Obavijesti

News

Komentari 215

Monstrum priznao i upozorio: Za napade spremne još 2 ćelije

Monstrum priznao i upozorio: Za napade spremne još 2 ćelije
25

Vlada mora preuzeti odgovornost za izdaju. Dopuštaju uništavanje norveške kulture i masovni 'uvoz' muslimana, rekao je Anders Behring Breivik na saslušanju na sudu

VIDEO

Sudac je nakon saslušanja za medije izjavio kako je Anders rekao da je postavio bombu u Oslu te je pucao na otoku Utoya, ali je istaknuo da se ne osjeća krivim. Anders je navodno rekao i kako s njim djeluju još dvije ćelije istomišljenika koje će nastaviti njegov rad, a norveške vlasti te navode istražuju, javlja Verdes gang. Sudac je rekao kako su mu odredili pritvor od osam tjedana, a policija je zatražila da ga zatvore u potpunoj izolaciji na četiri tjedna. Na sudu je ubojica kazao kako želi 'spasiti Europu' te je želio napraviti nešto čime bi šokirao ljude. Anders je iz sudnice izašao sa smiješkom na licu. 

- Vlada mora preuzeti odgovornost za izdaju. Dopuštaju uništavanje norveške kulture i masovni 'uvoz' muslimana. Ni jedan čovjek ne bi smio dopustiti da u njegovoj zemlji u Europi žive muslimani - kazao je Anders na sudu. Kazao je kako su meta bili laburisti jer je želio poslati snažnu poruku i odvratiti mlade da se u budućnosti učlanjuju u tu stranku.

- Nije mu bio cilj pobiti što više ljudi koliko poslati poruku koju nitko ne bi mogao krivo shvatiti - kazao je sudac.

Poljska policija istražuje navode kako je Anders Breivik kupovao eksploziv u Poljskoj. Norveški VG javlja kako su u Poljskoj u ponedjeljak ispitali muškarca za kojeg sumnjaju da je imao veze s napadima u Norveškoj. No muškarca nije uhitila, već će biti svjedok na suđenju javlja Verdes gang.

Pomahnitali ubojica Anders Behring Breivik (32) u ponedjeljak se pojavio pred sudom koji će odlučiti o njegovom pritvoru. Na sud je stigao u 13.30 sati, a uveli su ga kroz stražnja vrata. Saslušanje je trajalo oko sat vremena. Andersovom odvjetniku Geiru Lippestadu su građani koji su se okupili ispred sudnice dovikivali da poruči svom klijentu 'nek ide k vragu'. 

Cijela zemlja je točno u podne odala počast ubijenima, javlja BBC. Breivik je zatražio da ročište bude otvoreno za javnost 'kako bi svijetu objasnio svoj čin', ali je bilo zatvoreno, što je u skladu s norveškim zakonima. Strahuju kako bi napadač mogao slati kodirane poruke. 

Također, pred sucem se Breivik  želio pojaviti u uniformi, ali mu to nisu dopustili. Tužiteljstvo je navodno zatražilo osam tjedana pritvora za Breivika, gdje bi trebao čekati početak suđenja. Breivik je prilikom uhićenja kazao kako su oni "okrutni ali nužni". Unatoč tome što je priznao ubojstva, ne smatra se posebno odgovornim za zločine. 

Otac ubojice: Trebao je ubiti sebe, a ne tolike ljude

Jens Breivik, otac Andersa Behringa Breivika rekao je kako misli da je njegov sin trebao ubiti sebe umjesto da je ubio tolike ljude. Jens je intervju dao televiziji TV2 i to na jugu Francuske gdje živi. Sa sinom nije kontaktirao 15 godina. 

Policija smanjila broj žrtava na 76

Norveška policija je smanjila broj poginuli u eksploziji bombe u Oslu i pucnjavi na otoku Utoya na 76 poginulih, pišu norveški mediji. Prvo se smatralo kako je Anders Behring Breivik ubio 96 ljudi. 

Ubojica bi mogao dobiti 21 godinu zatvora?

U Norveškoj maksimalna kazna zatvora iznosi 21 godinu, ali se može produžiti ako postoji opasnost od ponavljanja djela. Na internetskim forumima pojavili su se prijedlozi da se privremeno odobri povrat smrtne kazne. Odvjetnik ubojice kazao je kako mu je njegov klijent rekao da je htio "napasti društvo i samu strukturu društva". Tužitelje je pak rekao kako je ubojica izjavio da je spreman provesti ostatak života u zatvoru. 

Breivik je godinama planirao napade te je navodno bio povezan s antiislamističkim organizacijama. Policija je otkrila i da je monstrum najavio svoj pokolj nekoliko sati ranije u videu na YouTubeu. U videu, koji traje 12 minuta, Anders je u ronilačkom odijelu i s automatskom puškom. Norveška policija je izvijestila kako je koristio pseudonim veoma sličan svom pravom imenu. Koristio je navodno i ime Justicia Knight Commander. Norveški ubojica sudjelovao je u online debatama s ekstremno desnim skupinama. Policija provjerava 1500 stranica dokumenta u kojem se detaljno razrađuje ideja o napadima u Oslu i otoku Utoyi. Navodno je Andersova meta bila bivša premijerka Gro Harlem Brundtlan, koja je vodila tri vlade Laburističke stranke te ju često zovu "majkom nacije". Ona je u petak trebala posjetiti mladež u kampu, ali je to odgodila.

Susjedi: Anders je bio miran, pristojan i povučen

Prije nego je preselio na zabačenu farmu, Anders je živio s majkom, a susjedi ga opisuju kao mirnog, možda malo povučenog mladića, ali jako pristojnog. Njegovu majku ispitala je policija. Kazala im je kako nije imala pojma da njen sin ima i planira masakr. Susjedi kažu kako je uvijek bila jako ponosna na svog sina koji bi joj svaku nedjelju dolazio na ručak.

Zanimljivo je da je u zgradi vlade, u Ministarstvu industrije, kraj koje je postavio bombu, nekoliko godina radio njegov otac i polubrat. 

Među ubijenima i polubrat norveške princeze

Policajac i 'polubrat' princeze Mette-Marit, Trond Berntsen (51) volontirao je na otoku Utøya kao zaštitar na skupu mladeži laburističke stranke. Na otok je poveo i svog 10-godišnjeg sina, doznaju novine VG. Nesretni Berntsen bio je jedna od prvih žrtava krvavog pohoda 32-godišnjeg Breivika. Svjedok je ispričao kako je Berntsen uspio odbaciti svog sina prije nego što se suprotstavio Breiviku. 

Inače, majka norveške princeze Marit Tjessem udala se 1994. za Trondovog oca Rolfa Berntsena, koji je preminuo 2008. nakon teške bolesti. Nakon očeve smrti Trond i njegov brat Nils Otto posvađali su se s očevom udovicom zbog nasljedstva teškog između tri i pet milijuna eura.

Press: 'Samo si nam ti falio'

Ubojica Anders Behring Breivik je u svom manifestu kojeg je objavio na internetu objavio da je bio iznerviran uplitanjem svoje vlade u NATO-vo bombardiranje Srbije te da su 'pogrešno napadana naša srpska braća koja su htjela istjerati Islam tako što su vraća s Kosova albanske muslimane natrag u Albaniju'. Sprski Press je u ponedjeljak njegov manifest komentirao naslovom 'Samo si nam ti falio'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 215

VIDEO

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...
NORIJADA DILJEM HRVATSKE

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta
NEVJEROJATNO

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta

BEOGRAD Jučer je izglasana rezolucija o Srebrenici. Brojni građani diljem Srbije izašli na ulice i negodovali. Kralj patetike Aca Vučić mjesecima je podgrijavao atmosferu koja je nakon izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici došla do razine patološkog ludila i masovne histerije.
Žuto upozorenje za dio zemlje, vikend donosi novo nevrijeme...
VREMENSKA PROGNOZA

Žuto upozorenje za dio zemlje, vikend donosi novo nevrijeme...

Za vikend promjenljivo i nestabilno. Još u subotu česta sunčana razdolja, osobito u Dalmaciji, a u nedjelju lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, javlja DHMZ...