Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Lopovi su provalili u 10 crkava: Krali zlatne kaleže, ali i hostije

Nije nas strah lopova, ali svakako nije ugodna spoznaja da vam netko dolazi u Božju kuću, ne zbog molitve nego zbog čežnje za zaradom krađom, kaže velečasni Hontić

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
38 komentara

Lopov nam je napravio štetu između 2000 i 3000 kuna, rekao je župnik crkve sv. Ivana Krstitelja, velečasni Đuro Hontić.

Na sigurnosnoj kameri, koju su postavili prošle godine nakon što im je također provaljeno, vidjeli su da je u krađi sudjelovalo više ljudi.

Premda su ugradili alarm i videonadzor, to im nije pomoglo protiv nove provale.

POLICAJCI U LABINU GA TRAŽE Čudna krađa: Uzeo je motor s kamiona ispred kuće u izgradnji

Lopovi su s vanjskog zida crkve sv. Ivana Krstitelja otuđili 10 postaja Križnog puta koje su sastavljene od drvenog križa 50x50 centimetara na kojem se nalazio i brončani reljef od desetak centimetara.

- Nije nas strah lopova, ali svakako nije ugodna spoznaja da vam netko dolazi u Božju kuću, ne zbog molitve nego zbog čežnje za zaradom krađom - kaže velečasni Hontić i dodaje da će, prema preporuci Biskupije, nadzorne kamere i alarme postaviti i na druge vjerske objekte.

BILO JE PUNO SUZA... Drska krađa u Đurđevcu: Usred dana djetetu ukrali četverocikl!

Ova krađa nije tek izoliran slučaj. Iz policije su nam rekli da je na području PU istarske u 2019. bilo deset kaznenih djela provale u crkve, od čega se u četiri slučaja radilo o pokušaju kaznenog djela budući da počinitelji nisu ništa otuđili.

Foto: 24sata/24sata

Mete provalnika bile su crkve u Režancima, Loborici, Pićnu, Fažani, Hreljići, Kanfanaru, Šišanu te tri crkve na području Pule. Kaznena djela počinjena su u razdoblju od veljače do svibnja, a počinitelji su krali sakralne predmete, pozlaćene kaleže, posude, te milodare.

Lopovi su 2. travnja provalili u župni ured u Pićnu. Odnijeli su sef u kojem su bili novac te kalež, križ i dvije neprocjenjive pozlaćene pokaznice od srebra. Sef su lopovi strpali u župnikov automobil koji su potom zapalili. Lopovi su kasnije pronađeni, a ukradene stvari vraćene crkvi.

PIDŽAME VELIČINE 3-10XL Plus-size krađa u Zagrebu: 'Ne znam gdje bi to mogli prodati'

Nekoliko dana kasnije, 12. travnja, lopovi su provalili i u crkvu sv. Flore u Loborici kraj Pule te ukrali misne kaleže, hostije i druge predmete, čime su župu oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Nepoznati počinitelji provalili su u noći s 21. na 22. travnja i u župni ured u Sv. Lovreču kraj Poreča, gdje su otuđili novac i bankovne kartice.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message