Obavijesti

News

Komentari 60

Majmunare, stališi, blitvari i guske: Ovo su najbizarnije izjave i uvrede političara '90-ih

Majmunare, stališi, blitvari i guske: Ovo su najbizarnije izjave i uvrede političara '90-ih

U prvom nastavku vodimo vas kroz turbulentne 90-e godine sve do 2000. godine, kad se javnost strašila "crvenima", kad smo 'majmunjarama' ulazili u Europu, kad se pričalo o mjerenju kukuruza...

VIDEO

Gangsteri, zmije otrovnice, Charlie Chaplin, dvorske lude, Vijetnamci, Voldemort.... Svega smo se nagledali i naslušali posljednjih (tje)dana u domaćoj političkoj areni. Hrvatska se priprema za parlamentarne izbore, pa su naši političari posebno 'kreativni' kod davanja izjava. Treba pridobiti glasače, vremena nema puno... Dio javnosti je zgrožen porukama, dio one dobro zabavljaju, dio samo želi da sve što prije završi. Ali otkad je političara i politike, svega smo se naslušali....

Pa krenimo u pregled bizarnih, zabavnih, zbunjujućih, ali i uvredljivih izjava koje su naši političari davali otkad je Hrvatske samostalnosti. U prvom nastavku vodimo vas kroz turbulentne 90-e godine sve do 2000. godine, kad se javnost strašila "crvenima", kad smo 'majmunjarama' ulazili u Europu, kad se pričalo o mjerenju kukuruza...

ANKETA Tuđman, Račan, Savka: Za koga biste glasali 1990.? Evo tko je sve tada ušao u Sabor
ANKETA Tuđman, Račan, Savka: Za koga biste glasali 1990.? Evo tko je sve tada ušao u Sabor

Budišizmi i Šeksizmi

"Budiša je rekao da se 45 godina borimo protiv hipoteke ustaštva. Bolje da se borio u Drnišu" poručio je bivši zastupnik Ante Prkačin 1991. godine.

I Dražen Budiša je tih 90-ih dao nekoliko izjava koje su ušle u našu antologiju.

Zagreb: ?elnici oporbenih stranaka održali sastanak, 21.09.1998.

"Nisam za socijalnu demagogiju te se zalažem za još veće plaće državnim dužnosnicima. Ali sam protiv toga da obavljaju više posla" poručio je 1998. godine Budiša.

"Moje potencijalno buduće članstvo u HDZ-u je toliko realno kao što je realno očekivati da dr. Franjo Tuđman potpiše pristupnicu za HSLS" kazao je godinu ranije.

"Posve iskreno priznajem da sam najprije imao iluzije o HDZ-u, a kako je vrijeme odmicalo, rješavao sam se iluzija" kazao je 1999. godine Budiša.

Neke stranačke kolege imale su kreativne kritike svojem šefu.

"Više bih volio da Dražen Budiša koristi pamet Đurđe Adlešić ili moju pamet. No to se, eto, nikako ne događa" poručio je Ivan Čehok 2000. godine.

I dok Budiša više nije aktivan na domaćoj političkoj sceni, Vladimir Šeks itekako je. Nedavno je žestoko napao Zorana Milanovića poručivši da mu se on "gadi". Krajem 90-ih otkrio je kako istina nije uvijek najbolja strategija.

Zagreb: Vladimir Šeks, potpredsjednik vlade za unutarnju politiku, 08.09.1994.

"Ako je u interesu Hrvatske da ne govorimo istinu, ja ću to i raditi. Danas si ne možemo dopustiti da budemo puritanci. Mi ćemo i lagati da bismo opstali" kazao je Šeks 1999. godine. 

 

"Oduzet ću vam riječ ako izgovorite još jednu uvredu, jer nisu hrvatski policajci pretorijanske kohorte" upozorio je Šeks u Saboru 1998. godine zastupnika Petra Žitnika koji je kritizirao HDZ jer je na prosvjednike, kako je kazao, poslao policiju.

"Osjećam se divno. Ovo je vlak konačne hrvatske slobode. Šteta što će vožnja kratko trajati, da se barem vozimo cijelu vječnost", kazao je o vlaku slobode Šeks 1995. godine.

Đapićizmi i Nadanizmi

Anto Đapić i danas je prisutan na političkoj sceni. Doduše, ne kao u  prošlosti, ali nije nestao. Nadan Vidošević je pak završio u Remetincu. Prvonavedenog je 90-ih mučio širok spektar problema, uključujući 'dizanje desnice'.

"Tko će meni u Hrvatskoj diktirati kako smijem dizati ruku? Imam pravo rukom pokazivati koliki će kukuruzi u Slavoniji rasti" kazao je Đapić tamo 1998. godine.

Osijek: Anto ?api? na otvorenju novih terena teniskog centra odigrao partiju

"Što to znači da Srbi mogu glasovati, a Hercegovci ne? Time se ruši sve dobro što je u prošlih deset godina napravljeno" poručio je 2000. godine.

Vidošević je u svojim izlaganjima 90-ih spominjao Mojsija i biologiju. Smetala su ga ograničavanja o broju fotelja...

"Čista je demagogija da jedan čovjek ne može sjediti u više od tri upravna odbora. Hrvatska je mala i biološki ne možemo naći toliko ljudi"  poručio je 1994. Vidošević.

ARHIVA: Bratina: Nadan Vidoševi? kao predsjedni?ki kandidat - 2013.

"Oživljavaju se socijalističke ideje. Poredio bih promjene u Hrvatskoj s odbacivanjem Mojsija nakon što je proveo Židove kroz pustinju"  kazao je 2000. Vidošević, koji je u međuvremenu iz HGK došao do ministarske pozicije.

I nije bio jedini kojem se nisu sviđale "socijalističke ideje".

Strah od crvenog, ideje i obećanja

"Oni koji misle glasati za SDP, za crvene, neka znaju da im se piše crno ako oni dođu na vlast" izjavila je 1999. godine Vesna Škare Ožbolt.

Zagreb: Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt

"Hrvatski se brod na parlamentarnim izborima naginje ulijevo, a sad postoji opasnost da se prevrne" poručio je bivši ministar Zvonimir Šeparović.

Drago Krpina, bivši glavni tajnik HDZ-a, upozoravao je svoje kolege da odbace komunistička načela. Neki očito, pokazala nam je prošlost, nisu poslušali Krpinu.

Niste kod kuće na dan izbora? Evo kako se prijaviti i glasati. Rok za promjene do 6. travnja
Niste kod kuće na dan izbora? Evo kako se prijaviti i glasati. Rok za promjene do 6. travnja

"Komunističko načelo - "Druže, snađi se, laži i ukradi. Nitko ti ne ništa ne može", ne smije biti načelo djelovanja članova HDZ-a" kazao im je Krpina 1998. godine.

Raspravljalo se u to vrijeme i o povezivanju Hrvatske, iako su neki smatrali kako vlast opstaje na podijeljenosti u državi...

"Vlast se želi održati na proizvodnji sukoba između dijelova Hrvatske. Evo, Canjuga nas zove blitvarima" kazao je 1999. godine splitski SDP-ovac Marin Jurjević.

Nekima je draže bilo povezivanje.

"Prugom Zagreb - Rijeka bi se do mora stizalo za sat vremena, a Zagreb bi postao primorski grad" kazao je 2000. godine HSLS-ovac Mladen Godek.

"Naš cilj je da od Splita do tunela Sveti Rok radimo u jednom dahu pa da iz Splita u Lici za tri godine budemo za jedan sat" kazao je godinu ranije HDZ-ov zastupnik Jure Radić.

Povezali smo se s i s Europom. Doduše, preko majmuna. Ali barem nekako...

Zagreb: Predsjednik Mesi? primio predsjednika Turkmenistana

"Uz ovakav zoološki vrt i ovakvu majmunjaru slobodno možemo reći da smo ušli u Europu" kazala je 1996. godine na otvaranju novih nastambi za primate bivša zagrebačka gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić.

Želje, pozdravi, savjeti i 'znanost'....

Pojedine izjave iz ovog perioda teško je objasniti. Pa bolje da ih ovako serviramo.

"Znanstvena je istina da je hrvatski narod najstariji europski narod i da je Hrvatska najstarija u Europi", kazao je 1994. dr. Hrvoje Šošić iz Hrvatske stranke. Kako je to izračunao, nije nam jasno.

"Ja želim biti guska na lokalnom nivou. Guska koja je spasila Rim", kazala je 1997. zastupnica HSLS-a Dorica Nikolić.

Kad smo kod HSLS-a, neki su tvrdili kako su stranku napustili jer im se nije sviđalo ime...

"Izašao sam iz HSLS-a jer nisam bio zadovoljan nazivom stranke. Hrvati, kao pretežno katolici, naziv liberalna teško mogu prihvatiti" poručio je krajem 90-ih splitsko-dalmatinski župan Branimir Lukšić...

A ako ste 90-ih htjeli postati poduzetnikom, ništa lakše! Zlatko Canjuga govorio je kao za to ne treba puno...

Zagreb: Zlatko Canjuga, glavni tajnik HDZ-a, 23.11.1994.

"Radnici se slobodno mogu prebaciti u stališ poduzetnika. Dovoljno je da kupe dionice" kazao je 1998. godine pomalo zaboravljeni Canjuga.

Pojedinci su smatrali kako njihov rad nije dovoljno zapažen.

"Za grad Zagreb učinio sam više od Majke Tereze, koja je 1990. godine proglašena počasnom građankom Zagreba" rekao je 1999. godine HDZ-ov Milivoj Kujundžić.

Neki su tih 90-ih, poput Jadranke Kosor, napokon "pronašli".

Zagreb: Gradona?elnik Mikša u društvu kolega i Jadranke Kosor obišao Dolac, 21.10.1995.

"Očinsko povjerenje koje mi je ukazao dr. Franjo Tuđman stvorilo je u meni osjećaj koji sam tražila cijeli život", kazala je 1996. Jadranka Kosor.

Drugima, iako često nasmiješenima, nije bilo do smijeha.

"Svi govore da se Mesić stalno šali, a ja se šalim od muke te karikiram razne čuvare pečata i pete ortake", poručio je Stjepan Mesić 2000. godine.

Zagreb: Sjednica hrvatskog sabora, 20.09.1994.

I tad se govorilo o manjinama i ljudskim pravima.

"Stvarno je degutantno slušati kad se na nekim tribinama govori o zaštiti prava manjina i ljudskih prava" kazao je 1995. HDZ-ov Luka Bebić.

Bilo je i tad grubog seksizma.

"Više rađaj, manje pričaj!" kazao je HDZ-ov saborski zastupnik Vice Vukojević 1997. godine Đurđi Adlešić.

Neki su razmišljali i tisućljećima unatrag.

"Da nije bilo Sinja, ne bi bilo ni Alke. Da nije Cetine, onda ne bi bilo Sinja. A da nije kamena u kojemu je ona napravila korito, ne bi bilo Cetine" kazao je 2000. godine HSLS-ov Jozo Radoš.

Porezi, kultura i žene

Godine 1996. u Hrvatskoj je održano na stotine koncerata, predstava, izložbi... Krije li se među njima najvažniji kulturni događaj godine? Pa po bivšem ministru kulture Boži Biškupiću - ne. 

"Najvažniji kulturni događaj u 1996. je posjet predsjednika države Dr. Franje Tuđmana Vukovaru", poručio je Biškupić 1997. godine.

Glasanje u dijaspori i 90-ih je bila tema u Hrvatskoj. 

"Pa što ako Hrvati iz BiH ne plaćaju porez u Hrvatskoj? Ima i u Hrvatskoj onih koji ne plaćaju porez pa glasuju" kazao je 1999. godine HDZ-ov Milan Kovač.

Bilo je tu priča i o damama...

Zagreb: Konferencija Ivice Ra?ana, 20.05.1991.

"Volim žene. Osobito žene iz kojih izbija nešto zapreteno, skriveno. Ne volim lijepe lutke. Takve ne možeš ni naslikati" kazao je 1993. godine Ivica Račan.

Mitski teniski mečevi i večere Račana i Tuđmana: Konobari su tajno snimali sve razgovore...
Mitski teniski mečevi i večere Račana i Tuđmana: Konobari su tajno snimali sve razgovore...

"Kad sam kao mladić došao u tek oslobođeni Beograd imao sam što vidjeti: mlade partizanke navalile su na mlade oficire da je bila milina." kazao je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u intervjuu za Globus 1996. godine. Dodao je da je on, za razliku od drugih koji su odmah oženili Srpkinje, otišao u Zagreb po svoju Ankicu...

Franjo Tuđman - prvi predsjednik Republike Hrvatske

Predsjednikom je 2000. namjeravao postati Ante Prkačin. Mislio je da je sve shvatio.

"Shvatio sam što je bit upravljanja i vladanja. Predsjednik Hrvatske prije svega, mora biti komandos", kazao je 2000. godine Prkačin...

Za kraj smo ostavili izjavu Radimira Čačića iz 1992. godine, koja vjerojatno i danas vrijedi. Monolog je dijelu naših političara puno draži od dijaloga...

"Puno je lakše voditi dijalog s devetogodišnjim djetetom nego s predsjedničkim kandidatima" kazao je tad Čačić...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije