Obavijesti

News

Komentari 25

Majčina ljubav: Mojoj Anji (4) dala bih i srce, ne samo bubreg

Majčina ljubav: Mojoj Anji (4) dala bih i srce, ne samo bubreg
2

Irena je za problem znala još u trudnoći, ali liječnici joj nisu mogli reći što će biti kad se Anja rodi. Rekli su mi da može umrijeti, ili završiti na dijalizi, ili pak da može sve biti u redu

VIDEO

Moja mama je meni dala bubreg i ja sad imam tri bubrega, a mama jedan. Ja sam jako sretna i sad sam zdrava, rekla nam je Anja Mavrić, vesela četverogodišnjakinja iz Pule, kojoj je majka Irena (32) sredinom svibnja donirala bubreg.

Transplantacija je obavljena u klinici Azienda ospedaliera di Padova u Padovi. Ova hrabra djevojčica operirana je 10. svibnja i transplantacija je protekla dobro, no nakon par dana pojavile su se komplikacije.

Mali veliki borac


- Na njezin četvrti rođendan, 18. svibnja, vidjela sam da ne mokri uredno. Nakon što je u bolnici otvorila darove i ugasila svjećice na rođendanskoj torti, liječnici su je ponovno hitno operirali jer je dobila trombozu. Izvadili su bubreg koji sam joj ja dala, očistili ga i ponovno vratili. Operacija je trajala punih šest sati, a bubreg je proradio peti dan. Moja Anja je veliki borac, divno dijete, koje je uvijek bilo veselo i živahno. Dala bih joj i srce da treba, i njoj i njezinoj mlađoj sestrici koja je tijekom našeg boravka u klinici bila na čuvanju kod bake u Puli - rekla nam je hrabra mama Irena.

Obje su došle kući 30. lipnja i osjećaju se odlično. Za njih dvije život tek počinje. Irena je rekla da joj je prije odlaska u Padovu puno pomogla Udruga Hrabrica. Udruga okuplja i pomaže roditeljima s djecom na dijalizi.

Pomoć udruge Hrabrica


- To su mame koje su prošle ili koje prolaze slični put koji smo i mi prošle te smo u njima pronašle najveću potporu. Još u trudnoći s Anjom znala sam da ima neke probleme s bubrezima, ali mi liječnici nisu mogli reći što će biti kad se rodi. Rekli su mi da može umrijeti, ili završiti na dijalizi, ili pak da može sve biti u redu. Za dijete se živi, i ja tako živim za svoju djecu - rekla je ova hrabra majka. Anja je na dijalizu krenula kao beba, s navršenih osam mjeseci.

- Tri i pol godine išla je na dijalizu, a radili smo i kod kuće 14 sati na dan - prisjetila se mučnih dana.

Anji su mamin bubreg presadili u trbušnu šupljinu, pa sad ima tri bubrega.

- To je uobičajeno. Ja sam bila jedini srodni donor. Obje imamo krvnu grupu 0+. U Padovi smo najprije prošle sve obrade i preglede te je tek onda dogovorena transplantacija. Danas naše bolnice tako malenu djecu koja se trebaju transplantirati šalju u klinike u inozemstvo, i to je dobro. Oduševljeni smo i liječnicima na Rebru, kao i onima u Padovi. Posebno smo zahvalni dr. Gambi koji je napravio transplantaciju u Padovi - kaže nam mama Irena.

Kad joj je rečeno da je njezina mala princeza dobro podnijela operaciju i da je transplantacija uspjela, sreći nije bilo kraja.

Nema mjesta za paniku i strah


- Moja operacija vađenja bubrega trajala je tri sata, a Anjina šest sati. Ja sam bila na jednom odjelu nakon operacije, a suprug s Anjom na drugom. U tim trenucima nije bilo mjesta za paniku i strah. Znala sam da je moja djevojčica borac kao i ja te da će sve biti u redu - priznala je Irena.

Za Anju kaže da je mudrica te da zna što želi i kako to dobiti.

- Svim majkama koje se nađu u sličnoj situaciji mogu poručiti da ne gube nadu. Neka idu po nekoliko liječničkih mišljenja i pronađu liječnika u kojeg će bezuvjetno imati povjerenja. Važno je i podijeliti iskustva s ostalim roditeljima koji prolaze sličan put. Oni će vam biti od velike pomoći. Anja danas pije 19 raznih lijekova: ciklosporin, augmentin, kortikosteroide... Odlično podnosi terapiju. Ona je moja heroina - kaže nam mama Irena.

mavric

Oko 100 djece čeka na presađivanje organa

Premda su Hrvati vodeći stručnjaci u transplantaciji srca ili jetre, kad je riječ o presađivanju bubrega najmlađim pacijentima, takvih nam liječnika i dalje manjka.

U Hrvatskoj godišnje stotinjak djece čeka na presađivanje organa. Najviše mališana čeka upravo na transplantaciju bubrega. Kako smo već pisali, mali pacijenti teški do 15 kilograma na operaciju moraju ići u Francusku ili Italiju. Presađivanje bubrega mališanima u inozemstvu HZZO plaća do 100.000 eura. Razlog odlasku u inozemstvo leži u nedovoljnom iskustvu u transplantaciji bubrega kod male djece i mogućim komplikacijama nakon operacije. Kako bi se to promijenilo, nužne su specijalizacije liječnika iz tog područja koje Ministarstvo zdravlja već godinama nije odobrilo. Specijalizacija liječnika u Hrvatskoj stoji između 250.000 i 300.000 kuna.

Nakon operacije, kad se vrate u Hrvatsku, djecu s presađenim bubregom kontroliraju liječnici u Zavodu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. U sklopu programa TX bubrega u djece, u KBC-u Zagreb je od 2000. do 2015. godine transplantiran brubreg u 67 mališana.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...