Obavijesti

News

Komentari 104

Ljevica napustila sjednicu o transrodnoj djeci: 'Sramotno je da se daje legitimitet Markićki'

Ljevica napustila sjednicu o transrodnoj djeci: 'Sramotno je da se daje legitimitet Markićki'

Očito se nismo našli kako bismo sa stručnog aspekta razgovarali o ovoj temi, nego kako bi se propali političari homofobnih, šovinističkih stavova pokušali vratiti u politički mainstream, poručili su zastupnici ljevice

VIDEO

Porast broja transrodne djece i mladih, uzroci i posljedice, tema je na koju je sazvana današnja tematska sjednica saborskih odbora za zdravstvo te obitelj. 

- Okupili smo se danas na inicijativu udruge Hrvatska mati, koja je u kolovozu poslala zahtjev za održavanje tematske sjednice - istaknula je zastupnica Socijaldemokrata i predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac.

Sama organizacija ove sjednice i ono što piše u njenoj najavi razbjesnila je ljevicu. A u najavi stoji kako u Republici Hrvatskoj kroz proteklih sedam godina bilježimo porast problematike spolne orijentacije u djece i adolescenata te da se ta stanja najčešće opisuju terminima "rodna disforija" ili "rodna inkogruencija." Navode se podaci Zavoda za psihološku medicinu, KBC-a Zagreb, za dječju i adolescentnu populaciju o 16 dijagnosticiranih slučajeva poremećaja spolne identifikacije 2015. godine do 184 slučaja tijekom 2021. te 133 slučaja do konca kolovoza prošle godine.

Sabor o Povjerenstvu za sukob interesa: 'Ako Novaković opet ne izaberu, to joj je priznanje'
Sabor o Povjerenstvu za sukob interesa: 'Ako Novaković opet ne izaberu, to joj je priznanje'

- Navodno smo se našli na tematskoj sjednici kako bismo raspravljali o porastu broja transrodne djece i mladih, no već u samoj najavi ovog skupa barata se lažnim i izmišljenim brojkama i nepostojećim dijagnozama, ne postoji nešto što je poremećaj spolne orijentacije u 2023. godini. Očito se nismo našli kako bismo sa stručnog aspekta razgovarali o ovoj temi, nego kako bi se propali političari homofobnih, šovinističkih stavova pokušali vratiti u politički mainstream - poručila je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin naglasivši kako organizatorima ide na sramotu da Sabor bude pozornica na kojoj će se promovirati neznanstvene i lažne teze u svrhu političke promocije pojedinaca radikalnih stavova. 

- Mi nećemo u tome sudjelovati i dati legitimitet kvazi stručnjacima poput Markić i Vukušića. Ovo je zaista sramotno - naglasila je, a pridružili su im se i zastupnici SDP-a.

- Članica sam oba odbora, prije nekoliko mjeseci kad smo razgovarali o ovoj tematskoj sjednici nadali smo se da ćemo razgovarati o tome na stručnim temeljima. Smatramo da uvodničari moraju biti ti ljudi, a ne koji se bave promicanjem ideoloških stavova i koji nemaju veze s tom strukom - istaknula je Andrea Marić. 

Miletić temom posvajanja djece razljutio zastupnike, Zekanović podnio prijavu protiv Grbina
Miletić temom posvajanja djece razljutio zastupnike, Zekanović podnio prijavu protiv Grbina

Sabljar Dračevac je zamolila da jedni druge saslušaju.

- Imali smo sjednicu na temu pobačaja, svatko može iznijeti svoje mišljenje i izreći argumente. Namjera ove sjednice nije bila politizacija, u što se sad pretvorilo, htjeli smo otvoriti jedan problem o kojem je jedna grupacija tražila da se priča. Saslušajmo jedni druge i krenimo s argumentiranom raspravom - kazala je. 

Zastupnik Suverenista Marko Milanović Litre dodatno ih je razbjesnio.

- Ovo izlaganje je par excellence politika koju provodi ljevica, ne žele raspravljati o onim temama koje njima nisu povoljne. Vaša rodna ideologija se osniva na pedofilu Kinseyju, koji je provodio istraživanje nad bebama i govorio kako se može doživjeti orgazam, sramota je što promovirate u Hrvatskoj - derao se, a u raspravu se uključio i Hrvoje Zekanović.

'Kakve zakone predlažete, sudnica je ambijent na koji bi se premijer mogao i naviknuti'
'Kakve zakone predlažete, sudnica je ambijent na koji bi se premijer mogao i naviknuti'

- Ovdje imamo obrnute teze, tzv progresivna oporba se poziva na znanost, a niti jedna teza koje se oni drže nema veze sa znanošću. Izjasnite se kojeg ste roda da znam kako ćemo vas oslovljavati - kazao je, a u maloj vijećnici je nastala halabuka.

Predsjednica Odbora za obitelj, Vesna Vučemilović, je izdala naredbu. 

- Tišina - poručila je zastupnicima, a oni s lijevog spektra napustili su sjednicu, a s njima i neki stručnjaci koji se bave tom temom.

Ovo je pojava rodnog ludila u Hrvatskoj, istaknuo je zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica.

'Žao nam je da se nauštrb djece i njihovog zdravlja pokreću političke kampanje'

Prof.dr.sc. Nataša Jokić Begić, koja dugi niz godina radi s transrodnim osobama, poručila je nakon izlaska sa sjednice kako je ukupni broj transrodne djece u Hrvatskoj 70, a da se već u samoj najavi ove sjednice navelo krive brojke.

- Od njih 70, 40 djece je na hormonalnoj terapiji, pri tome nisu djeca, nego mladi ljudi stariji od 16 godina. Sveukupno je u ovoj zemlji oznaku spola promijenilo 200 ljudi. To su prave brojke. Mislim da Sabor nije mjesto za stručne rasprave nego da je mjesto u kojem bi se zastupnici od stručnjaka trebali informirati kakvo je stanje stvari. Mi nismo ničiji stručnjaci, mi ovo radimo 15 godina, nemamo nikakvu agendu da bi htjeli mijenjati spol. Imamo djecu i znamo tugu roditelja čija su djeca u ovakvoj situaciji i ako nekome možemo pomoći, zašto mu ne bi pomogli? To je stvar civilizacijskog dosega - poručila je.

Diana Avdić, koja je prošla proces promjene spola, istaknula je kako je došla na sjednicu s idejom otvorenog dijaloga, ali da odabirom govornika to nije bilo moguće.

- Žao nam je da se nauštrb djece i njihovog zdravlja pokreću političke kampanje osoba koje već neko vrijeme nisu aktivne u politici. Nas ne zanimaju nečiji svjetonazori nego znanstvena rasprava. Izjave psihijatra Vukušića mene kao transrodnu ženu vrijeđaju, primjerice on transrodno stavlja u ekvivalent s travom na pašnjaku, kolačićem, to je apsolutna banalizacija jedne postojeće medicinske dijagnoze za koju postoje liste stručnjaka educiranih na tu temu. A psihijatar Vukušić nema veze s tom temom, mi osuđujemo ovakav način pričanja o toj temi - poručila je. 

Dvije trećine adolescenata koji su transrodne osobe ili su pokušali ili su ozbiljno razmišljali o samoubojstvu zbog ponašanja okoline prema njima, naglasio je SDP-ov Peđa Grbin. 

- Želim da vam ta brojka sjedne zato što ovakvim cirkusima, kakvom smo, nažalost, danas bili izloženi, mi ubijamo ljude. Željka Markić, Vukušić i njihovi asistenti s desnice ubijaju ljude. Mi to dozvoliti nećemo - kazao je, a zastupnica Radničke fronte Katarina Peović upozorila je da se treba suprotstaviti ograničavanju prava transrodnih osoba. 

- Transrodnost nije poremećaj. Što je iduće, hoćemo li u Saboru organizirati okrugli stol o rasnim zakonima pa ćemo onda tu sjediti i slušati da je to u redu ili o postupku kojim se treba ograničiti ženama slobodu na drugačije oblačenje? Toga je dosta, nema tolerancije za netolerantne - istaknula je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"