Obavijesti

News

Komentari 1

Macron i Biden obećali da će vratiti povjerenje između Amerike i Francuske nakon krize

Macron i Biden obećali da će vratiti povjerenje između  Amerike i Francuske nakon krize

Dvojica predsjednika će se sastati u Europi krajem listopada i odlučili su pokrenuti proces konzultacija kako bi "stvorili uvjete koji jamče povjerenje i predložili konkretne mjere za postizanje zajedničkih ciljeva"

VIDEO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki Joe Biden obećali su u srijedu tijekom telefonskog poziva da će vratiti povjerenje između Francuske i SAD-a nakon krize s australskim podmornicama, što se moglo izbjeći ranijim "otvorenim konzultacijama", prema priopćenju Elizejske palače i Bijele kuće.

'Slučaj podmornice': Australija želi bolje odnose s Francuzima
'Slučaj podmornice': Australija želi bolje odnose s Francuzima

- Otvorene konzultacije između saveznika o pitanjima strateškog interesa za Francusku i europske partnere omogućile bi izbjegavanje te situacije. Predsjednik Biden je izrazio predanost toj temi - navodi se u priopćenju.

Dvojica predsjednika će se "sastati u Europi krajem listopada" i odlučili su pokrenuti proces konzultacija kako bi "stvorili uvjete koji jamče povjerenje i predložili konkretne mjere za postizanje zajedničkih ciljeva". 

'Nestalo je povjerenja među saveznicima to zahtijeva snažno promišljanje Europljana'
'Nestalo je  povjerenja među saveznicima to zahtijeva snažno promišljanje Europljana'

U ozračju smirenja, francuski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Philippe Etienne, vratit će se u Washington "sljedećeg tjedna", odlučio je Emmanuel Macron.

Pariz je najavio u petak opoziv veleposlanika iz Sjedinjenih Država i Australije, što je odluka bez presedana dvoje povijesnih saveznika, nakon propasti mega-ugovora francuskih podmornica s Canberrom.

Joe Biden je potvrdio "potrebu da europska obrana bude jača i učinkovitija" kako bi pridonijela transatlantskoj sigurnosti i nadopunila "ulogu NATO-a". 

Spor s Parizom oko podmornice udarac Bidenovu savezu protiv Kine: 'Zabili su nam nož u leđa'
Spor s Parizom oko podmornice udarac Bidenovu savezu protiv Kine: 'Zabili su nam nož u leđa'

Sjedinjene Države "potvrđuju da je angažman Francuske i Europske unije u indopacifičkoj regiji od strateške važnosti", dodaje se u priopćenju objavljenom šest dana nakon početka najteže diplomatske krize između Sjedinjenih Država i Francuske još od francuskog "ne" ratu u Iraku 2003. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.