Obavijesti

News

Komentari 71

Maćehinski odnos: Država ne brine ni o vlastitoj imovini...

Maćehinski odnos: Država ne brine ni o vlastitoj imovini...
1

Vlada i lokalna te regionalna  samouprava, prema procjenama Instituta za javne financije, vlasnici su dionica i udjela u poduzećima u vrijednosti oko 35 milijardi eura, kaže ekonomist Damir Novotny

VIDEO

Ekonomist Damir Novotny podsjeća kako međunarodne institucije uporno naglašavaju da se ne upravlja dobro državnim poduzećima ni državnom imovinom.   

- Vlada i lokalna te regionalna  samouprava, prema procjenama Instituta za javne financije, vlasnici su dionica i udjela u poduzećima u vrijednosti oko 35 milijardi eura. Država njima upravlja vrlo loše. Ta poduzeća  troše velik novac, a nisu učinkovita - rekao je Novotny, koji je zagovornik privatizacije. 

POGLEDAJTE VIDEO: Zbog ovoga trebamo reforme, odmah!

Pokretanje videa...

02:16

Mnogi udjeli u tvrtkama

Navodi i kako nama susjedna Slovenija u vlasništvu ima oko deset poduzeća.

Pitanje je, nastavlja, treba li cestovna infrastruktura biti u vlasništvu države. Nema razloga da, primjerice, Hrvatske autoceste budu dioničko društvo u kojem bi dioničari bili mirovinski fondovi, potpuno je nepotrebno da država bude vlasnik aviokompanije, a nije mu jasno ni zašto se ne proda udio u Ini jer nad tom tvrtkom država nema nikakvu kontrolu.    

- Imamo zastoj u redefiniranju državnih poduzeća i zato je ekonomija vrlo opterećena s neučinkovitim državnim poduzećima. Hrvatskoj tek predstoji ozbiljna reforma državnih poduzeća i pravo čišćenje državne imovine – kazao je.  

Država i jedinice lokalne samouprave raspolažu velikim brojem nekretnina. I na tom području potrebno je više učiniti jer velik dio te imovine stoji i ništa se ne događa. Brijuni rivijera je, ističe Novotny.  

Nekretnine propadaju

Kako se država brinula o svojoj imovini, zorno smo vidjeli na primjeru otoka Smokvica Vela kraj Rogoznice, koji je godinama bespravno koristila obitelj Todorić.

Nenaplaćeni dug za koncesiju od 200 milijuna kuna otišao je u zastaru, postupak za naplatu pokrenut je tek za 36 milijuna kuna, a cijela priča ugledala je svjetlo dana nakon sloma Agrokora.

Provedena je ovrha za povrat otoka u državno vlasništvo, koji je potom dan u zakup na 30 godina. Sve Vlade mantraju o aktiviranju državne imovine, a godinama nije bila u stanju ni popisati vlastitu imovinu.

Registar državne imovine pompozno je osnovan 2014., ali je bio nesređen. Tako smo, i nakon što je Ministarstvo državne imovine preuzeo Mario Banožić, dobili obećanje da ćemo u prvoj polovici 2020. imati potpunu evidenciju.  

Brigo, prijeđi na drugoga

- Zbog situacije s pandemijom COVID-19 novi registar imovine još je u testnoj fazi - odgovorili su iz ministarstva.  

Problemi s državnom imovinom mogli su se vidjeti i nakon potresa koji je pogodio Zagreb, gdje država ima 1508 poslovnih prostora. Resorno ministarstvo prije mjesec dana objavilo je mjere za zakupnike koji imaju problema u poslovanju zbog potresa, ali i zbog epidemije korona virusa.

Tražili su od zakupaca da im dostave fotografije oštećenih poslovnih prostora, naljepnice o oštećenju ili drugi dokaz ovlaštenog statičara da prostor nije za korištenje, odnosno da je neuporabljiv do daljnjega.

Tek nakon toga išli su u izvanredni očevid. Zanimalo nas je zašto je država, kao vlasnik prostora, svoj posao prebacila na najmoprimce.   

- Službenici Ministarstva državne imovine od 22. ožujka svakodnevno obilaze nekretnine, stanove i poslovne prostore kako bi utvrdili nastala oštećenja u potresu. Korona virus, kao i činjenica da zakupnici poslovnih prostora imaju ugovorni odnos s Ministarstvom državne imovine te djelatnici ministarstva ne smiju ulaziti u poslovni prostor ako u njemu nije prisutan i zakupnik, dodatno otežava obavljanje očevida - odgovorili su iz ministarstva navodeći kako su time samo željeli ubrzati proces. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor