Obavijesti

News

Komentari 8

Mali maestro: Gotovcu godina i 10 mjeseci, a Staniću godina

Mali maestro: Gotovcu godina i 10 mjeseci, a Staniću godina
5

Ivan Gotovac i Svjetlan Stanić, kao na prvom suđenju, tvrdili su da nisu krivi. Teretili su ih za primanje i davanje mita. Gotovac je uzeo peku i dobio put u Monte Carlo

VIDEO

Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, nepravomoćno je osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog primanja mita i pokušaja zloporabe položaja i ovlasti, a poduzetnik Svjetlan Stanić na godinu dana zatvora zbog davanja mita i poticanja na zloporabu.

U obrazloženju današnje presude navodi se da je bilo pet modaliteta mita. Dok poklon peke i ljetovanje u Monte Carlu mogu spadati u prijateljske usluge, pozajmica od pet milijuna kuna i obećanje zaposlenja, što je Stanić obećao Gotovcu, ima oblik obilježja kaznenog djela primanja odnosno davanja mita.

Ivan Gotovac je rekao kako nije očekivao ovakvu presudu, dok je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković dodao da Gotovac nije kriv za ono za što je osuđen. Kaže da je postupao po nalogu pretpostavljenih, među ostalim i Damira Polančeca te da ga se tereti za nešto što nije mogao učiniti. Odvjetnici su najavili žalbe, a tužiteljica iz Uskoka je rekla da će o žalbi odlučiti nakon što vide pismenu presudu. 

Gotovcu je kao olakotna okolnost uzeto to što je bio mlad i na položaju do kojeg nije mogao doći bez političke podrške.

Svjetlan Stanić nije bio na izricanju presude, ali njegov je odvjetnik rekao da je u Hrvatskoj.

Vrhovni sud poništio presude

Podsjetimo, gotovo godinu i pol od prvostupanjske oslobađajuće presude Županijskog suda u Zagrebu, Vrhovni sud RH vratio je u srpnju prošle godine tzv. Mali Maestro na početak. Prije četiri godine Gotovac je, zajedno s još nekoliko čelnika HFP-a, uhićen pod optužbom za zloporabu položaja.

U optužnici USKOK-a pisalo je da je Gotovac zlorabio položaj te od Stanića primio peku i putovanje u Monte Carlo. Gotovac je proveo gotovo godinu i pol u Remetincu, a sudac Vladimir Pavleković ih je oslobodio jer mu nije bilo ni čudno ni nezakonito što su njih dvojica prijateljevali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja