Obavijesti

News

Komentari 51

Madrid: Na klizalištu odlažu mrtva tijela, građani zabrinuti

Madrid: Na klizalištu odlažu mrtva tijela, građani zabrinuti
5

U glavnom gradu su vlasti počele provoditi masovne testove otkrivanja koronavirusa u paviljonima u krugu velikog parka Casa de Campo

VIDEO

Španjolska, zemlja s najviše preminulih od koronavirusa na svijetu nakon Italije, u četvrtak je nastavila bilježiti rast broja mrtvih koji je u samo jednom danu skočio za 655 na ukupno 4.089. Broj oboljelih je porastao za gotovo 8.600, na ukupno 56.190.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:17

U Madridu, najvećem žarištu koronavirusa, improvizirane su dodatne bolnice kao i mjesto odlaganja beživotnih tijela koje se nalazi na jednom olimpijskom klizalištu unutar trgovačkog centra.

Široke avenije Madrida i Barcelone praktično su puste, a tako je i u ostalim gradovima i selima diljem Španjolske. Kamioni dezinficiraju ulice.

- Jako me brine ova situacija - kaže 33- godišnja Lucia dok prelazi Castellanu, jednu od najdužih ulica u gradu. „Na poslu nastojimo pričati o drugim stvarima, no uvijek se vraćamo na koronavirus“, dodaje ta zaposlenica tvrtke za izvoz i uvoz kave. U njenom prorijeđenom uredu sedam je osoba. Jedan od kolega, pokušavajući skrenuti temu razgovora, pita: „Što ste radili za vikend?“. Svi su se pogledali i ostali tiho.

Korona virus: Lažni lijekovi, riskantne glasine, izmišljotine
Korona virus: Lažni lijekovi, riskantne glasine, izmišljotine

Izvanredno stanje, tijekom kojeg 47 milijuna stanovnika mora ostati u kućama, traje od 14. ožujka te je produženo do 11. travnja. Smije se izaći samo u trgovine po hranu, ljekarne, kioske, bolnice, banke, benzinske postaje i kako bi se prošetalo psa.

U glavnom gradu su vlasti počele provoditi masovne testove otkrivanja koronavirusa u paviljonima u krugu velikog parka Casa de Campo. Španjolski nogometni savez prepustio je zdravstvenoj službi svoj sportski kamp u predgrađu Madrida, u kojem se inače priprema nogometna reprezentacija, a također je prepustio i dio svog osoblja.

Tračak nade daje podatak o 7.015 oporavljenih osoba od 56.190 oboljelih. Zdravstveni radnici, od kojih se 5.600 zarazilo, žalili su se vladi zbog nedostatka osnovne zaštitne opreme poput maski, uniformi i rukavica.

Manuel Barragán, 63-godišnji liječnik, umro je jučer u gradu Córdobi.

- Bio je nekoliko dana na odjelu intenzivne njege, a premda se u prvi tren činilo kako se oporavlja, preminuo je - rekao je šef tamošnjeg liječničkog sindikata José Luis Navas.

U srijedu je ministarstvo zdravstva izvijestilo o sporazumu s vladom Kine, od kuda bi različite kompanije tog azijskog diva postepeno slale medicinsku opremu vrijednu 400 milijuna eura. U Španjolsku bi do lipnja trebalo stići 950 uređaja za asistiranje pri disanju, više od 500 milijuna maski za pacijente i osoblje, 5,5 milijuna testova za brzo otkrivanje koronavirusa te 11 milijuna rukavica.

U Europi se proizvede svega 10 posto takve opreme.

Miguel Ángel Villaroja, šef kriznog stožera, rekao je da je španjolska vojska zatražila od NATO-a zaštitnu opremu i testove za otkrivanje koronavirusa.

Neke španjolske kompanije počele su pretvarati svoje proizvodne linije u izradu medicinske opreme. Tvornica cipela u sjevernoj pokrajini La Rioji proizvodi jednostavne zaštitne maske, prvo za svoje vlastito osoblje, a onda i za distribuciju.

- Sada naporno radimo. Nastojat ćemo napraviti i nešto sofisticiranije proizvode za medicinsko osoblje - rekao je Brasilio García, upravitelj u kompaniji Callaghan.

Coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Leganes

Nakon zdravstvene Španjolsku posljedično pogađa i gospodarska kriza. Paralizirani su turizam, trgovina i industrija pa su tisuće kompanija najavile otkaze.

Njima se u četvrtak priključio i najveći španjolski lanac robnih kuća El Corte Inglés koji će privremeno otpustiti 22.000 radnika.

Na aerodromu u Málagi, ulazu na sunčanu obalu Costa de Sol, tisuće putnika čekaju povratak u svoje zemlje. Mnogi spavaju na podu zračne luke.

Španjolska središnja banka priopćila je kako od ožujka epidemija koronavirusa „žestoko“ udara gospodarstvo zemlje.

Lideri devet zemalja Europske unije, među kojima Španjolska, Italija i Francuska, zatražile su u srijedu dogovor o izdavanju zajedničke europske obveznice, odnosno instrumenta kojim bi se zajednički zadužile a prikupljenim novcem financirale svoje zdravstvene sustave te pomogle posrnulim gospodarstvima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa