Obavijesti

News

Komentari 0

Laušić o Oluji: I Tuđman je dobivao izvješća s terena

Laušić o Oluji: I Tuđman je dobivao izvješća s terena
1

Laušić je kazao da su postrojbe vojne policije bile u dnevno-operativnim zadaćama podređene zapovjednicima zbornih područja i zbornih mjesta

VIDEO

Izvješća vojne policije s terena tijekom Oluje dolazila su na sve mjerodavne adrese u Hrvatskoj - od Uprave vojne policije, preko zapovjednika zbornih područja i mjesta HV-a, zapovjednika HRM-a i HRZ-a, nadležnih civilnih policijskih uprava do Ureda predsjednika RH, kazao je u utorak na haaškom suđenju trojici hrvatskih generala bivši načelnik Uprave Vojne policije MORH-a Mate Laušić. Haaško tužiteljstvo tereti trojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača za zločine počinjene tijekom Oluje. Laušić je posvjedočio u utorak i da su postrojbe vojne policije bile u dnevno operativnim zadaćama Oluje podređene zapovjednicima zbornih područja i zbornih mjesta. Potanko je opisao kako su zapovjednici postrojba vojne policije slali izvješća u Upravu vojne policije koja ih je, u obliku jutarnjih biltena, dostavljala na sve mjerodavne državne adrese.
- Svako izvješće Upravi vojne policije dostavljano je istodobno i teritorijalno nadležnom zapovjedniku - kazao je Laušić.
Gotovinin branitelj Luka Mišetić rekao je kako se među brojnim izvješćima vojne policije ne nalazi nijedno istodobno poslano primjerice generalu Laušiću i generalu Gotovini.
- Ne znam ni za jedan dokument koji potvrđuje to što svjedok govori - kazao je Mišetić.
Laušić je posvjedočio kako je nekoliko dana prije Oluje svojom zapovijedi od 2. kolovoza 1995. podredio zapovjednike bojna vojne policije zapovjednicima zbornih područja u obavljanju redovitih vojnopolicijskih zadaća te uspostavio tri izbočena zapovjedna mjesta vojne policije koja su se nalazila uz izbočena zapovjedna mjesta zbornih područja. Razlog uspostavi tih mjesta bio je što je u akciji Bljesku utvrdio da se njegove zapovijedi nisu uvijek provodile na terenu. Zapovjednici zbornih mjesta morali su nadzirati disciplinu vojnika na svom teritoriju i poduzimati mjere za očuvanje discipline, kazao je Laušić. Napomenuo je kako mu nije poznato da je ijedan zapovjednik, u skladu s tom zapovijedi, donio upute o redu i stezi, odnosno ponašanju vojnih osoba. Opisao je i kako je u srpnju 1994. Šušak donio zapovijed kojom se poništavaju sve druge zapovijedi o radu i ustroju vojne policije, radi osiguranja poštivanja Pravilnika o ustroju i radu vojne policije. Povod takvoj zapovijedi bio je, objasnio je Laušić, izgred u kojem je tadašnji zapovjednik Južnog bojišta raspustio 5. satniju 72. bojne vojne policije zato što je odbila zatajiti problematično ponašanje jednog zapovjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu