Obavijesti

News

Komentari 205

Lov na 'švercere': ZET mijenja način plaćanja karte mobitelom

Lov na 'švercere': ZET mijenja način plaćanja karte mobitelom
1

Građani su otkrili kako doći do besplatnih SMS karata, a kontrolori su bespomoćni, pa zagrebački javni prijevoznik prijeti blokadom mobitela. Imat će novi sustav...

VIDEO

Život kontrolora karata u Zagrebu nije nimalo lagan. Svakodnevno nailaze na nove načine švercanja građana. Kupnja karata SMS-om idealna je podloga za manipulaciju. Shvatili su to i građani, pa su se udružili na internetskoj stranici zetkarte.org te na Facebooku, na stranicama ZET besplatna karta i Uhvati ZET-ovca.

Prve dvije služe za razmjenu karata koje su kupljene mobitelom. Tamo putnici objavljuju poruke koje stižu nakon kupnje karte, a služe za predočenje kontrolorima. Drugi traže karte s određenim datumom i satom kad ih je uhvatila kontrola, a treći ne kupuju karte nego u svoje mobitele kopiraju objavljene i tako se besplatno voze. 

Kako varaju na mobilnim kartama

Za one koji imaju "pametne" telefone s pristupom internetu, a žele besplatnu kartu, posao je još lakši. Tijekom vožnje se priključe na internet, na stranice sa ZET kartama koje objavljuju građani, izaberu koja odgovara njihovom vremenu vožnje i kopiraju je u telefon. Potom je pošalju sami sebi kao poruku. Oni koji imaju standardne telefone, poruku moraju upisivati ručno. Na internetu postoji i besplatna aplikacija za mobitele ZET karta uz koju piše da olakšava kupnju karte, a u stvari putnicima služi za dobivanje lažnih karata. 

Također, aplikacija ZET karta prikazuje već kupljene karte objavljene na stranici zetkarta.org. Kontrolori se teško snalaze među svim tim kartama na mobitelima pa znaju samo proći pored onih koji imaju pametne telefone, pišu putnici na Facebooku. Ali ima i upornijih koji prate karte objavljene na internetu. 

- Ušao mi kontrolor, ja pokazala kartu, a on meni pokaže istu takvu na mobitelu i kaže: "To ti je karta s Fejsa" - napisala je putnica kojoj lažna karta ovaj put kod ZET-ovca nije prošla. 

Drugi putnik se dobro nasmijao kontroloru koji mu je tvrdio da je taj cijeli slučaj s lažnim kartama na Uskoku i da će svakome tko to radi blokirati mobitel. U ZET-u mjesecima zabrinuto razmišljaju kako riješiti taj problem i, čini se, da su nešto smislili. 

- Činjenica je da se na prvi pogled te aplikacije čine korisnima. Međutim, detaljnom provjerom se lako utvrđuje vjerodostojnost karte. Usluga M prijevoz će idućeg mjeseca doživjeti preinake i te aplikacije će biti beskorisne. Praksa plaćanja karte mobitelom bit će drukčija - tajanstveno nam je najavio Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a, ne govoreći o detaljima. 

Kontrolori su strah i trepet

I dok se jedni bore za SMS karte, drugi pokušavaju zapamtiti svakog kontrolora. Na stranici Uhvati ZET-ovca putnici razmjenjuju iskustva s kontrolorima, savjetuju kako im uspješno pobjeći, upozoravaju na kojim relacijama se nalaze, opisuju kako izgledaju, fotografiraju ih da bi ih ostali mogli prepoznati... Pa tako pišu da kontrolori znaju imati pratnju policajca u civilu koji sjedi ili stoji sa strane i čeka da netko od švercera odbije kontroloru dati osobnu kartu. Putnici daju i savjete kako policajca u civilu prepoznati po cipelama, a kontrolora po torbici. Opisuju da kontrolori znaju ulaziti u tramvaje ili autobuse planski. Dvoje u uniformama ulaze u prednji dio tramvaja i krenu u kontrolu prema kraju vozila. One koji namjeravaju pobjeći na zadnja vrata, tamo će dočekati iznenađenje - treći kontrolor. Ali taj je u civilu i zadužen je samo za bjegunce. Putnici kažu da su ZET-ovci postali pravi strah i trepet zagrebačkog javnog prijevoza.

- Mi od ZET-a strepimo kao da je KGB. Možda za nekoliko godina uvedu i zatvorsku kaznu za švercanje tramvajem - napisao je jedan od putnika na Facebooku.

Fond solidarnosti za žrtve ZET-a

Aplikacija Uhvati ZET-ovca prije nekoliko dana stigla je i na mobitele. U prva tri sata preuzelo ju je više od tisuću mobitela. Inicijatori najavljuju i fond solidarnosti za prikupljanje i dijeljenje karti i pokaza te za pravnu pomoć putnicima. Već su našli i prve sponzore. Iz ZET-a poručuju da će tužiti inicijatore. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi