Obavijesti

News

Komentari 2

Legendarni Rudi prije 31 godinu svojim MIG-om je prebjegao iz JNA: 'Neću pucati na Hrvate'

Legendarni Rudi prije 31 godinu svojim MIG-om je prebjegao iz JNA: 'Neću pucati na Hrvate'
6

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA, čime je također otvorio pogled svijetu kakav je rat kod nas. I danas se pamte njegove slavne riječi upućene austrijskoj kontroli leta

VIDEO

Preko austrijskih Alpa i Bleiburga, s oko 1100 kilometara na sat, ušao sam u austrijski zračni prostor, riječi su ovo legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Rudija Perešina koji je na današnji dan 1991. godine poletio MIG-om 21 s bihaćkog aerodroma. 

Austrijskoj kontroli leta tada je izrekao slavnu rečenicu koja se vrlo dobro pamti i 31 godinu poslije.

- Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate - kazao je Rudi. 

Bilo je to vrijeme dok se JNA u brzini povlačila iz Slovenije, a Hrvatskoj, zajedno s pobunjenim hrvatskim Srbima, spremala otvoreni rat i agresiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Spustio sam se na visinu od 100 metara, izvukao stajni trap, jasno vidio pistu aerodroma i sam grad Klagenfurt. Sletio sam bez problema. Nisam bio uzbuđen. Nisam se ni bojao. Istina, mučila me mala neizvjesnost - ispričao je u jednom dokumentarcu što mu je prolazilo glavom dok se kretao austrijskom pistom u srebrnom avionu s crvenom zvijezdom. 

Na današnji dan poginuo Rudi Perešin: Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate
Na današnji dan poginuo Rudi Perešin: Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate

Za austrijske medije Perešinov prelet bio je tek bizarna epizoda rata u susjedstvu koju su lansirali kao ekskluzivu. U Hrvatskoj, izloženoj srpskoj agresiji, kapetan prve klase Rudolf Perešin postao je pravi nacionalni junak. Srpska ratna propaganda, pak, bila je potpuno zbunjena. Kako objasniti da im je pilot Hrvat, ispred nosa, s najvećeg vojnog aerodroma Bihać, gotovo “maznuo” nadzvučni borbeni avion i mirno sletio u Austriju. Pa su izmislili da je Perešin zatražio politički azil u Austriji. A nije. Jasno je rekao prvom austrijskom vojniku koji je prišao njegovu MiG-u i zbunjeno ga pitao što radi tu. 

- Dezertirao sam iz JNA jer nisam sposoban ni voljan pucati na hrvatske vojnike - kazao je Rudi pukovniku austrijskog ratnog zrakoplovstva, pilotu Dieteru Szolaru.

- Tim činom Rudi je otvorio pogled svijetu kakav je rat kod nas. Njegovim preletom i bijegom nismo dobili zrakoplov, no dobili smo pilota - kazao je brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, na 20. obljetnici preleta i 7. Memorijalu u Ivanić Gradu i Cagincu, gdje je Perešin proveo djetinjstvo.

'Rudi, dođi na vjenčanje u Austriju. Uzmi kameru i aparat'

Od početka 1991. rasle su ratne tenzije, a pogotovo nepovjerenje prema Hrvatima. Ni u Hrvatskoj na obitelj vojnog pilota JNA, pa uz to još Hrvata iz Gornje Stubice, nisu baš blagonaklono gledali.

Bijeg hrvatskog pilota s aerodroma Željava kraj Bihaća bio je komplicirani i opasan pothvat koji se u potpunoj tajnosti spremao mjesecima. Bez Perešinove supruge, Ljerke, to svakako ne bi bilo moguće. Ona je prva stupila u kontakt s hrvatskom stranom i prenijela mužu da postoji interes hrvatskih vlasti da Rudi preleti doma. Na koncu je Ljerkina prijateljica iz Njemačke nazvala je Perešina i kratko mu rekla: "Svadba je u Austriji, ponesi fotoaparat i kameru."

- Bila je to dogovorena šifra da krene u prelet i mogao je birati hoće li sletjeti u Austriju, Italiju ili Mađarsku. Rudi je imao ideju sletjeti ispod nadvožnjaka na autoputu prema Zagorju, no Zagreb to nije odobrio. Kako je u to vrijeme nadzirao povlačenje JNA iz Slovenije, Rudi je 25. listopada krenuo ustaljenom rutom preko Hrvatske prema Ljubljani, Kopru i nazad prema Ljubljani. Tada se okrenuo i nisko preko Alpa zaputio se prema aerodromu u Klagenfurtu - ispričala je njegova supruga. 

Pratite uživo: Na jubilarnim 25. susretima za Rudija lete Krila oluje, Black Hawk, MiG 21...
Pratite uživo: Na jubilarnim 25. susretima za Rudija lete Krila oluje, Black Hawk, MiG 21...

Nakon četiri dana boravka u Austriji Perešin je pušten i u tajnosti prebačen u Zagreb. Sad je obitelj Perešin, napokon, bila na okupu. U svojoj zemlji, među svojim ljudima. Rudolf je nastavio letjeti u HRZ-u i uskoro je postao zapovjednik elitne 1. lovačke eskadrile HRZ-a.  

Njegov bijeg s MiG-om (koji su zadržali Austrijanci) najavio je dolazak i drugih hrvatskih pilota. Sredinom svibnja 1992. s vojnog aerodroma Užice u Split i Zagreb preletjeli su kumovi Ivica Ivandić i Ivan Selak. Prije njih u veljači 1992., u posebno dramatičnim okolnostima leta, to je učinio i Danijel Borović, koji je sletio u Pulu.

Poginuo tijekom operacije Bljesak, Srbi krili je li živ ili mrtav

Rudolf Rudi Perešin poginuo je tijekom operacije Bljesak. Njegov MiG 21 bis, tijekom rizična borbena zadatka, pogodila je protuzračna obrana bosanskih Srba. Perešin se uspio katapultirati iz oštećena aviona koji je pao na hrvatsku stranu. Srbi su nekoliko godina igrali okrutne igre oko njegove sudbine. Nisu željeli otkriti je li Rudi Perešin odmah poginuo ili je zarobljen. Konačno, posmrtni ostaci brigadira Perešina vraćeni su Hrvatskoj u ljeto 1997.

Pokretanje videa...

Rudolf Perešin VIDEO

Rudolf Perešin pokopan je na Mirogoju uz sve počasti. A  njegova supruga Ljerka se sve ove godine živi u miru, sa uspomenama i beskrajno ponosna na svoju kći i dvije unuke koje joj unose veselje i ispunjavaju život. Ponosna je i na supruga Rudija i sve ove godine brine da se nikada ne zaboravi "Susreti za Rudija" u Gornjoj Stubici već su tradicija, a njegova je bista postavljena i na aerodromu u Zadru.

Također je i nakon višedesetljetnog natezanja u Hrvatsku je u svibnju 2019. vraćen i Perešinov MIG-21 oznake '26 112' s kojim je prebjegao iz vojne baze u Bihaću jer nije želio pucati na svoj narod. Avion je nakon 28 godina vraćen u Hrvatsku povodom 24. obljetnice Perešinove pogibije te 28 obljetnice osnivanja Hrvatske vojske. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a