Obavijesti

News

Komentari 10

Lovro kupuje vrijeme: Odvjetnik Kuščevićeva šogora tražio izuzeće nezakonitih dokaza

Lovro kupuje vrijeme: Odvjetnik Kuščevićeva šogora tražio izuzeće nezakonitih dokaza

Na Županijskom sudu u Splitu u četvrtak se odlučivalo o Uskokovoj optužnici protiv bivšeg ministra i još petorice. Inače, optužnica je ispisana na 154 stranice i sadrži više od 650 dokaznih prijedloga

VIDEO

Na Županijskom sudu u Splitu u četvrtak ujutro sastalo se optužno vijeće kako bi se potvrdila optužnica u slučaju svih afera bivšeg HDZ-ovog ministra Lovre Kuščevića i njih još petero koje Uskok tereti za zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, primanja, davanja i pomaganja u primanju mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanja dokazivanja.

Kako doznajemo, optužnica nije potvrđena jer je odvjetnik trećeokrivljenog Ivice Žuvića, odnosno šogora Lovre Kuščevića, tražio izuzeće nezakonitih dokaza. Nakon odluke o traženom izuzeću dokaza teče rok za žalbe, a ako ih bude, spis ide na Visoki kazneni sud. Tek po pravomoćnom rješenju slučaj se opet vraća pred optužno vijeće na Županijski sud u Splitu kako bi se Uskokova optužnica potvrdila. Cijeli ovaj proces sada može potrajati mjesecima, a kako nam kažu u odvjetničkim krugovima, ovaj manevar je čisto kupovanje vremena.  Kuščević i ostali su danas negirali krivnju. 

Tražio od svjedoka: Laži za mene, svali sve na mrtvog tasta
Tražio od svjedoka: Laži za mene, svali sve na mrtvog tasta


Šogor Lovre Kuščevića spominje se u dvije točke optužnice. Šogor je naime, uz pomoć Kuščevića, tada načelnika Općine Nerežišće, kupio POS-ov stan iako na to nije imao pravo. Šogor se tereti da je, sukladno dogovoru s Kuščevićem, Općini podnio prijavu na navedeni natječaj zatajivši da ima stan kojega mu je darovao otac. Tako je kupio stan po povoljnijim uvjetima, a u razlici u visini kamatne stope pribavio je materijalnu korist od najmanje 73.699,60 kuna. 


Šogor se spominje i u dijelu optužnice u kojoj se Kuščevića tereti i za malverzacije s poljoprivrednim zemljištem od 105.242 metra četvorna na području uvale Grška i prenamjeni postojeće ruševne nastambe u gospodarsku. Kako bi se prekrilo sudjelovanje Kuščevića u svemu, njegov šogor je naveden kao kupac da bi poslije sve prebacio na Kuščevićeva oca. Tim manevrima, kako ga se tereti, Kuščević je sebi pribavio imovinsku korist od najmanje 310.000,00 kuna. 

Kuščević: 'Nisam zabrinut, jedva čekam dokazati svoju nevinost pred hrvatskim sudom'
Kuščević: 'Nisam zabrinut, jedva čekam dokazati svoju nevinost pred hrvatskim sudom'

Osim ovih točki optužnice, Kuščeviću se na teret stavlja još niz nezakonitih radnji. Kako smo iscrpno izvještavali u 24sata, Kuščevića se tereti za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Prema optužnici, Kuščević je u dogovoru sa svojom suprugom kupio poljoprivredno zemljište od tadašnjeg vlasnika za 70.000 kuna prešutjevši mu da će isto promjenom Prostornog plana Općine Nerežišće postati građevinsko, odnosno dio naselja.

Dio zemljišta kasnije je prodao za 200.000 eura i to trgovačkom društvu iz Zagreba. Preostali dio zemljišta ostao u supruginom vlasništvu, čime su pribavili materijalnu korist od najmanje 2.289.045,80 kuna.
Bivšeg ministra tereti da se da je manipulacijom stečajem vlastite tvrtke "izvukao" imovinsku korist od 1.290.773,86 kuna, a oštetio je i proračun RH za najmanje 420.093,14 kuna.


Kuščevića se tereti i da je, nakon što su sve afere izbile u javnost, u studenom 2020. u Nerežišćima, pokušao utjecati na svjedoka. Obećao mu je da će se, ako bude iskazivao sukladno njegovom traženju, zauzvrat "odužiti njemu i njegovoj obitelji". Svjedok na to nije pristao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?
NESREĆA U STUPNIČKOM OBREŽU

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?

Riječ je o padu sportskog aviona koji je prevozio padobrance na uvježbavanje skokova s padobranom za natjecanje

Kiša i grmljavinsko nevrijeme i ovog vikenda: Evo što nas čeka
VREMENSKA PROGNOZA

Kiša i grmljavinsko nevrijeme i ovog vikenda: Evo što nas čeka

Do kraja tjedna očekuje nas nestabilno vrijeme, s kišom i grmljavinom. Na snazi je i žuti meteoalarm za dvije regije zbog nevremena
Detalji nesreće kod studentskog doma: Poginuo je pješak (21), a autom upravljao mladić (20)
POLICIJA TRAŽI SVJEDOKE

Detalji nesreće kod studentskog doma: Poginuo je pješak (21), a autom upravljao mladić (20)

Pješak je prelazio kolnik Selske ceste na obilježenom pješačkom prijelazu dok je na semaforu za pješake bilo upaljeno crveno svjetlo. Policija poziva eventualne svjedoke s korisnim informacijama da se jave na 192