Obavijesti

News

Komentari 3

Na današnji dan poginuo Rudi Perešin: Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate

Na današnji dan poginuo Rudi Perešin: Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate

Rudolf Rudi Perešin poginuo je tijekom operacije Bljesak. Njegov MiG 21 bis, tijekom rizična borbena zadatka, pogodila je protuzračna obrana bosanskih Srba

VIDEO

Rudi, dođi na vjenčanje u Austriju. Uzmi kameru i aparat, bila je šifra za prelet i bijeg u slobodu nakon koje je Rudolf Perešin, tada pripadnik JNA, poletio je MIG-om 21 s bihaćkog aerodroma.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

Rudolf Perešin VIDEO

'Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate'

Sve se odvijalo 25. listopada 1991. godine dok se JNA u brzini povlačila iz Slovenije, a Hrvatskoj, zajedno s pobunjenim hrvatskim Srbima, spremala otvoreni rat i agresiju.

- Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate - poručio je Perešin austrijskoj kontroli leta.

Rudi je rekao: Idemo! Jer se usudio, imao časti i hrabrosti'
Rudi je rekao: Idemo! Jer se usudio, imao časti i hrabrosti'

Preko austrijskih Alpa i Bleiburga, s oko 1100 kilometara na sat, ušao je u austrijski zračni prostor.

- Spustio sam se na visinu od 100 metara, izvukao stajni trap, jasno vidio pistu aerodroma i sam grad Klagenfurt. Sletio sam bez problema. Nisam bio uzbuđen. Nisam se ni bojao. Istina, mučila me mala neizvjesnost - ispričao je legendarni pilot u jednom dokumentarcu što mu je prolazilo glavom dok se kretao austrijskom pistom u srebrnom avionu s crvenom zvijezdom.

'Rudi dođi na vjenčanje'

Ipak, ove sve ne bi bilo moguće bez pomoći Perešinove supruge Ljerke, koja je prva stupila u kontakt s hrvatskom stranom i prenijela mužu da postoji interes hrvatskih vlasti da Rudi preleti doma.

Pogledajte video:

Kad je konačno došla je i potvrda iz Zagreba šifra za prelet i bijeg u slobodu je bila: “Rudi, dođi na vjenčanje u Austriju. Uzmi kameru i aparat”. Nakon tog telefonskog razgovora uslijedio je legendarni prelet.

Perešinov MIG više nije izložen u Zagrebu: Odvezli ga na Pleso
Perešinov MIG više nije izložen u Zagrebu: Odvezli ga na Pleso

Za austrijske medije Perešinov prelet bio je tek bizarna epizoda rata u susjedstvu koju su lansirali kao ekskluzivu. U Hrvatskoj, izloženoj srpskoj agresiji, kapetan prve klase Rudolf Perešin postao je pravi nacionalni junak.

Izmislili da je Perešin zatražio politički azil u Austriji

Srpska ratna propaganda pokušala je prikriti činjenicu da im je pilot Hrvat, ispred nosa, s najvećeg vojnog aerodroma Bihać, gotovo uzeo nadzvučni borbeni avion i mirno sletio u Austriju pa su izmislili da je Perešin zatražio politički azil u Austriji.

- Dezertirao sam iz JNA jer nisam sposoban ni voljan pucati na hrvatske vojnike - rekao je Perešin tada zbunjenom austrijskom vojniku koji je prvi prišao njegovu MiG-u.

Plenković: Perešinu dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje
Plenković: Perešinu dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje

Pukovnik austrijskog ratnog zrakoplovstva, borbeni pilot Dieter Szolar, kasno navečer tog 25. listopada, sreo se s Perešinom u jednoj gostionici u Felekirchenu gdje je vojska, nakon kraćeg ispitivanja na aerodromu, sklonila hrvatskog pilota. Szolar je iz opreza prebacio Perešina u jedan privatni stan kad je shvatio da su u gostionici i neki azilanti Srbi.

- Rudolf Perešin predao je svoju vojnu odoru i osobno naoružanje. Dobio je civilno odijelo koje mu nije pristajalo, pa sam mu donio donje rublje, pribor za osobnu higijenu i voće- ispričao je detalje pukovnik Szolar u dokumentarcu “Let za pamćenje”.

U tajnosti prebačen u Zagreb

Nakon četiri dana boravka u Austriji Perešin je pušten i u tajnosti prebačen u Zagreb te se napokon našao na okupu s obitelji. Perešin je nastavio letjeti u HRZ-u i uskoro je postao zapovjednik elitne 1. lovačke eskadrile HRZ-a. Njegov bijeg s MiG-om (koji su zadržali Austrijanci) najavio je dolazak i drugih hrvatskih pilota. Sredinom svibnja 1992. s vojnog aerodroma Užice u Split i Zagreb preletjeli su kumovi Ivica Ivandić i Ivan Selak. Prije njih u veljači 1992., u posebno dramatičnim okolnostima leta, to je učinio i Danijel Borović, koji je sletio u Pulu.

Poginuo u operaciji Bljesak, a još se ne zna je li bio zarobljen

Rudolf Rudi Perešin poginuo je tijekom operacije Bljesak. Njegov MiG 21 bis, tijekom rizična borbena zadatka, pogodila je protuzračna obrana bosanskih Srba. Perešin se uspio katapultirati iz oštećena aviona koji je pao na hrvatsku stranu.

Sa svog posljednjeg leta nije se nikada vratio supruzi i kćeri
Sa svog posljednjeg leta nije se nikada vratio supruzi i kćeri

Srbi su nekoliko godina igrali okrutne igre oko njegove sudbine. Nisu željeli otkriti je li Rudi Perešin odmah poginuo ili je zarobljen. Konačno, posmrtni ostaci brigadira Perešina vraćeni su Hrvatskoj u ljeto 1997.

Pokopan je u rujnu iste godine na groblju Mirogoj uz najviše državne i vojne počasti. Imao je 37 godina. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira. Avion legendarnog Hrvatskog pilota vraćen je 2019. iz Austrije u Hrvatsku.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
Uhićena je Anna Marija Radić! Obitelji Rimac darovala državne stanove. Bila je i na tjeralici...
DOZNAJE 24SATA

Uhićena je Anna Marija Radić! Obitelji Rimac darovala državne stanove. Bila je i na tjeralici...

Anna Marija Radić potpisala je da država daruje tri stana suprugu Josipe Rimac, a četvrti suprugu Josipine sestre. Uskok je samo nju optužio. Zbog nje se Rimac sastajala i s Turudićem