Obavijesti

News

Komentari 195

Premijer o uhidbenom nalogu: Tko je protiv, taj štiti zločince

Premijer o uhidbenom nalogu: Tko je protiv, taj štiti zločince
12

Premijer Zoran Milanović je najavio kako će Vlada u Sabor uputiti mišljenje da se unese promjene u Ustav da ne zastarijevaju sva teška ubojstva, ne samo politička

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović poručio je da ima loše vijesti za pesimiste. Ustvrdio je da ćemo u idućoj godini ostvariti mali rast BDP-a, ali i da će rasti zaposlenost. Osvrnuo se i na dogovor o 'Lex Perkoviću' u Bruxellesu. Kazao je da smo u tom procesu dosta naučili uz malu cijenu. Za nekoliko mjeseci će se, kaže, ponoviti slična situacija u kojoj će netko drugi zastupati neki stav. Ti nesporazumi nikad ne prestaju, kazao je premijer.

- To je tranzitna dječja bolest koja ništa ne košta i dobro ju je odležati pola dana - rekao je.

Dodao je kako se države koje su svjesne sebe ne opterećuju s nekim nesporazumima, no to ne vrijedi i za Hrvatsku.

>>> Tijek sjednice Vlade možete pročitati OVDJE

- Mi smo navikli da nam se prijeti i ljude to traumatizira, ali kažem 'glavu gore'. Uvijek ćemo se ovako ponašati, ako smatramo da smo u pravu - rekao je Milanović.

Nema cjenkanja. Ovu odredbu ćemo ugraditi u Ustav. To je na stolu, onaj tko je protiv štiti osumnjičenike

Iako se svi pitaju je li nam trebalo sve ovo s Europskom komisijom, Milanovićev stav je kako je dogovor dokaz da je to bilo vrijedno razgovora. Kaže i da je s dogovorom napola zadovoljan, a volio bi da je za razgovor imao još nekoliko mjeseci. Najavio je da će Vlada u Sabor uputiti mišljenje da se unese promjena da ne zastarijevaju sva teška ubojstva.

- Nema cjenkanja. Ovu odredbu ćemo ugraditi u Ustav. To je na stolu, onaj tko je protiv štiti osumnjičenike, jer promjenom Ustava postižemo ukidanje zastare i samo time omogućavamo progon, a djela o kojima se govori su zastarjela. Točka, gotovo, nema cjenjkanja. Nemoj glasati za to znači da štitiš one u koje si upirao prste tjednima - rekao je Milanović.

Ponovio je i da je Komisija dala punu potporu Vladi za provedbu ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina.

- To je jasna poruka stranci u oporbi i svima da se maknu i puste da Hrvatska bude bolje i poštenije mjesto za život - poručio je Milanović.

>>> Dnevni red 117. sjednice Vlade

O Europskom uhidbenom nalogu

- Sustav Europskog uhidbenog naloga je koncipiran kao sustav neravnopravnosti koji starim državama daje mogućnost ograde, a novima ne. Hrvatska verzija je u prijevodu bila pogrešna. To je službena verzija koja je objavljena u službenim novinama EU. Na hrvatskom jeziku pisalo je da Hrvatska ima pravo ograničavanja. To smo sada ispravili i uočili taj sistemski nedostatak s kojim države imaju problem. Svima će to pravo biti ukinuto. No, ovo sada otvara mogućnost da se hrvatskim ljudima sudi za razdoblje Domovinskog rata iz hira nekog trećeg. Ta puška je napeta i puknut će kad tad. Ni jedna druga europska država nema taj problem. Ovim se izjednačavamo s Češkom koja još uvijek ima ograničenje na 2004. godini. Njih smo navodili zato što su im to tolerirali godinama i nisu im prijetili sankcijama. Češka još uvijek nije usklađena, to će biti 1. siječnja 2014. godine, kao i Hrvatska, rekao je premijer Milanović.

- Naš problem ostaje u vezi ljudi koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i tu su nam otvoreni bokovi, kazao je Milanović i naglasio da je sporna bila samo odredba o vremenskom ograničenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...