Obavijesti

News

Komentari 119

Linić: Što je Karamarko učinio da smo na 180 mlrd. kn duga?

Linić: Što je Karamarko učinio da smo na 180 mlrd. kn duga?
1

Netko tko ne shvaća da se ne može živjeti na deficit je do sada kriv što smo se zadužili 180 milijardi kuna. Nema daljnjih zaduženja, rekao je Slavko Linić

VIDEO

Ministar financija Slavko Linić za RTL Danas komentirao je dizanje trošarina na gorivo i zeleno svjetlo Vlade za Zakon o potrošačkom kreditiranju. Na pitanje kako bi odgovorio na kritike onih koji govore da prodaje državnu imovinu i ne odobravaju više trošarine, Linić je rekao kako su takvi ljudi neozbiljni. 

- Država ima svoje obveze, isplaćivanje mirovina umirovljenicima, koje su apsolutno zaslužili, plaćanje državne uprave, tu je niz socijalnih kategorija, a da ne govorimo o zdravstvu i obrazovanju. Netko tko ne shvaća da se ne može živjeti na deficit je do sada kriv što smo se zadužili 180 milijardi kuna. Ova Vlada jasno kaže: nema daljnjih zaduženja. Moramo ono što trošimo osigurati prihodima. A s obzirom na to da ne možemo dizati porez, moramo to osigurati privatizacijskim potezima i trošarinama - rekao je Linić. 

Osvrnuo se i na kritike Tomislava Karamarka. 

- A što je on to učinio da smo došli do 180 milijardi kuna duga? Što je učinio da državne financije budu i odgovorne? Što je učinio da građani Hrvatske imaju uređenu državu gdje se zna tko ima koje obveze i tko plaća te obveze? I da građani imaju sigurnost u mirovinskom sustavu i zdravstvenoj zaštiti. Mislim da smo mnogo odgovorniji nego njegove izjave.

O Zakonu o potrošačkom kreditiranju Linić je rekao kako je on rezultat dogovora s bankama.

- Banke su svjesne da je to umanjenje njihovih godišnjih rezultata poslovanja. Imat ćemo daleko kvalitetnije odnose između bankara i građana - tvrdi Linić.

Na pitanje je li ovo podizanje trošarina i posljednje, Linić je odgovorio: 

- Građani moraju biti svjesni da će rezanje proračuna biti nemoguće. Ne možemo smanjivati mirovine i plaće ni standarde u zdravstvu. To znači bitku za prihode, nešto veće trošarine i ostali prihodi koji moraju puniti proračun - rekao je i dodao kako je država u odnosu na ranije jeftinija.  

- Država je sigurno jeftinija jer je bilo smanjenja zaposlenih. 3 milijarde kuna manje je potrošeno u državi nego u 2012. godini - zaključio je Linić. 

'Svaki zakon ima sankcije'

- Svaki zakon ima svoje sankcije, one idu prema upravama banaka, a tu su i novčane kazne - rekao je Linić za Dnevnik Nove TV i dodao kako ne strahuje od odmazde. 

- Šest mjeseci pregovaramo s bankama, moraju dio svojih rizika preuzeti na sebe. Ovo je jednostavno podjela tereta loših kredita i nije nikakva nesigurnost, ipak je ovo uređena država, svi moramo podnijeti dio tereta i poštovati propise - zaključio je Linić. 

'Ova Vlada sama odlučuje što će i pod kojim uvjetima prodati'

Ova Vlada Zorana Milanovića ne rasprodaje srebrninu ni državne nekretnine, Vlada sama odlučuje što, kako i uz koje uvjete će prodati, sve iz razloga što prevelike kredite sada moramo vraćati. I HDZ je imao potpuno iste planove i monetizacije i privatizacije, nisu imali hrabrosti smanjiti nego su podizali dugove. Svatko bi u ovoj situaciji donio iste odluke - smatra Linić i dodaje kako 'trojka' koju čine MMF, Europska komisija i EIB, traži odgovorno ponašanje. 

- Mi smo ti koji moramo shvatiti da moramo vratiti dug. U slučaju 'trojke' dolazi rasprodaja i nalozi, a sada još sami možemo odlučiti - rekao je Linić za Dnevnik HTV-a


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)