Obavijesti

News

Komentari 7

'Macronov posjet ne treba vezivati samo uz kupnju aviona'

'Macronov posjet ne treba vezivati samo uz kupnju aviona'

Ocijenio je da će posjet dodatno dati vjetar u leđa bilateralnim odnosima i pridonijeti njihovom jačanju. "Puno je toga što nas povezuje i traži intenzivnu suradnju", kazao je ministar

VIDEO

Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od RH koja u ovom dijelu Europe igra važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika, izjavio je u srijedu u Zagrebu šef hrvatske diplomacije.

Dolazak Emmanuela Macrona u srijedu navečer u Hrvatsku prvi je službeni posjet jednog francuskog predsjednika koji se nije dogodio slučajno i koji dolazi na poziv premijera Andreja Plenkovića, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare na marginama sastanka šefova diplomacije država članica i promatrača Američko-jadranske povelje (A5) u Zagrebu.

"Ovaj posjet ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od Hrvatske koja upravo u ovom dijelu Europe igra jednu važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika u osiguravanju sigurnosti i u prenošenju iskustva zemljama zapadnog Balkana", istaknuo je.

On je naglasio da se Macronov posjet uklapa u strateške ciljeve RH. "Za 2022. godinu to je prije svega hrvatska aplikacija i nadamo se ostvarenje ulaska u šengenski prostor, u eurozonu i naravno jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim zrakoplovima Rafale."

Usvojili odluku o kupnji aviona, Plenković najavio: Dva Rafalea vidjet ćemo sutra iznad Zagreba
Usvojili odluku o kupnji aviona, Plenković najavio: Dva Rafalea vidjet ćemo sutra iznad Zagreba

Ocijenio je da će posjet dodatno dati vjetar u leđa bilateralnim odnosima i pridonijeti njihovom jačanju. "Puno je toga što nas povezuje i traži intenzivnu suradnju", kazao je ministar.

Tijekom posjeta premijer Plenković i Macron će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu, a u njihovoj nazočnosti bit će potpisan ugovor o kupnji zrakoplova.

"Mislim da Francuska kao snažna europska zemlja koja drži Europu, zastupa europske vrijednosti, sigurno može biti značajan strateški partner, a dokument koji ćemo potpisati govori o činjenici jačanja našega savezništva koje je važnije sada nego ikada ranije", istaknuo je Grlić Radman.

Na pitanje zašto do posjeta dolazi tek sad, rekao je kako ne misli da nije bilo htijenja ranije, da su se sad neke stvari poklopile.

Njegov dolazak pokazuje "poštovanje prema Hrvatskoj, hrvatskoj Vladi" koja je "kredibilan i vjerodostojan partner".

"Dolazak Emmanuela Macrona je upravo potvrda ispravnosti Hrvatske koja pridonosi miru i stabilnosti, koja je ključna zemlja kada je u pitanju stabilnost jugoistoka Europe."

Na pitanje bi li Macron došao da nije bilo kupnje zrakoplova, Grlić Radman je rekao da se uvijek može tražiti ovaj ili onaj razlog ali je i prije odluke u kupnji zrakoplova bilo obećanja i planova za njegov dolazak.

Grlić Radman na A5: Hrvatskoj je u interesu stabilno i funkcionalno susjedstvo

Hrvatskoj je u interesu stabilno, funkcionalno i prosperitetno susjedstvo i stoga će kao članica EU-a i NATO-a nastaviti podržavati zemlje u regiji na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova na rubu sastanka A5.

Ministar Gordan Grlić Radman bio je domaćin sastanka partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) i ocijenio je u izjavi za novinare na rubu skupa kako platforma ove inicijative omogućuje dijeljenje zajedničkih demokratskih vrijednosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava među državama članicama.

U zagrebačkom hotelu Westin okupili su se ministri vanjskih poslova država članica i promatrača Američko-jadranske povelje (A5).

"Hrvatska, kao članica EU-a i NATO-a, nastavit će podržavati sve zemlje na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama, davati im potporu. Nama je u interesu stabilno, funkcionalno i prosperitetno susjedstvo", istaknuo je ministar.

Pritom je rekao kako je za Hrvatsku posebno važno što ranije otvaranje pregovora Europske unije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. U tom kontekstu spomenuo je Zagrebačku deklaraciju, donesenu nakon samita o zapadnom Balkanu, održanom u Hrvatskoj tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a prošle godine, kao afirmativnu činjenicu koja ide u prilog ubrzanju procesa otvaranja euroatlantskog puta za ove dvije države, ali i za BiH, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo.

"Osvrnuli smo se na aktualne sigurnosne izazove s kojima se ove države suočavaju", kazao je Grlić Radman te dodao kako inicijativa A5 predstavlja dodatnu vrijednost postojećim naporima EU-a i NATO-a na ovom polju.

Upravo je obrambeno-sigurnosni aspekt država članica Povelje jedna od ključnih, konkretnih aktivnosti koju A5 provodi, naglasio je.

"Sastanak se održava u svjetlu dinamičnog razvoja raznih procesa i utjecaja trećih zemalja. Važna je suradnja kako bismo stvorili otpornost prema utjecaju trećih zemalja te potpora aspiracijama prema europskim i euroatlantskim integracijama svih ovih zemalja, s obzirom da su neke zemlje već članice NATO saveza, a neke to teže postati", rekao je ministar.

Tijekom sastanka održana su dva panela: „Sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na euroatlantske procese u regiji“ i „Suradnja A5: trenutni i budući izgledi suradnje u okviru Američko-jadranske povelje“.

Partnersku komisiju Američko-jadranske povelje (A5) čine Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija te SAD, a cilj ove inicijative je jačanje i razvoj euroatlantske suradnje u jugoistočnoj Europi.

Na sastanku su u statusu promatrača sudjelovali predstavnici Srbije, Kosova i Slovenije, što je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman ocijenio znakom vitalnosti i uključivosti Američko-jadranske povelje (A5).

Od sljedeće godine Crna Gora preuzima ulogu predsjedatelja Povelje. Ministar joj je poželio uspjeh u radu u čemu će, kako je rekao, imati i hrvatsku podršku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'
TKO JE BLIŽI VEĆINI?

VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'

Peđa Grbin je rekao kako je na Domovinskom pokretu odluka što i kako dalje, a da je na stolu i opcija ponavljanja izbora