Obavijesti

News

Komentari 44

"Mama mi je rekla da se ne smijem jer izgledam cinično"

"Mama mi je rekla da se ne smijem jer izgledam cinično"
5

Milanović kaže kako će analizirati financije države, kad dođu na vlast, te vjeruje da je deficit kako tvrdi i Vlada. Smatra kako je glavni hrvatski problem 'nečinjenje'

VIDEO

SDP-ov predsjednik Zoran Milanović rekao je u emisiji Nedjeljom u 2 kako mu je mama rekla da se ne smije jer tada izgleda cinično.             

Aleksandar Stanković šest je puta pitao Zorana Milanovića koliki će biti vanjski dug zemlje ako Kukuriku koalicija dođe na vlast, i šest puta nije dobio konkretan odgovor. Predsjednik SDP-a vodio je više računa o imidžu, nego o jasnoj prezentaciji programa kojega namjerava provesti ako pobijedi na izborima. Čak ni na sasvim općenito pitanje - hoće li se u Hrvatskoj živjeti bolje ili gore nego do sada - šef SDP-a nije rekao što misli. Štoviše, odgovorio je da on "nije trgovac čarobnim napitcima sa srednjeg zapada..." Milanović nije ponudio viziju, kamoli jasnu viziju svoje Hrvatske.

Predsjednik SDP-a bio je vrlo pristojan, ostao je daleko po strani - ili znatno iznad - prljave kampanje, kakvu Hrvatska nije odavna vidjela. Nije se nabacivao pljuvačkom po HDZ-u. Štoviše, u nekoliko je navrata dao izrazito gentlemanske odgovore. "Kakvo ukidanje HDZ-a? Kakve su to gluposti" rekao je, "HDZ nije takva stranka, ne ruši ustavni poredak..." 

Bio je jasan i kad je govorio o  nekim svjetonazorskim elementima. Milanović je za Hrvatsku bez etničkih podjela i mržnje, smatra da se Hrvatska, kao država, osramotila 1995, kada nije procesuirala ljude koji su nakon Oluje počinili ratne zločine. Objasnio je da zato misli kako Gotovina plaća tuđi dug. No, iako je sam prije nekoliko dana na Novoj TV jasno pozvao: "govorimo o programima",  upravo je u tom dijelu bio najnejasniji. Milanović je najavio da ne kani raditi takozvane bolne rezove. Pojednostavljeno, to znači da neće biti otpuštanja, stečajeva, smanjenja plaća i mirovina. No to nije program, to je želja. Kako tu želju ostvariti, konkretno, to bi bio program, ali njega nismo čuli. Ne mora značiti da ga nema. Možda ga Milanović samo ne želi otkriti, jer bi izgubio glasače. Prilično je očito da "Kukuriku vlada" misli stimulirati investicije i potrošnju a ne isključivo stezanje remena.

- Glavni hrvatski problem je nečinjenje. Hrvatska u ove dvije godine nije učinila ništa. Govori se o gospodarskom oporavku. Oporavak je termin za pacijenta. Nama treba rast - rekao je u emisiji.

Anketni favorit  u utrci za premijersku poziciju vjerojatno kani stimulirati potrošnju umjesto štednje i to se čini suvislim rješenjem. No o detaljima možemo samo nagađati. 

U odnosu na ranije nastupe Milanović je jako "popeglao" imidž. Izbjegava svađe, ironiju, sarkazam, nastup s visine. To se, posmatrano sa strane, može ocijeniti dobrom taktikom. Izbjegavanje ideološki teških, a ekonomski irelevantnih tema vezanih za crveno-crne podjele i Drugi svjetski rat, također je pametan odabir. Fokus na gospodarstvo također - samo je šteta što tu nema više konretnosti. Ovako će se izbori svesti na opredjeljivanje glasača između dviju personalnih stilova, dvaju karaktera, dvaju temperamenata, dviju ličnosti  - a ne dvaju programa, koliko god Milanović inzistirao na njima...

Milanović je bio u nedjelju i na konvenciji SDP-a Zagrebačke županije u Jastrebarskom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...