Obavijesti

News

Komentari 29

Lovrinčević: Podizanje PDV-a Vladi treba biti zadnja mjera

Lovrinčević: Podizanje PDV-a Vladi treba biti zadnja mjera
1

O predstojećim Vladinim mjerama u posebnoj emisiji na 24sata TV raspravljali su ekonomski stručnjak Ž. Lovrinčević i predsjednik Matice hrvatskih sindikata V. Ribič

VIDEO

U posebnoj emisiji 24sataTV voditelja Siniše Price gostovali su ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribič. Komentirali su sve glasnije najave povećanja PDV-a na 25 posto. Lovrinčević je kazao kako je vladama na početku mandata uvijek najlakše podići poreze, no smatra da to nije ispravan put. 

- Povećanje poreza neće oživjeti i podići kreditni rejting zemlje. PDV-om se najlakše može napuniti proračun, no takva mjera povećanja najviše će pogoditi umirovljenike i socijalno osjetljive skupine - rekao je Lovrinčević i dodao kako će nova Vlada sigurno pokušati uvesti i međustope. 

Tvrdi kako najprije treba srediti rashode i poboljšati naplatu. Lovrinčević zaključuje kako takva mjera treba biti na zadnjem mjestu.

Povećanje PDV-a Ribič je nazvao 'vatrogasnom i urgentnom mjerom'. 

- Teško je govoriti je li to ispravan potez. Mislim da ovo traži vrijeme. Ako se bude diralo u socijalnu državu onda će reagirati sindikati - zaključio je Ribič. 

- Mi smo došli do točke gdje dizanje poreza povećava sivu ekonomiju - rekao je Lovrinčević. 

Ribič je za selektivno povećanje poreza te je kao primjer uzeo robu koja šteti zdravlju i kazao da su mnoge države uvele veće poreze na slanu hranu, alkohol i cigarete.

'Ima mjesta za racionalizaciju javnog sektora'

Gosti su se osvrnuli i na rezanje javne potrošnje. Lovrinčević je odmah ukazao na problem učinkovitosti. Smatra kako su prateće službe tu problem, jer ističe 'nema viška ni učitelja ni liječnika'. 

- Postoji mjesta za racionalizaciju javnog sektora. To nije moguće napraviti preko noći. Jedino što može Vlada naglo napraviti jest to da smanji plaće, no ni tu nemaju prostora jer bi to bilo nemoralno. Svaka uređena država ne bi trebala dopustiti političko zapošljavanje - zaključuje sindikalist Ribič. 

Aranžman s MMF-om i revidiranje ugovora u javnom sektoru

Ekonomist Lovrinčević tvrdi kako aranžman sa MMF-om ne mora nužno biti loš. Dodaje da će se već na kraju veljače znati treba li ili ne zvati u pomoć MMF.

O ugovoru u javnom sektoru upitan je Vilim Ribič te bi li sindikati pristali na njegovu reviziju:

- Sindikati bi bili spremni na odricanja i žrtve, ali to mora biti u duhu jednakog opterećenja u javnom i privatnom sektoru - zaključuje. 

Porez na imovinu i što donosi 2012. godina...

- Prvo se moram osvrnuti i na poreza vezanog uz dionice. Jedini će biti na meti građani. Njima se ne može dotaknuti velike tvrtke. Strani vlasnici će tada iz predostrožnosti izvući dobit van. Zapravo se penalizira poduzetništvo. Mi smo primatelji kapitala. Recimo, i komunalna naknada je jedna vrsta poreza na imovinu. Porezom na imovinu izazivate pad cijena, a građevinski sektor će još više pasti u recesiju - zaključuje Lovrinčević.

Vilim Ribič se po tom pitanju u potpunosti složio sa Lovrinčevićem.

- Nema baš puno nadodati, jer se u svemu po tom pitanju slažem sa gospodinom Lovrinčevićem. Dobit će upisnicu da se učlani u sindikat nakon emisije. Taj porez na imovinu mora biti porez na bogate. Treba ojačati porez na nasljeđe. On je recimo iznosio 70 posti u SAD '50.-ih i '60.-ih godina - rekao je Ribič.

Oba gosta složila su se kako 2012. neće biti bolja. Lovrinčević predviđa pad gospodarstva i povećanje nezaposlenosti od 10 do 15 tisuća radnih mjesta. Ribič pak smatra da će Hrvatska ovisiti o zbivanjima u svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...