Obavijesti

News

Komentari 73

Mađarska vojska smije pucati gumenim mecima, pretresati...

Mađarska vojska smije pucati gumenim mecima, pretresati...
8

Mađari izbjeglice ukrcajavu u autobuse koji satima čekaju na granici s Hrvatskom. Odvoze ih u prihvatne centre gdje će ih registrirati, a potom prevesti do Austrije

VIDEO

Nešto prije 16 sati na granični prijelaz s Mađarskom Baranjsko Petrovo Selo – Beremend stiglo je 10 autobusa punih izbjeglica. Dovezli su ih izravno s graničnog prijelaza u Tovarniku. 

– Stalno dolaze, leže pored ceste i odmaraju. Autobuse ukrcamo za sat vremena, a do ovog graničnog prijelaza u pratnji policije vozimo oko dva sata. Skoro dvostruko više vremena je potrebno da ispraznimo sve autobuse – rekao je jedan od vozača. 

Sporo je jer Mađari sve temeljito pregledaju. Na ulazu u Mađarsku je sigurnosna kontrola. 

Policajci i graničari pregledavaju sve torbe i vrećice koje sa sobom nose izbjeglice, čak i sadržaj džepova u hlačama i jaknama. 

Naime, mađarski parlament prihvatio je zakon kojim se vladi odobrava angažiranje vojske u izbjegličkoj krizi, uključujući uporabu neubojitih sredstava. Tako će vojska na terenu, ako zatreba, smjeti rabiti gumene metke, pirotehnička sredstva, suzavac i drugo neubojito oružje, javlja Reuters.

Nakon pregledavanja, izbjeglice ukrcavaju u  autobuse koji satima čekaju na granici s Hrvatskom. Odvoze ih u prihvatne centre gdje će ih registrirati, a potom prevesti do Austrije. 

Na samom graničnom prijelazu je nekoliko aktivistica ženske Udruge Izvor iz Tenje, one sa sobom na platnu imaju nekoliko transparenata na kojima su ispisane riječi dobrodošlice i zamolba EU da otvori granice. Aktivistice ulaze u svaki autobus i daju izbjeglicama  informacije koje imaju, a koje su dobili od svojih kolegica u Mađarskoj. Razgovaraju s njima i ohrabruju ih, te im na izlasku iz autobusa požele sreću. 

– Dobro je to, ljudi su uplašeni jer ne znaju što ih čeka. Najteže je bilo onima iz prvog autobusa, ali kada su vidjeli da su oni prošli ostalima je laknulo – rekao je jedan od policajaca koji je u suradnji s mađarskim policajcima koordinirao prelazak. 

Dok je trajao prelazak granice mađarski vojnici su neumorno podizali ogradu, na zabijene stupove su stavljali pletenu mrežu koja je povezana uz čelična vrata na samom graničnom prijelazu uz koja su postavili klupka bodljikave žice. 

Hoće li do kraja dana doći još jedan konvoj autobusa to nitko ne zna, za očekivati je da hoće jer su se autobusi ponovo vratili za Tovarnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...