News

Komentari 28

'Lička Ukrajinka Dara naša je nova nada': Olha je u Gospiću pronašla utočište i rodila kćer

'Lička Ukrajinka Dara naša je nova nada': Olha je u Gospiću pronašla utočište i rodila kćer

Olha Holovčak (42) u izbjeglištvu je rodila djevojčicu u gospićkoj bolnici. Suprug je ostao u Pltavi, a nakon strahota koje je obitelj proživjela, Dara im je svima postala novi smisao

U Općoj bolnici Gospić u subotu je rođena prva hrvatska, odnosno “lička” Ukrajinka Dara, kako je od milja zove liječničko osoblje. Na svijet je stigla u 10.10 sati. Teška je 3320 grama, a duga 50 centimetara. Porođaj je prošao u redu i mama Olha Holovčak (42) dobro se oporavlja. Nježno grleći svoju Daru majka kaže kako s nestrpljenjem čeka da se s djevojčicom vrati u hotel Ana u Gospiću, gdje je čekaju njen 13-godišnji sin Boris i 80-godišnja majka. Njih troje su iz ratom pogođenoga grada Poltave na istoku Ukrajine pobjegli početkom ožujka, dok je suprug Andrij ostao na ratištu. Olha je tad bila u 36. tjednu trudnoće i prošla je jako težak put od sedam dana dok su svoje utočište napokon pronašli u Gospiću.

Ukrajinka Olha u Gospićkoj bolnici rodila je svoje drugo dijete, djevojčicu Daru

- Pet dana smo putovali do granice u Ukrajini i još dva dana dok smo stigli ovdje. Ovdje nam je dobro, ljudi su prema nama jako dobri, kao i liječnici te medicinsko osoblje. Majka sad pazi na Borisa, a on ovdje pohađa i sedmi razred osnovne škole. Situacija u našem gradu je jako teška - govori Olha, koja je zaplakala na spomen imena grada iz kojeg je izbjegla. Nije se ni željela prisjetiti trauma koje je proživljavala pogotovo jer je razdvojena od supruga.

- Prinovi se raduju svi, sin i mama, a posebno suprug koji je, nažalost, ostao u Ukrajini. Daru je vidio preko videa. Čujemo se svaki dan. Jako je loša situacija u našem gradu. Ne znam što nas čeka i što će biti, možda svoje živote nastavimo i ovdje - rekla je Olha. U Ukrajini je radila u laboratoriju kao liječnik-mikrobiolog, a suprug je bio poslovni čovjek. Nakon strahota i prizora ratnih razaranja koje je obitelj proživjela, Dara im je svima postala novi smisao.

Ukrajinka Olha u Gospićkoj bolnici rodila je svoje drugo dijete, djevojčicu Daru

- Porođaj je prošao uredno. Majka i beba su dobro i u četvrtak će biti otpuštene iz bolnice. Jako nam je drago što je u našoj bolnici i u našoj županiji rođena prva ukrajinska beba - rekla je Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić. Kaže i da je liječnička skrb u bolnici dostupna svim državljanima Ukrajine.

Olhu i Daru u utorak je s poklonima posjetio ličko-senjski župan Ernest Petry, koji je novoj sugrađanki poželio dobrodošlicu. Istaknuo je da se županija od prvog dana ruske agresije na Ukrajinu odlučila na prihvat izbjeglica preko prihvatnog centra Gospić, koji je bio jedan od tri u Hrvatskoj.

Ukrajinka Olha u Gospićkoj bolnici rodila je svoje drugo dijete, djevojčicu Daru

- Kroz njega je do sada prošlo oko 700 ukrajinskih državljana. Na području Ličko-senjske županije i rubnom dijelu Karlovačke trajno je zbrinuto više od 650 ukrajinskih državljana - rekao je župan.