Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
457 komentara

Linićev stup srama: Prvih 100 duguje čak dvije milijarde kuna

Tvrtka Tempo duguje 292, a HRT 222,6 milijuna kuna. Obrtnik Mirko Rapić iz Žaborića duguje 41,5 mil. kn, a Zvonimir Staničić iz Male Peratovice prvi je na listi građana sa 61,44 milijuna kuna duga

Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Porezna uprava objavila je listu dužnika, pogledajte je OVDJE. 

Od danas su na listi srama i svi koji ne plaćaju redovito porez, tvrtke koje duguju više od 300.000,  fizičke osobe koje obavljaju djelatnost građani koje duguju više od 100.000, i građani koji su dužni više od 15.000 kuna.

Objava je izazvala ogromno zanimanje javnosti, zbog kojeg lista dužnika na stranicama Porezne uprave povremeno ima problema s radom.

Na vrhu popisa pravnih osoba je  tvrtka Tempo s gotovo 300 milijuna kuna duga. Slijede HRT sa 222,6 milijuna, Pan papirna industrija koja duguje 142,8 milijuna, Industrogradnja sa 106,8 milijuna kuna duga, Varteks s gotovo 104 milijuna, Euro-market poduzeće za trgovinu na veliko i malo koje ima 97,4 milijuna kuna duga, Tvornica električnih žarulja koje duguje 72,9 i Konstruktor-inženjering sa 72,1 milijun kuna duga.  

Na popisu pravnih osoba ukupno ima 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna.

Što se tiče fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici) na vrhu dužnika je Mirko Rapić iz Žaborića koji duguje 41,5 milijuna kuna. Drugi je Vinko Odak iz Bristivice 11,8 milijuna, a treći Jozo Primorac s 11,58 milijuna kuna duga. 

Na listi je ukupno 13.066 obrtnika koji ukupno duguju oko 4,4 milijarde kuna.

Od građana naviše, čak 61,44 milijuna kuna duguje Zvonimir Staničić iz Male Peratovice. Slijedi ga Albino Jurman iz Bala s 37,76 milijuna kuna, te Alen Bubalo iz Zagreba koji duguje 34,6 milijuna kuna.

Ukupno 82.180 građana državi duguju oko 10 milijardi kuna. 

Inače, državna blagajna u pola godine bogatija je za 14 milijuna kuna, koliko su utajenog poreza vratili obveznici. 

Poreznici očekuju još 47 milijuna kuna od riješenih slučajeva zaobilaženja zakona. Mnogi su na rješenja podnijeli žalbe, pa tako i poduzetnik Željko Žužić koji je utajio 8,5 milijuna kuna. Nesrazmjer imovine i prihoda Porezna je otkrila i kod Vlatke Pokos, piše Novi list. Trebala bi platiti 692.000 kuna. Također se žalila. Zbog milijun kuna duga poreza Zorana Mamića, sportskog direktora Dinama, pokrenut je upravni spor. Thompson u medijima najavljuje tužbu. Navodno mora platiti 1,6 milijuna kuna. 

Obrtnička komora je za objavu liste, ali upozoravaju - na popisu su možda obrtnici koji imaju puno veća potraživanja od dugovanja jer rade za državne tvrtke poput HEP-a, HŽ-a i HAC-a. Ekonomisti se slažu da porez treba plaćati, ali da je javna lista suvišna.

- Previše je dužnika, sustav ne funkcionira. Umjesto da ih Vlada ovako blati, trebale bi institucije raditi posao - rekao je Ljubo Jurčić.

- Građane pribijaju na križ. Treba objaviti one koji su gomilali dug, a država nije reagirala. Vidjela bi se prava veza njih i politike - kaže ekonomist Guste Santini.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message