Obavijesti

News

Komentari 48

Made in Lepoglava: Mjesečno prodaju 2000 drvenih stolaca

Made in Lepoglava: Mjesečno prodaju 2000 drvenih stolaca
5

Zatvori u Požegi, Valturi i Lepoglavi dali su se u proizvodnju te tako štede milijune državnom proračunu. U drvnom pogonu u Lepoglavi radi 85 do sto zatvorenika

VIDEO

U drvnom pogonu najstrožeg hrvatskog zatvora u Lepoglavi radi dnevno od 85 do 100 zatvorenika. Mjesečno prodaju 2000 stolica, a novac dalje ulažu.

Zatvorenici osuđeni na najteže kazne izrađuju spavaće sobe, blagovaonice i masovni namještaj koji ručno ukrašavaju i uspješno ga prodaju. Dječje krevetiće izvoze u Ameriku, stolice prodaju tvrtki iz Varaždina, a spavaćim sobama opremit će kamene kuće u Istri. Osim u drvnom pogonu, zatvorenici rade u metalnom pogonu, u poljoprivredi, šumarstvu i ugostiteljstvu.

- Prošle godine proizveli smo 420 tona kukuruza u zrnu, 50 tona svinjskog mesa te 25.000 litara vina. Renovirali smo restoran, koji je otvoren za građane, i za milijun kuna imamo veći promet nego prošle godinu - nabraja ponosno Miljenko Mavrin, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi.

Dio njihovih proizvoda, takva je praksa u svim zatvorima koji se bave proizvodnjom, ostaje unutar zatvorskog sustava, a ako nešto žele prodati na tržištu, sami moraju naći kupce. Novac koji zarade ostaje zatvoru, odnosno ulaže se u poboljšanje života zatvorenika i kupnju opreme za daljnji rad.

Dio zarađenog novca dobivaju tek kad odsluže kaznu

Dio novca pripada i zatvorenicima. Ovisno o poslu koji rade, zarađuju od 700 do 1000 kuna mjesečno, a rade osam sati dnevno. Ne mogu sav novac trošiti u zatvoru, nego im jedan dio ostaje na pologu, koji dobivaju tek kad odsluže kaznu i odlaze kući. To im je ujedno i početni kapital za “novi život”.

Punom parom radi se i u poluotvorenoj kaznionici u Požegi. Tamo ima 129 zatvorenika, od kojih radi 80 posto. Većinom kaznu dolaze odslužiti ljudi koji imaju srednju školu, prosječno imaju 40 godina i osuđeni su na kazne u prosjeku od 4,8 godina. Osim u poljoprivredi, mogu raditi i u metalskom pogonu i na održavanju, a plaća im varira od 500 do 1000 kuna, ovisno o poslu. Svoje proizvode, poput metalnih ormarića za plin, kreveta, pojilica za stoku, zatvor prodaje vanjskim kupcima, a sklapaju i razne predmete za Končar, školski pribor za TOZ, a rade i za tvornicu Plamen iz Požege. Na farmi uzgajaju 1700 prasadi za tov, 220 krmača, 2 turnusa junadi i 250 ovaca. Stoka koju uzgajaju šalje se za hranu u ostale kaznionice, ali dio ostaje za prodaju i tu im godišnje ostane 150.000-200.000 kuna čiste dobiti.

- Novac ide na poboljšanje standarda zatvorenika, a reinvestira se i u posao. Bez ulaganja nema proizvoda. Podignuli smo proizvodnju za 7 posto, pa smo, čini se, u boljoj poziciji nego država - govori Slavko Orešković, upravitelj kaznionice Požega, kojoj je je, kao i ostalim kaznionicama, država naložila da za 30 posto moraju smanjiti rashode. Na farmi krava u otvorenoj kaznionici u Valturi ima 400 grla krava koje daju milijun litara mlijeka, 100 svinja, 70 koza, a na 400 hektara obradiva zemljišta proizvode se povrtlarske kulture i hrana za stoku.

- Rade gotovo svi od 170 zatvorenika, a prošle godine zatvor je imao 12 milijuna prihoda, a bilo je, naravno, i troškova. Svima, tko god želi raditi, pokušavamo to i omogućiti - kaže upravitelj Vladimir Erceg. Osim poljoprivrede, zatvorenici, mahom osuđeni na godinu dana zatvora, rade i u kamenolomu, ali i stanici za tehnički pregled vozila.

Zatvorenici također primaju naknadu, rade od 7 do 15 sati, kao i u drugim kaznionicama, a u poljoprivredi rade i vikendom, ali i u popodnevnim smjenama. Za PIK Rijeka proizvode industrijski ječam, a za Podravku su uzgajali industrijsku rajčicu. Novac koji zarade troši se na zatvorenike, koji su svojim novcem kupili knjige za knjižnicu. Od 5000 zanimljivih naslova u knjižnici se najradije čita Paulo Coelho.

Dio novca od zarade ulažu u proizvodnju

Kaznionica u Valturi ima 400 hektara obradivih površina. Hranu proizvode za zatvorski sustav, ali i za vanjske tvrtke. U poljoprivredi radi 60 zatvorenika, a da se osiguraju za suša, imaju i razvijen sustav navodnjavanja. U zatvoru u Požegi zatvorenici se brinu za 1700 prasadi, a godišnje ratarstvom zarade 200.000 kuna. Kućnu blagajnu napuni i novac koji dobiju od tvrtki kojima prodaju metalne ormariće. Namještaj koji su izradili zatvorenici u Lepoglavi već se godinama izvozi u SAD. U drvnom pogonu dnevno radi 60 ljudi, a nadgleda ih deset strukovnih učitelja. Dio zarade od prošle godine uložili su u kupnju traktora.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa