Obavijesti

News

Komentari 15

Leko: Integracija pčele i krave daje med i mlijeko, to znamo

Leko: Integracija pčele i krave daje med i mlijeko, to znamo
1

Kad pogledate ovaj zakon u njemu se kaže da će teći med i mlijeko u hrvatskoj poljoprivredi, a kaže da za to ne treba niti lipe, rekao je HDZ-ov Ivan Šuker

VIDEO

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu Ivan Šuker (HDZ) ponovno je upitao vladajuće do kada će u Sabor stizati zakoni za koji nije napravljena procjena fiskalnog učinka. 

Genijalno mu je obrazloženje Vlade sažeto u jednoj i pol rečenici da za njegovu provedbu nije potrebno osigurati dodatna sredstva u proračunu. Upozorio je da je Sabor donio previše takvih zakona te poručio da iz tog razloga "imamo deficit kakav imamo". 

- Kad pogledate ovaj zakon u njemu se kaže da će teći med i mlijeko u hrvatskoj poljoprivredi, a kaže da za to ne treba niti lipe. Pa ja baš ne vidim da može teći med i mlijeko hrvatskoj poljoprivredi, a da neće dobiti lipu - ustvrdio je Šuker. 

Predsjednik Sabora Josip Leko na to mu je uzvratio: 

- Integracija pčele i krave je već davno uočena da će teći med i mlijeko. To znate, '65. godine kod privredne reforme - dometnuo je. 

Željko Reiner (HDZ) pitao je hoće li ovaj zakon pomoći da se smanji "tragična depopulacija ruralnih krajeva Hrvatske, zapravo bijela smrt posebno ruralnih krajeva Hrvatske" te hoće li pomoći da se promijeni ova katastrofalna situacija vezana za poljoprivrednu proizvodnju. 

- Mi praktički doslovno sve uvozimo od luka i krumpira do jabuka i krušaka. Hoće li to uistinu biti korak naprijed prema tome - upitao je. 

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol priznala je da Hrvatska već dugi niz godina, osim žitarica i mandarina, ne proizvodi dovoljno za vlastite potrebe ali i poručila:

- Program ruralnog razvoja budi optimizam, Ministarstvo će izaći vrlo skoro sa brojem zaprimljenih projekata. Svi smo ugodno iznenađeni i pozitivna klima vezana za mogućnost korištenja europskih fondova nam svima može biti samo put da dolaze bolja vremena u poljoprivrednoj proizvodnji - rekla je. 

Frano Matušić (HDZ) ustvrdio je da je proizvodnja hrane pitanje nacionalne sigurnosti, a upozorio je i da se ovim prijedlogom otvara mogućnost korupcije jer se državnom tijelu daje mogućnost da bez javnog poziva u zakup dodjeljuje državna zemlja. 

- Ne znači da će se netko tako ponašati, ne znači da će netko biti koruptivan ali kada vi zakonom otvarate mogućnost korupcije znači da nešto nije zdravo, da taj prijedlog jednostavno ne smije proći - poručio je. 

Oporba traži i da prednost u dobivanju zemlje ima domicilno stanovništvo.

Leko Kajinu: Već četiri puta tražite stanku oko iste teme

Prije rasprave o poljoprivrednom zemljištu tradicionalno dio zastupnika tražio je stanku. Za riječ su se javili nezavisni Nikola Vuljanić na temu inicijativa Vlade oko preuzimanja osnivačkih prava Sveučilišta Sjever, Damir Kajin ponovno o kompostani u Buzetu te Boro Grubišić (HDSSB) o problemu "puzajuće upotrebe kanabinoida" te smart shopovima.

- Najradije bih sada ostavio otvoreno sat vremena. Najprije molim da oni koji traže stanku u ime kluba da najprije pokažu da im je polovica članova u sabornici da mogu održati sjednicu kluba. Tri su teme na dnevnom redu, tri kluba, slobodni sastavi i konferencija za javnost - rekao je predsjednik Sabora Leko. 

Nakon što je Kajin završio svoje izlaganje o kompostani, Leko ga je upozorio da je ovo već četvrti put da je tražio stanku oko iste teme. 

- Ne, nego sad sam po prvi puta govorio o europskim direktivama koje krši ministar Zmajlović, odnosno hrvatska Vlada- pravdao se Kajin. 

- Hoćete još pet minuta? Može. Ovakvo izlaganje je vama na dušu kao zastupniku, a građanima na duranje - dometnuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini