Obavijesti

News

Komentari 4

Libanonski Hezbollah Arapska liga proglasila je teroristima

Libanonski Hezbollah Arapska liga proglasila je teroristima
1

Ova je odluka povezana s porastom napetosti između šijitskog Irana i Saudijske Arabije, predvodnice sunitskih monarhija u Perzijskom zaljevu koje posredno sudjeluju u borbama za utjecaj

VIDEO

Arapska liga je u petak proglasila libanonski šijitski pokret Hezbollah "terorističkom" skupinom, u trenutku kada je njegov saveznik Iran sučeljen s teškom diplomatskom krizom sa sunitskim monarhijama u Perzijskom zaljevu, ponajprije sa Saudijskom Arabijom.

Ova je odluka povezana s porastom napetosti između šijitskog Irana i Saudijske Arabije, predvodnice sunitskih monarhija u Perzijskom zaljevu koje posredno sudjeluju u borbama za utjecaj, napose u okviru regionalnih sukoba poput sirijskog i jemenskog.

- Odluka vijeća (ministara vanjskih poslova) Arapske lige obuhvaća proglašenje Hezbollaha terorističkom skupinom - rekao je visoki dužnosnik Bahreina, Washid Mubarak Sayar na tiskovnoj konferenciji u Kairu, sjedištu te panarapske organizacije.

Libanon i Irak, gdje šijitska zajednica ima presudan politički utjecaj, izrazili su "sumnju" a Alžir je iznio "primjedbe", dodao je bahreinski diplomat, ne navodeći druge potankosti.

Sayar je rekao da se u odluci osuđuje "miješanje Irana" u "unutarnje stvari" arapskih zemalja, osobito u Bahreinu "putem njegove potpore terorizmu".

Bahrein je početkom siječnja objavio da je "razbio terorističku" ćeliju povezanu s Hezbollahom i s Iranom koja je planirala "napade eksplozivom". Ta monarhija u Perzijskom zaljevu odavno optužuje Iran da podupire šijitske disidente protiv njezine sunitske dinastije, što Teheran niječe.

Odluka Arapske lige dolazi u vrijeme kada su veze Saudijske Arabije i Irana na najnižoj razini i kada se te dvije zemlje sukobljuju na više područja.

Sektaški ratovi bjesne u Siriji, Jemenu i Iraku, a Liga je postala forum za sunitske arapske zemlje, koje predvodi Saudijska Arabija, da izraze svoje nezadovoljstvo sa šijitskom silom Iranom, glavnim podupirateljem Hezbollaha i drugih šijitskih skupina u regiji.

Rijad u Siriji podupire pobunjenike u borbi s režimom Bashara al-Assada, velikog saveznika Teherana a u Jemenu se saudijska monarhija bori sa šijitskim pobunjenicima Houthima koje podupire Iran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...