Obavijesti

News

Komentari 259

Liječnik je otišao u Norvešku: 'Radim manje, a živim bolje...'

Liječnik je otišao u Norvešku: 'Radim manje, a živim bolje...'
1

Anesteziolog Hrvoje Maretić (42) prije tri godine otišao je iz Zagreba u norveški Kristiansund. Kaže kako nije požalio zbog te odluke, a u Hrvatsku bi se volio vratiti jednog dana kad se situacija popravi

VIDEO

Odluku o odlasku donio sam nekoliko godina prije. Financije su samo djelomičan razlog, ali ključno je bilo to da sam prestao vjerovati u naš sustav, u politiku, da kroz život neću doživjeti željene promjene na bolje, da se nećemo pokrenuti ni postati moralno društvo. Kad sam to osvijestio dalje je bilo lagano. S obzirom na struku mogao sam birati u koju ću zemlju otići, od Norveške, Njemačke, Katara, SAD-a. Odlučio sam se za Norvešku i počeo učiti jezik, a prije tri godine sam otputovao i ostao tu, objašnjava dr. Maretić koji radi u općoj bolnici Kristiansund u istoimenom gradu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

Manje radim, a manje je i stresa

Objašnjava kako mu se u Norveškoj svidio drugačiji i opušteniji mentalitet, činjenica da poštuju radnika i njegovo vrijeme, a ima priliku usavršavati svoje znanje na brojnim seminarima i edukacijama.

- Radim daleko manje nego u Hrvatskoj i motiviran sam da ulažem u sebe. Ovdje vlada najbolji socijalni sustav, manje je životnog stresa. Recimo, u Hrvatskoj sam imao brojne prekovremene koje su moju plaću svrstavale u viši porezni razred. Kad sam na kraju mjeseca vidio zašto toliko radim, došlo mi je da plačem. Ovdje jesu visoki porezi, ali država vam sve to vrati. U odnosu na visinu plaće, troškovi života nisu puno drugačiji od Hrvatske - nabraja on.

'Plakala sam. Za posao od tri mjeseca javilo se 10.000 ljudi'
'Plakala sam. Za posao od tri mjeseca javilo se 10.000 ljudi'

Prilikom dolaska jedno vrijeme živio je u najmu u bolničkom stanu, no kaže kako mu je to dosadilo pa je kupio kuću na kredit.

- Ide mi jako dobro i zadovoljan sam. Imam i hrvatske televizijske kanale pa tako pratim rad svojih kolega u domovini. Mogu reći da sam ponosan na njih jer znam koliko su kvalitetni i u kakvim uvjetima rade - kazao je prisjećajući se kako je sustav bio složen tako da je uvijek strepio hoće li dobiti godišnji kad želi ukoliko nema dovoljno ljudi na poslu.

>>>>Specijal Demografska obmana

Volio bih se vratiti kad bude bolje

- Ovdje se nikad ne nađemo u takvoj situaciji. Postoje liječnici freelanceri koje bolnica angažira u slučaju potrebe pa tako teret nečijeg izostanka nikad ne padne na leđna kolega. Nema mobbinga, nema stresa na poslu. To savršeno funkcionira - objašnjava on.

O povratku u Hrvatsku za sada ne razmišlja.

- Volio bih se vratiti jednog dana ako se situacija popravi. Volio bih da bude bolje - zaključio je on.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:50
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 259
VIDEO

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje
ŽELIMO ODGOVORE

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

DEMOGRAFSKA OBMANA Ako se nešto ne promijeni, Lijepa naša bi uskoro mogla postati 'zemlja bez ljudi'. Što vlast čini da zaustavi to? Mi ćemo im to pitanje svaki dan postavljati, u više navrata. Pratite Twitter...

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'
IRSKA VELEPOSLANICA

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'

INTERVJU: Olive Hempenstall otkriva zašto voli život u Hrvatskoj i što brojne Hrvate privlači u Irsku. U Hrvatskoj je veleposlanica od 2016., a iza sebe ima dugu i uspješnu diplomatsku karijeru
Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...
BUDIMO USPJEŠNI

Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...

Riječko sveučilište osnovalo je savjet za znanost koji okuplja svjetski poznate hrvatske znanstvenike. Cilj im je bolje obrazovanje. Rektorica riječkog sveučilišta upozorava kako naše znanstvene institucije stagniraju