Obavijesti

News

Komentari 116

Lokalni šefovi o Plenkovićevoj najavi rezova: 'Nitko neće ostati na ulici, HDZ-ovci su sposobni'

Lokalni šefovi o Plenkovićevoj najavi rezova: 'Nitko neće ostati na ulici, HDZ-ovci su sposobni'
1

Nakon što je bivši-budući premijer Plenković najavio rezove općina i prepolovljivanje lokalnih dužnosnika, javili smo se mjesnim šefovima da čujemo kako su primili ovu vijest

VIDEO

Nitko neće ostati na ulici, snaći ćemo se. HDZ-ovci su sposobni ljudi, kaže nam Nediljko Bubnjar, HDZ-ov načelnik Škabrnje.
Nazvali smo ga da nam prokomentira Plenkovićevu najavu o rezanju općina i kidanju broja lokalnih dužnosnika. I on i ostali mjesni šefovi kojima smo se javili imaju podijeljena mišljenja o premijerovoj objavi.

'HDZ-ovci su odani svojoj stranci'

Podsjetimo, još prije nekoliko dana smo pisali kako je Ivan Malenica već pripremio zakone o lokalnoj upravi koji će ukinuti veliki broj zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te smanjiti broj vijećnika u lokalnoj upravi za više od 1700. Prošli-budući premijer Plenković je sada potvrdio ovu informaciju, rekavši kako u idućem mandatu namjeravaju prepoloviti veliki broj lokalnih dužnosnika ukidanjem zamjenika.

Ivan Malenica, dekan šbenskog Veleučilišta

Također, naglasio je da će smanjiti za petinu broj članova zastupničkih tijela, čime će se godišnje uštediti najmanje 100 milijuna kuna. Međutim, premijeri ne stoluju u lokalnim sredinama. Nemaju direktni, svakodnevni uvid u živote načelnika, gradonačelnika i župana. Zato smo se obratili njima, i to šefovima poteklima iz različitih političkih miljea. Zanimalo nas je kako su oni primili Plenkovićevu najavu.

- Podržavam to. Došlo je vrijeme racionalnog, a ne politikanstva - kaže nam već spomenuti Bubnjar, također i Uskokov optuženik.

Nije zabrinut za svoju budućnost.

- Općine će se spojiti, nitko neće ostati bez njih. Svjesni smo mi da je to neminovnost i rezanje je dobro, to je racionalno. Neće biti otpora, HDZ-ovci su odani svojoj stranci i razumijemo zašto je to potrebno. Nismo se mi rodili da budemo cijeli život načelnici. Sve što je dobro za Hrvatsku, dobro je i za nas, makar na našu štetu - kaže optimistični Bubnjar.

Plenki reže broj općina, lokalnih dužnosnika bit će upola manje
Plenki reže broj općina, lokalnih dužnosnika bit će upola manje

Njegov stav dijeli i drugi kolega iz stranke. Jakša Šestić je HDZ-ov načelnik siromašne općine Drenovci s bruto plaćom od preko 21 tisuće kuna.

- To je bilo u planu, u izbornom programu. Nemamo ništa protiv i prihvatili smo strategiju funkcionalnog spajanja. Tu neke stvari treba sređivati jer općina može funkcionirati sa zamjenicima i bez njih. Kako će to netko koordinirati i spajati, to je stvar tehnike i organizacije. Problem je što je sve još uvijek na centralnom nivou države, trebaju se spuštati ovlaštenja na lokalne jedinice - kaže nam načelnik Šestić.

Pokušali smo dobiti komentar i od Joska Roščića, dugogodišnjeg načelnika Baške Vode, ali on je naš upit otklonio zahvalom i poklapanjem slušalice.

'To je k***c'

S druge strane, načelnik Primoštena Stipe Petrina, nam je rekao da nema nekih većih zamjerki oko rezova.

- Ja sam isto za to da se sve reducira i mislim da prijedlog nije loš. Problem je u tome što država na svoju ruku financira pet milijardi kuna za održavanje neodrživih lokalnih jedinica. To je pravi problem - smatra Petrina i dodaje da se lokalnim jedinicama mora dati samostalnost.

- Hoće li neka jedinica plaćati zamjenika ili župana, to je lokalna stvar. Bilo bi bolje da im se ograniči novac, nego da ih se ukida. HDZ-u to odgovara jer im se tako povećava prag za ulazak u predstavnička tijela. Ono što bi zapravo trebalo ukinuti jest financiranje neodrživih jedinica lokalne samouprave. Tko vrijedi, neka ostane - kaže načelnik Primoštena. Ljuti se na državne intervencije.

- Država nam svakim potezom zadire u prava. Iz općine Primošten godišnje u državnu kasu odlazi 75 milijuna eura. Jedinice dobivaju samo četiri posto od prihoda ostvarenih na području, što znači da nama ostaje samo tri milijuna eura. Nek mi daju 16 posto ili 12 posto, što je i europski minimum, pa će onda vidjeti što mogu napraviti. Umjesto toga, oni nam uzimaju i dijele svojima. Oni zapravo ne čine ništa da nešto promijene. Nema tu stvarne volje. Sve što dolazi od njih, i od jednih i drugih, sve im služi za očuvanje dvovlašća. Reforme lokalne samouprave, kako to pametno i umno zvuči. To je k**ac - kazao nam je u svom stilu Stipe Petrina.

Opasan eksperiment spajanja ministarstava pravosuđa i uprave: 'Hajde da i to vidimo...'
Opasan eksperiment spajanja ministarstava pravosuđa i uprave: 'Hajde da i to vidimo...'

Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra, bila je nešto blaža.

- Nemamo ništa protiv, ali smatram da je to samo šminkanje jer HDZ drži najveći broj općina i gradova, a ti zamjenici će sigurno naći neko drugo mjesto. Ako žele predložiti nešto ozbiljno, neku pravu reformu, to ćemo podržati. Pitanje je i kako ćemo vraćati dugove zbog krize. Sve porezne reforme idu nauštrb lokalne samouprave i ova nova će nam također uzeti sredstva. Sve se na kraju razbije na nama, a ništa ne ide iz državnog proračuna. Primjerice, PDV koji se ostvari u općini ide u državni proračun, a mi moramo održati sve ostalo, svu infrastrukturu. Nemamo odakle to financirati - kaže nam Ivana Marković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"