Obavijesti

News

Komentari 27

Cinkali 'partnere': Barišić i Jurak ispričali su baš sve!

Cinkali 'partnere': Barišić i Jurak ispričali su baš sve!
4

Bivši HDZ-ov rizničar i vlasnica Fimi medije priznali su izvlačenje novca. Zna se da su uzeli 80 milijuna kuna. Iznos će rasti jer ‘‘poslovnih partnera’’ imaju napretek

VIDEO

Mladena Barišića, bivšeg HDZ-ova rizničara, i Nevenku Jurak, vlasnicu Fimi medije, pustili su iz pritvora jer su Uskokovim istražiteljima priznali izvlačenje novca iz državnih tvrtki i ministarstava. Barišić je, navodno, u jednom od svjedočenja rekao kako je bivšem premijeru Ivi Sanaderu odnosio torbe s novcem, a predao mu je, tvrdi, više od 30 milijuna kuna. Tim se novcem, sumnja se, financirao HDZ, no Sanader je te optužbe oštro demantirao. Za aferu Fimi media osumnjičeno je 14 ljudi, a prekjučer je na temelju svjedočenja Barišića i N. Jurak uhićen i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo. S Fimi medijom ‘‘surađivao’’ je i HAC. Za navodno nepostojeće marketinške usluge tvrtki Nevenke Jurak isplatili su 2009. 1,4 milijuna kuna. Ugovor o javnoj nabavi objavili su u Narodnim novinama, a u HAC-u je za objavu ugovora nadležan bio Ivan Ribičić.

- Sve je provedeno prema pravilima javne nabave. Ja samo provodim postupak nabave, odnosno objavljujem nadmetanja, pa je tako i ta javna nabava objavljena u Narodnim novinama, u skladu sa zakonom - objasnio je Ribičić. Nakon što se počelo pisati o aferi Fimi media, Ribičića je policija posjetila na radnome mjestu.

- Nisu me ispitivali o Barišiću i Jurak, nego sam im objasnio svoj posao javne nabave. Moje je provesti postupak nabave prema zakonu, a za dijelove ugovora brinu se drugi - rekao je Ribičić.

No to nije bio jedini posao HAC-a i Fimi medije. Ta je tvrtka radila i spotove koji propagiraju uporabu ENC uređaja na autocestama, a u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete od Fimi medije su naručili promotivni film vrijedan pola milijuna kuna. Film "Prometna renesansa Hrvatske" trebao je služiti kao kulisa na svečanim otvaranjima autocesta, a sad je predmet istrage. Iz ministarstva su rekli da predmete koji su na bilo koji način vezani za istražne ili predistražne radnje ne mogu komentirati. S Fimi medijom su surađivale i Hrvatske šume, koje su naručile tiskanje kalendara i rokovnika. Iako je bila dvostruko skuplja od konkurencije, Fimi media je dobila posao vrijedan 370.000 kuna. Dosad je utvrđeno da je iz državnih tvrtki "zamračeno" oko 80 milijuna kuna, a hoće li taj iznos rasti, pokazat će istraga koja je sve intenzivnija...

Beuk "pao" zbog skupih kalendara i rokovnika

Bivši direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk uhićen je zbog poslovanja s tvrtkom Nevenke Jurak. Od njezine su tvrtke Fimi medije 2008. godine naručili tiskanje 8000 rokovnika i 20.000 kalendara, posao vrijedan oko 370.000 kuna, iako je konkurencija bila dvostruko jeftinija.

Za razne usluge 2009. dobili 1,4 milijuna kuna

HAC je 2009. godine Fimi mediji za razne marketinške usluge uplatio 1,4 milijuna kuna. Promotivne akcije, koje su plaćene tim novcem, navodno uopće nisu postojale. Za HAC je Fimi media radila i promotivne spotove za ENC uređaje, ali i organizirala domjenke te svečana otvaranja autocesta.

Fimi media snimala film od pola milijuna kuna

Za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske autoceste Fimi media je snimila film koji je trebao služiti kao kulisa na otvaranju autocesta. Navodno je napravljen od arhivskih snimki, pa ostaje nejasno za što je točno utrošeno toliko novca. Ne zna se ni je li film ikad itko pogledao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu