Obavijesti

News

Komentari 72

Mala sestrica Iskra je Mislavu (11) dala novu priliku za život

Mala sestrica Iskra je Mislavu (11) dala novu priliku za život
4

Dječak Mislav Antolović (11) bolovao je od Fanconijeve anemije. Jedini spas bilo je presađivanje koštane srži, a nitko u obitelji nije bio podoban, no onda je stigla Iskra

VIDEO

Ivana i Slaven Antolović iz Osijeka tražili su sve moguće načine na koje bi pomogli bolesnom sinu Mislavu.

Fanconijeva anemija je bolest slabo razvijene koštane srži, zbog čega je njegovo tijelo proizvodilo manje krvnih stanica. Dječakova krvna slika godinama je bila iznimno loša, a zdravstveno stanje sve više narušeno. Mislav je isprva primao transfuzije krvi, a onda je počeo koristiti lijek koji mu je stimulirao rad koštane srži, ali je nakon tri godine izazvao dobroćudni tumor na jetri. Zbog toga su morali prestati s terapijama pa je Mislav ponovno ovisio o transfuzijama. 

Mislavov oporavak je izgledao stravično, ali valjda tako mora biti. Zato sam ga i prozvala Aslanom, lavom, mojim junakom velikog srca

Jedina mogućnost i 80-postotna šansa da ga izliječe od Fanconijeve anemije bila je transplantacija koštane srži. No genetskom analizom, koju su obavili prije šest godina u Berlinu, Ivana i Slaven su otkrili da oni, kao i njihov drugi sin Jakov (8), ne mogu biti donori koštane srži jer u sebi nose aktivni gen - uzročnik anemije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tad su im liječnici objasnili da je jedini način na koji mogu pomoći Mislavu Ivanina nova trudnoća. No trebala je začeti umjetnom oplodnjom, i to tako da liječnici izaberu najbolji embrij koji ima neaktivan gen, a sve je morala obaviti u bolnici u Chicagu. Taj postupak je stajao oko 30.000 dolara, a novac je prikupljen velikom humanitarnom akcijom za Mislava. 

Iskra se rodila u Berlinu, gdje je obitelj i sad. Liječnici su odmah izvukli 75 mililitara koštane srži, ali nije bilo dovoljno. Morali su čekati da malena naraste da bi izvukli još 20. Transplantirali su koštanu srž u srpnju, a u rujnu su ga pustili na kućnu njegu.

- Mislavov oporavak je izgledao stravično, ali valjda tako mora biti. Zato sam ga i prozvala Aslanom, lavom, mojim junakom velikog srca - priča Ivana. 

Dodala je da je Mislav i dalje pod liječničkim nadzorom. Iskra mu je i doslovno dala novi život. Praksa je da se dijete promatra 200 dana nakon transplantacije. Prema toj računici, Mislav bi krajem siječnja konačno mogao kući u Osijek.

Kad je vidjela Mislava, Iskra nije prestajala vrištati od sreće

Najčešće su u bolnici igrali 'Čovječe, ne ljuti se', a i osoblje bolnice je, slaganjem ogrlice Mutperlen iznad njegova kreveta, Mislavu omogućilo da slaže mozaik svojeg liječenja. Naime, svaka perla je predstavljala neku fazu liječenja i imala je svoje značenje te se kroz nisku složenih perli uvijek moglo znati što se taj dan radilo. 

U sterilnoj jedinici u Berlinu Mislav se najradije družio s tuljanom Tulijem, igračkicom koju su mu pri dolasku u bolnicu darovali tamošnji liječnici. Iskra ga je vidjela nakon tri mjeseca i nije prestajala vrištati.

Obiteljski album
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu