Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Malo Kazalište: francuski i talijanski kroz glumu

Proces učenja stranoga jezika teži biti što sličniji prirodnom učenju djeteta, a to znači učiti u prirodnim situacijama i svim osjetilima – slušanjem, gledanjem, govorom, dodirom, mirisom, kušanjem

Foto: ZXX

Malo kazalište djeluje od 2011. godine u Waldorfskoj školi u Zagrebu, kroz  jezične tečajeve u obliku radionica francuskog i talijanskog jezika koje se provode metodom učenja uz pokret, emociju i glumu, pod metodičkom palicom prof. Marije Vukelić.  

Djeca na satu gledaju, crtaju, slušaju, oponašaju, ponavljaju. I kad su početnici, uz ponavljanje i pokret, shvaćaju i razumiju. U metodi nema knjige, nema zadaće. Postoji okvirni tekst scenarija predstave koji se tijekom godine prilagođava skupini djece koja uče jezik. Tijekom školske godine se događaju „scenarističke“ intervencije samih učenika, time se omogućuje da sami dorade svoj lik i priču okrenu u nekom neobičnom (neplaniranom) smjeru. Ne učimo gramatička pravila (do 4. razreda), ona se sama nametnu, kroz govor i glumu - i ostanu.

Foto: ZXX

Kroz pokret i emociju događa se intuitivno razumijevanje stranog jezika, djeca počinju razmišljati na stranom jeziku, a sve zajedno pridonosi razvoju samopouzdanja i komunikacijskih vještina u ključnom razdoblju djetetovog emotivnog i kognitivnog razvoja – osnovnoškolskom razdoblju.  Prve četiri godine djeca nemaju nikakav kontakt s pisanim tekstom -  osim što sami, u bilježnicama, crtaju scene i napišu neke riječi, rečenice. Bilježnica tako postaje slikovnica, po kojoj onda ponavljamo do same predstave  - koja je ustvari  pravi pokazatelj znanja naučenoga tijekom školske godine. 

Kazalište je susret igre i pedagogije. Uspijeva u onome što drugim metodama ide teže. Pomaže djeci da zavole jezik i da ga uče s osmjehom. Kazališna aktivnost važna je za tijelo, jezik i komunikaciju:

  • tjelesni izričaj (gestikulacija, položaji, mimika...)
  • usmeni izričaj (dikcija, intonacija, boja glasa, tišina, naglasci ..)
  • snalaženje u prostoru (kretanja, pokreti, ulasci, izlasci, odnosi s predmetima ...)
  • umjetnički izričaj (ideje oko kostima, ukrasa, ručni rad, ples, glazba)
  • socijalizacija (integracija u skupini, ublažavanje/nestanak sramežljivosti, "vladanje" osjećajima, kritičnost ...)

Tijekom godine nema zadaća, na kraju godine nema klasične diplome. Diploma je kazališna predstava na daskama koje život znače, a događa se u okviru dvije manifestacije čiji je idejni pokretač i začetnik MALO KAZALIŠTE, a to su LA VIE EN ROSE; festival male frankofonije u koji su uključene i druge škole i vrtići s učenjem francuskoga jezika, a uz partnerstvo Francuske ambasade u Zagrebu, (svibanj.) i L'ITALIANO GIOCANDO, festival malih talijanista. (lipanj)

Foto: ZXX

Učenje francuskog i talijanskog jezika putem kazališta - odvija se  u Waldorfskoj školi u Zagrebu, Jakuševečka 6. Metoda se oslanja i podržava waldorfski pristup učenju i odgoju djece. (metoda Rudolfa Steinera).  

Službeni upisi u školsku godinu 2018/2019. traju do 18.9. 2018. na donji kontakt, ali djeca se mogu upisivati (priključiti) tijekom cijelog prvog polugodišta jer je pristup gotovo individualan, u skupinama od 8 - 12 učenika, pa novodošli učenici brzo „uhvate ritam“.    

FRANCUSKI JEZIK, utorak -četvrtak

  • I. početnici A1 (1,2 razred): 14.00-14.45.
  • II. nastavljači (3, 4, 5 razred) :14.50 - 15.50
  • III. početnici  A2 (1, 2 razred): 16.00-16.45
  • IV: nastavljači (7,8 razred) : 18.00 - 19.00

TALIJANSKI JEZIK (1), utorak-četvrtak  

  • I. početnici  1 (1, 2 razred): 17.00-17.45

Direktorica i voditeljica tečajeva je Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti; nositeljica ordena Ministarstva obrazovanja Rep. Francuske „Palmes Academiques“ za zasluge u promicanju francuskoga jezika. Metoda učenja kroz kazalište  „MALO KAZALIŠTE“ je dobila priznanje Europske oznake jezika 2014. Info tel:  098 277 301

Potražite nas na facebooku: www.facebook.com/malokazaliste/   i na web stranici www.zlatnerijeci.com. 
E-mail: marija.vukelic@zg.t-com.hr, marijavukeliczg@gmail.com, malo.kazaliste@gmail.com      
 
 

Tema: Promo sadržaj

Message