Obavijesti

News

Komentari 142

Svećenik (75) zaražen ebolom prebačen na liječenje u Madrid

Svećenik (75) zaražen ebolom prebačen na liječenje u Madrid
7

Svećenik je iz Liberije stigao vojnim zrakoplovom uz jake mjere osiguranja i zaštite. S njim je stigla i časna koja je u karanteni. U Liberiji su proglasili izvanredno stanje

VIDEO

Španjolski svećenik Miguel Pajares (75) koji je ebolom zaražen u Liberiji prebačen je u četvrtak u Španjolsku. On je prva osoba zaražena tom bolešću koja je prebačena na liječenje u Europu. Doputovao je vojnim zrakoplovom i uz jake mjere osiguranja i zaštite prebačen je u bolnicu u Madridu. U karanteni je. Svećenik se zarazio dok je u bolnici liječio oboljele. S njim je u Španjolsku stigla i jedna časna sestra. Iako ona nije zaražena, nalazi se također u karanteni. O njima će se brinuti 12 medicinskih djelatnika u tri smjene i to u dijelu bolnice u kojem se ne nalaze drugi pacijenti. Svećenik je, tvrdi ravnatelj bolnice u Madridu, u stabilnom stanju te ne krvari što je inače znak uznapredovalog stupnja bolesti. Miguelov brat je medijima rekao da je zabrinut, ali je sretan što se njegov brat vratio u Španjolsku, piše Daily Mail. 

Liberija proglasila izvanredno stanje zbog epidemije ebole

Danas je u Liberiji objavljeno izvanredno stanje zbog suzbijanja epidemije ebole. Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf ustvrdila je da razmjeri epidemije prijete nacionalnoj sigurnosti. Jedna od mjera sigurnosti su i vojnici postavljeni na kontrolnim točkama u seoskim regijama Lofu, Bong, Cape Mount i Bomi, koji izoliraju zajednice teško pogođene bolešću i pronašli su stanovnike za koje se sumnja da su u kontaktu s oboljelima. Ta vojna operacija nazvana je "Bijeli štit". 

Zatvorena je i katolička bolnica Svetog Josipa u Liberiji zbog smrti njezinog ravnatelja zaraženog ebolom. Od smrtonosne bolesti umrlo je više od 60 zdravstvenih djelatnika, zaražene su i dvije časne sestre humanitarke, te španjolski svećenik Miguel Pajares (75).

Dvoje američkih državljana koji su primili eksperimentalni lijek se oporavljaju, pa su vodeći specijalisti za ebolu Peter Piot, David Heynam i Jeremy Ferrar pozvali Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da lijek primjeni na oboljele u Africi. Liberijska vlada objavila je da je spremna odobriti kliničke pokuse lijeka u zemlji, a Tarik Jašarević iz WHO je za BBC izjavio da i dalje postoje etička i sigurnosna pitanja o distribuciji lijeka u Africi. 

Američki predsjednik Barack Obama je kazao da se mora dopustiti da znanost vodi glavnu riječ u borbi protiv ove bolesti te da još ne postoje cjelovite informacije pomaže li eksperimentalni lijek.

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije sastat će se na dvodnevnom sastanku u Ženevi kako bi raspravili o idućim koracima u postupku suzbijanja epidemije. Tamo će odlučiti hoće li biti proglašeno izvanredno stanje u cijelom svijetu. Zbog straha od zaraze, veliki avio prijevoznici poput British Airwaysa i Emiratesa obustavili su letove u afričke zemlje pogođene epidemijom, a među njima su i Sierra Leone i Gvineja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa