Obavijesti

News

Komentari 42

Lukava lija vješto izbjegava klopke i krade hranu iz smeća

Lukava lija vješto izbjegava klopke i krade hranu iz smeća
3

Neki stanovnici Krila Jesenice misle da je životinja bijesna i žele je se riješiti, a ona se nikako ne da istjerati iz mjesta. Drugi, pak, kažu da je treba pustiti na miru

VIDEO

Lisica koja redovito noću obilazi dvorišta u mjestu Krila Jesenice na Jadranskoj magistrali između Splita i Omiša podijelila je mještane.

Jedni su u strahu da je bijesna jer se ne boji ljudi, trči po plaži i za autima, pa smatraju da je treba ustrijeliti. Drugi su, pak, uvjereni da je riječ o mladoj lisici koja se nije prilagodila životu u divljini pa s mjesnim mačkama kopa po kontejnerima te traže da se zaustavi hajka koja traje od četvrtka i pusti je se na miru.

Lovci iz društva Mosor-Priko dobili su zahtjev da je se riješe. No to se pokazalo neizvedivim jer se lisica kreće u naseljenom području gdje ne smiju pucati. Sad je mamcima s ribom svaku noć pokušavaju izmamiti iz mjesta.

- Dignula se prevelika hajka na tu jadnu životinju. Uvjereni smo da nije opasna lisica jer je u mjestu viđaju gotovo mjesec dana. Do sada bi, da je bijesna, već odavno uginula. Ne uspijevamo ispuniti zahtjeve mještana da je ustrijelimo jer nam zakon priječi da pucamo u naseljenom mjestu. Viđamo je oko 2 sata kad padne promet. Igra se i zna po cesti nabijati konzerve, ali pucati ne možemo kako ne bismo pogodili neku kuću. U međuvremenu su se pojavili i aktivisti neke udruge iz Omiša koji traže da je ne ubijemo jer smatraju da to je ‘urbana lisica’, kakve žive u europskim gradovima i hrane se slobodno po smetlištima kao mačke - rekli su nam lovci iz lovačkog društva Mosor-Preko.

Lovci su postavili mamce s ribom. No mlada lisica više je zainteresirana za noćne obroke iz smeća.

- Teško je procijeniti je li bijesna, no svakako se ne ponaša normalno za divlju životinju. Uvlači nam se oko kuće, ide po plaži, prati ljude, svake je večeri tu. Nije nam svejedno - što ako nekoga ugrize? Budući da lovci slabo izlaze s njom na kraj, morat ćemo ponovno potražiti pomoć komunalnog redarstva iz Dugog Rata koji su nadležni za ovakve slučajeve – rekla je Senija Ivanišević.

Kao što smo pisali, lovci smatraju da je riječ o mladoj životinji koja se zbog šuge ili neke druge bolesti nije snašla u prirodi nakon što je odbačena od majke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"