveti Rok Pedisića se tereti što je dopuštao  da ophodari stanice Sveti Rok subjektivno procjenjuju stanje kolnika i mimo Pravilnika ne posipaju cijeli profil autoceste. 

Nadalje se pomoćnika direktora Sektora za tehničke poslove Šabića i  šefa Odjela za elektro i strojarsko održavanje Služeka tereti da su kao odgovorni znali da je neispravna metereološka stanica, kao i informativni portali na tunelu Krpani, ali nisu poduzeli mjere i radnje da se kvarovi odmah otklone, zbog čega vozači nisu na vrijeme upozoreni na poledicu na vijaduktu, dok se tvrtku tereti što su četvorica optuženika kao odgovorne osobe tvrtke propustili postupiti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama Pravilnika o održavanju i zaštiti javnih cesta. 

Na ročištu su svjedočili djelatnici tvrtke, te je Mario Budiša voditelj elektro održavanja tehničke jedinice Sveti Rok iskazao da je kvar na metereološkoj stanici uočen 20. studenog, kada je i došlo do kvara na naponskom kablu. Metereološka stanica uz pomoću sonde za mjerenje šalje podatke o vlažnosti kolnika, debljini vodenog sloja, osoljenosti, pojavi leda na kolniku koji se šalju u nadzorni centar Maslenica koja ih prosljeđuje u Tehničku jedinicu održavanja Sveti Rok. 

- Spojili smo fazu, no izbacivalo ju je, sljedećeg dana smo ponovno pokušali spojiti no došlo je do probijanja i stanica je ostala bez napajanja. Radilo se o kablu dužine 700 metara, a mi nemamo mogućnosti detektirati kvar. Telefonski sam prijavio kvar nadređenima, a službenu, pismenu obavijest poslao nadređenima 25. studenog. 

Sve kvarove koje ne možemo sami otkloniti inače popravljaju ovlašteni serviseri sa kojima imamo sklopljene jednogodišnje ugovore i koji su dužni otkloniti sve tehničke kvarove. U to vrijeme se ugovor izašao, a novi nije bio sklopljen i ovlašteni serviser nije izišao na teren i otklonio kvar sve do 12. prosinca, nakon sklapanja ugovora. Radilo se o vrlo ozbiljnom, hitnom kvaru kojeg je trebalo što prije riješiti, takvi kvarovi događali su se i prije ovoga i oni su se rješavali i bez ugovora. U to vrijeme vanjski suradnik za održavanje je bila tvrtka Telegra iz Svete Nedjelje.  – svjedočio je Budiša, koji je iskazao i da je nekoliko mjeseci prije nesreće uništena sonda za mjerenje prilikom frezanja asfalta, a kvar također nije otklonjen iz njemu nepoznatih razloga. Anđelko Jureško, glavni inženjer u Odjelu za elektro i strojarsko održavanje koji je bio zadužen za praćenje ugovora sa izvođačima o održavanju elektroenergetskih kabela je iskazao da je ugovor s vanjskim serviserom istekao u ožujku, te je nakon prijave kvara od kolege iz Nabave zatražio bagatelnu javnu nabavu preko narudžbenice kako bi se sanirao kvar.

No on mi je kazao da ugovor samo što nije zaključen i da je pred potpisom i da mi se ne isplati tražiti narudžbenicu jer i taj postupak traje oko desetak dana. Inače tri mjeseca prije isteka ugovora počinjemo sa ugovaranjem, a u svibnju je pokrenut zahtjev za pokretanje javne nabave za iste usluge, dok je u prosincu godinu ranije zatražen aneks ugovor koji je odbijen. Nisam mogao bez ugovora ugovarati poslove jer bi kršio zakone.  – iskazao je Jureško, a na pitanje obrane je odgovorio da se nastali kvarovi od ožujka do svibnja nisu otklanjali nikako. 

Trećeoptuženi Služek je napomenuo da je Odjel u veljači krenuo u izradu tendera, te da je on šef odjela postao tek u travnju te da je on pokrenuo postupak produljenja ugovora o elektroodržavanju, te da nije bio šef odjela ranije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu