News

Komentari 1

Maltežanka kandidatkinja pučana za predsjednicu EP-a

Maltežanka kandidatkinja pučana za predsjednicu EP-a

Metsola (42) je bivša odvjetnica, majka četvero djece, a u braku je finskim demokršćaninom čije je prezime uzela

Malteška konzervativka Roberta Metsola bit će kandidatkinja pučana za mjesto predsjednika Europskog parlamenta na izborima u siječnju, odlučili su zastupnici Europske pučke stranke (EPP) u srijedu.

Metsola (42) je u Strasbourgu na internim izborima eurozastupnika EPP-a uvjerljivo pobijedila dvoje politički iskusnih protukandidata, 63-godišnjeg Austrijanca Othmara Karasa i 46-godišnju Nizozemku Esther de Lange.

Maltežanka je u prvom je krugu izbora dobila natpolovičnih 112 glasova, te su se izbori zaključili neočekivano brzo. De Lange je dobila 44, a Karas 18 glasova 178 zastupnika koji su izašli na izbore.

Iako nakon raspada dogovora pučana i socijaldemokrata u prošlom sazivu kandidatu pučana više nije zajamčena polovica mandata na čelu parlamenta, Metsola i dalje ima najveće izglede prikupiti potrebnu potporu. 

Aktualni predsjednik parlamenta David Sassoli za sada nije ni potvrdio, ali ni isključio, svoju ponovnu kandidaturu za predsjednika. U slučaju da se kandidira, u posljednjem krugu izbora najvjerojatnije bi se sučelili Metsola i Sassoli.

Pučani će se bez socijalista, kao i 2017. u prošlom sazivu prilikom izbora Antonija Tajanija za predsjednika parlamenta, vjerojatno morati osloniti na podršku liberala iz kluba Renew, a malteška političarka iz različitih bi razloga mogla biti prihvatljiva i zastupnicima drugih klubova.

Vjerojatnu podršku liberala već je naznačio Andrus Ansip, bivši potpredsjednik i povjerenik Komisije a sadašnji eurozastupnik grupe Renew, javno rekavši kako je Metsola "njegova kandidatkinja" i da može "računati na njegovu podršku".

U prilog Maltežanki ide i što je Europski parlament, koji često u svojim rezolucijama poziva na poštivanje ravnopravnosti i jednaku zastupljenost spolova, od svog osnivanja na čelu imao samo dvije žene.  Posljednji je put to bila Francuskinja Nicole Fontaine prije 20 godina.

Kao na moguću slabost Metsoline kandidature ukazivalo se da je iz novije, male članice Unije sa samo šest europarlamentaraca, no, kako izgleda, tu je prepreku prevladala pridobivši na svoju stranu solidan broj njemačkih pučana, vrlo utjecajnih i u EPP-u i u parlamentu.

Na čelu kluba pučana, koji je sa 179 zastupnika najbrojniji u Europskom parlamentu, nalazi se njemački konzervativac Manfred Weber, a Njemačka je s 30 članova najzastupljenija zemlja članica u klubu.

Kako se na čelu jedne središnje institucije EU-a već nalazi njemačka konzervativka, predsjednica Komisije Ursule von der Leyen, eventualna kandidatura nekog njemačkog zastupnika za predsjednika parlamenta bila bi opterećena kalkulacijama o prevelikom njemačkom utjecaju i zastupljenošću u vrhovima EU institucija.

Nagađalo se kako će Metsola u slučaju pobjede za šefa svog ureda izabrati njemačkog službenika parlamenta Alexandra Speisera, privatno povezanog s Weberom, dok će na mjestu potpredsjednika parlamenta pučane predstavljati Rainer Wieland, također Nijemac.

Najčitaniji članci