Obavijesti

News

Komentari 85

Linić priznao: Nismo se dobro pripremili za ulazak u Uniju

Linić priznao: Nismo se dobro pripremili za ulazak u Uniju
1

U intervjuu Al Jazeeri Linić je rekao kako vjeruje da će Hrvatska biti uspješna u EU s ovom Vladom. Građanima će biti bolje kad nezaposlenih bude 'samo' 200.000

VIDEO

Ministar Slavko Linić dao je intervju za Al Jazeeru. Priznao je kako se Hrvatska nije dobro pripremila za ulazak u EU. Objasnio je kako restrukturiranje javnog sektora nije kompletno, a deficit je visok. Ipak, smatra da je to izazov za odgovorne ljude. 

- Moramo smanjiti ukupni javni dug, deficite u proračunu, ubrzati procese privatizacije i izboriti se da budemo konkurentni. Koliko god situacija nije sjajna, ulazak u Europu je novi zadatak da budemo efikasniji i brži i da iskoristimo taj događaj da posložimo stvari kod kuće - rekao je.

Ako naplatimo poreze, neće nam trebati pomoć iz Europe

Smatra da ako naplatimo sve poreze, a istovremeno naplatimo korištenje državne imovine, neće nam trebati pomoć iz Europe. Što se tiče prodaje državne imovine, rekao je kako se moramo riješiti dobrog dijela trgovačkih društava koji ne predstavljaju monopolne djelatnosti, kao što je prijenos električne energije, voda, korištenje mora i šuma, prijenos nafte... Tu država mora imati monopol. 

- Sve ostalo treba dobiti vlasnike koji će biti daleko odgovorniji i koji će se znati boriti za napredak i jaču konkurentnost, a ne prebacivanje tereta na porezne obveznika. Ima previše mrtvog kapitala, i u državnim i privatnim rukama - rekao je. 

Turizam je naša najveća vrijednost, a poljoprivreda je zakazala

Naglasio je i kako je najveća vrijednost Hrvatske turizam i mogućnosti turizma. To znači i dolazak stranih investitora koji će graditi hotele i omogućiti da Europa na Jadranu uživa, jer je to ljepši dio Europe, a da mi od toga imamo veće prihode. 

Ono što je dosad bilo potpuno neuspješno je poljoprivredna proizvodnja, prevelike subvencije i nikakvog rada na zemlji. Hrvatskim brendom nazvao je nekoliko prehrambenih proizvoda, konditorske proizvode, proizvodnju lijekova. Nada se kako ćemo se vratiti brodogradnjom. 

Smatra da izlazak iz CEFT-e nije toliki problem jer nam se otvara veće tržište - Europa. Na pitanje je li smatra da su mogli učiniti više rekao je:

- Vlada je ostala sama. Vlada vuče taj vrlo, vrlo spori vlak i idemo naprijed. U četiri godine ćemo dobar dio tog posla učiniti. Svi koji smatraju da smo trebali brže mogli su dati ruke, ali ih nije bilo. Baš obratno, postavljali su prepreke - zaključio je Linić.

Bit će nam bolje kada bude 'samo' 200.000 nezaposlenih

Očekuje kako će građani živjeti bolje kada budemo imali oko 200 tisuća nezaposlenih i prijeđemo 1,5 milijuna zaposlenih. U tom trenutku možemo reći da ćemo stabilizirati prihode u zdravstvenom fondu, smanjiti deficite u mirovinskom fondu. I tada možemo reći da će krenuti na bolje, ali ne i da je dobro. 

Smatra kako u narednih deset godina nećemo ispoštovati preporuke EK o deficitu ispod 3 posto i javnom dugu od 60 posto BDP-a. Ipak, unatoč svemu, vjeruje kako će Hrvatska s ovom Vladom biti uspješna u EU. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.