Obavijesti

News

Komentari 175

Lockdown u PGŽ: 'Imamo preko 3200 aktivnih slučajeva. Malo smo se opustili tijekom veljače'

Lockdown u PGŽ: 'Imamo preko 3200 aktivnih slučajeva. Malo smo se opustili tijekom veljače'

Situacija s virusom u Primorsko-goranskoj županiji i dalje nije dobra. O epidemiološkoj situaciji u toj županiji pričao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović

VIDEO

Županije i u nedjelju objavljuju svoje podatke o stanju s korona virusom. U Požeško-slavonskoj županiji je 36 novozaraženih, a u Istarskoj 7. Čekaju se podaci ostalih županija, kao i Nacionalnog stožera.

Jučer je u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno 318 novih slučajeva zaraze, a ukupno je preko 3200 aktivnih slučajeva u toj županiji.

- Opuštanje je nastupilo sredinom veljače i pomalo se taj kotač počeo okretati u neželjenom smjeru. Širio se virus velikom brzinom. Udio britanskog soja virusa je dominantan. On je prisutan u gotovo 80-90 posto slučajeva. Taj soj virusa je gotovo u potpunosti preuzeto primat - ističe  ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović za N1.

Napominje kako su mjere donesene u toj županiji bile nužne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

“Ova zadnja dva tjedna se taj udio zaraženih ipak nešto smanjio. Udio ljudi koji leže u bolnicama ipak se stidljivo smanjuje”, kaže.

Za dah se bore mladi i jaki. Na aparatima je i djevojka u 20-ima s Downovim sindromom
Za dah se bore mladi i jaki. Na aparatima je i djevojka u 20-ima s Downovim sindromom

Važnost broja testiranja

Mićović poručuje kako je izuzetno važno gledati koliki je broj testiranih osoba. “Kad imate ovakvu epidemiju, broj testiranih je osnovni je alat koji može locirati gdje su žarišta. Sigurno kad više testirate, otkrivate veći broj oboljelih”, pojašnjava.

“Naglašavamo i svjesni smo toga da je svako zatvaranje bolni rez. Svjesni smo da se to mora raditi u odgovarajućem trenutku. Iz centralnog dijela županije iz kojeg se virus najviše širio, virus se počeo širiti u urbanim dijelovima otoka”, dodaje.

Ipak, tvrdi, u Primorsko-goranskoj županiji nisu napravili drastičan lockdown.

“Tražili smo jedan umjeren pristup. Ovo su jedne oštre mjere i ugostitelji su prvi koji su na udaru. Navečer popušta koncetracija, mladi popiju i opuste se”, rekao je Mićović.

Policija kontrolira krše li se mjere: U studentskom klubu zatekli pozitivnog muškarca
Policija kontrolira krše li se mjere: U studentskom klubu zatekli pozitivnog muškarca

Novi sojevi virusa su problem

Član Vladinog Znanstvenog savjeta Ozren Polašek rekao je kako već postoje i novi sojevi koronavirusa, no još uvijek ne predstavljaju razlog za paniku, a najviše, istaknuo je, zabrinjava da zaštita cijepljenjem možda neće biti toliko učinkovita na neke od najtežih sojeva.

“Sojevi koji u razvojnom ciklusu su brazilski i južnoafrički o kojima skupljamo podatke”, rekao je Polašek za Dnevnik Nove TV.

Naveo je da bi, prema preliminarnim informacijama, oni mogli biti nešto teži, no kao ono što najviše zabrinjava navodi to da zaštita od cjepiva možda neće biti toliko učinkovita na neke od ovih najtežih sojeva.

Ipak, ističe da će se tehnologija koja se sad razvija moći puno brže prilagoditi i trebat će manje vremena da se cjepivo prilagodi na nove sojeve, nego je trebalo da se stvori cjepivo.

Polašek je naveo da zaštita od cjepiva vrijedi od šest do osam mjeseci, a ne zna se da li i duže, s obzirom da nije prošlo dovoljno vremena otkad su cijepljeni prvi ispitanici. “Optimističniji vjeruju da bi zaštita od ovih cjepiva mogla trajati nekoliko godina”, rekao je Polašek koji smatra da je jedan od najizglednijih scenarija onaj po kojem ćemo se morati docjepljivati jednom godišnje.

Upozorio je da neće svi koji se procijepe uspjeti razviti imunološki odgovor na cjepivo. “To je jedan razlog više zašto nam treba visoka stopa procijepljenosti – da na neki način zaštitimo i te ljude koji će se cijepiti, a neće nužno razviti imunološki odgovor”, poručio je.

Podsjetimo, u subotu je u Hrvatskoj zabilježeno 2627 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 16284. Među njima je 2 014 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 182 pacijenta. Preminulo je 37 osoba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a