Obavijesti

News

Komentari 43

Dio Hrvata se vratio u Zagreb, a dio u Libiji čeka četvrti brod

Dio Hrvata se vratio u Zagreb, a dio u Libiji čeka četvrti brod
17

U Zagreb je u srijedu navečer stiglo 40 radnika. Radnici Montmontaže i dalje se nalaze u blizini Bengazija. Nisu se uspjeli ukrcali niti na treći turski brod

VIDEO

U Zračnu luku Zagreb je u srijedu navečer iz Libije stiglo 40 Hrvata. Oni su avionima došli do Beča, a iz Beča su stigli u Zagreb. Vratilo se 16 radnika Crosca, 15 Geofizike i devet Viadukta. Među njima bila je i Kristina Abuelgasim sa suprugom i troje djece.

- Prije godinu i pol sam u Libiju otišla raditi za Viadukt. Bilo je teško otkad su počeli neredi. Srećom, djeca su premala da bi shvatila što se zbiva - kazala nam je Kristina držeći u naručju bebu. Viadukt je u srijedu iz Libije izvukao sve svoje radnike. Ostale tvrtke surađuju kako bi što prije radnike vratili u Hrvatsku. Telefonske i internetske veze su prekinute te obitelji ne mogu kontaktirati s radnicima. Iz tvrtki uspijevaju uspostaviti kontakt satelitskom vezom s onima u kampovima.

Radnici Montmontaže se nisu ukrcali ni na treći brod

Radnici Montmontaže u srijedu se nisu uspjeli ukrcati niti na treći turski brod u luci kod Bengazija, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun. Dodao je kako se večeras očekuje i četvrti turski brod. No naglašava kako je problem u tome što prednost imaju deseci tisuća turskih radnika. Dragun kaže i kako bi u četvrtak ujutro pred Bengazi trebao doći brod jedne nama prijateljske zemlje pa je moguće da se Hrvati ukrcaju i na taj brod. 

U evakuaciji iz Libije pomoći će i Crnogorci. U srijedu bi u Libiju trebao krenuti brod Sveti Stefan, koji treba evakuirati stotinjak Crnogoraca iz kampa Ras-Lanuf kod Bengazija. Preostali putnici na njemu bi nakon Crnogoraca, mahom trebali biti Hrvati. U luku u Libiju bi trebao stići za dva do tri dana.

Gadafi gubi kontrolu

Još u utorak navečer mnogi strani mediji izvijestili su kako istočni dio Libije više nije pod nadzorom Gadafija. Navodno se libijska vojska rasporedila u gradu Sabratahu, zapadno od Tripolija. U srijedu su još dva pilota odbila izvršiti Gadafijevu zapovijed. Trebali su bombardirati Bengazi. No iskočili su iz zrakoplova i srušili avion. Ni Bengazi više nije pod Gadafijevom kontrolom. Prema zadnjim podacima Međunarodnog saveza liga za ljudska prava u prosvjedima u Libiji poginulo je najmanje 640 ljudi.

Obama osudio nasilje, razmatra sankcije

Predsjednik SAD-a Barack Obama je osudio nasilje u Libiji te je naglasio kako zajedno s UN-om razmatra sankcije. Obama je naglasio i kako je na libijskom narodu odluka o tome tko je njihov vođa.

Zbog prosvjeda u Libiji je proizvodnja nafte smanjena za četvrtinu, piše Reuetrs. Libija je treći po veličini proizvođač nafte u Africi. 

Libijskom zrakoplovu odbili slijetanje na Maltu

Libijskom zrakoplovu u srijedu nisu dopustili da sleti na Maltu te se vratio u Libiju, javlja Reuters. Civilni zrakoplov je bez prethodne najave doletio do Malte, a na upit ima li dozvolu za slijetanje, pilot je dao informacije od utorka. U zrakoplovu je navodno bila kćer Moamera Gadafija. 

Gadafijev sin: Sve zračne luke su otvorene

Saif al-Islam Gadafi je rekao u srijedu kako život u Libiji 'teče normalno', a sve zračne luke su otvorene. Kazao je kako su otvorene i luke te škole, a problem je u istočnim zemljama. Naglasio je kako se Libijci trebaju udružiti u nacionalnoj bitki, prenosi Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca