Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
185 komentara

Mama pelina: Samo Vesna iz Badela zna tajne Pelinkovca

U Badelu smatraju kako je baš zbog starog bakrenoga kotla okus specifičan. Na stijenkama su kristalizirani talozi biljaka. Liker čuvaju i u francuskoj carskoj riznici

Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
185 komentara

Sredinom 19. stoljeća francuski car Napoleon III. redovito ga je pio. Bilo je to “piće za gospodu i one koji znaju uživati u piću”. Danas se, nakon 152 godine, njegova tajna receptura brižno čuva u Badelu.

- Za svoju 140. obljetnicu htjeli smo preuzeti bocu svog Pelinkovca iz francuske carske riznice pića, u kojoj se čuvaju sva pića kojima su se njihovi vladari gostili. Bocu smo htjeli izložiti, ali novac koji su Francuzi tražili za osiguranje tog Pelinkovca bio je toliki da smo cijeli Badel mogli prodati i još bi nam nedostajalo - napominju ponosno u Badelu.

Recepturu zna samo ''mama Pelinkovac''

I danas rade po tradicionalnoj recepturi koja se nije mijenjala još od 1945. Recept za čuveni Badelov liker zna samo jedna žena. Vesna Jurak, direktorica razvoja tehnologije jakih alkoholnih pića u Badelu, poznata je kao “mama Pelinkovac” i jedina zna sve sastojke te način na koji se dobiva aromatični okus poznatog pića.

- U njega ne stavljamo niti jednu umjetnu aromu. Nema ni konzervansa, boja ni pojačivača okusa. Okus mu daju aromatične samonikle biljke, i to najmanje njih 23 vrste. Nekih godina u Pelinkovac stavljamo i 30 vrsta biljaka – kaže Vesna.

Upravo njezino nepce daje onaj završni amen na svaki Pelinkovac.

'Pelinkovac iz inoksa nema dušu'

Baš zato ga mora čuvati od svih jakih okusa: pušenja, paprenih jela, češnjaka i luka. Ima i još jedna tajna u okusu. To je bakreni kotao koji se nije mijenjao od 1921. i u kojem se Pelinkovac “kuha”.

- Pokušali smo napraviti repliku od inoksa, ali nismo uspjeli. Pelinkovac iz takvoga kotla bio je prazan i bez duše. Nije to bio onaj pravi Pelinkovac - kaže “mama Pelin”. 

Zato su se vratili starom bakrenom kotlu, vjerojatno jedinom svoje vrste u Europi, na čijim se stijenkama iznutra uhvatila svojevrsna patina. Kristalizirani su to talozi biljaka koji su se uhvatili tijekom gotovo stotinu godina proizvodnje. A iz njega na godinu izlazi oko milijun i pol litara likera i proizvodnja neprestano raste. Sada pokušavaju napraviti još jednu repliku, ali od bakra.

Pelin osvojio Kineze

Pelinkovac je u posljednje vrijeme osvojio Kineze. Piju ga samo u elitnim klubovima.

- Kinezi su zaključili da su naše žene toliko bujne, a muškarci kršni od Pelinkovca, pa ga smatraju afrodizijakom - kaže kroz smijeh “mama Pelinkovac”.

Iako je klasični poznat kao pomoć za želudac, razvili su i okuse za uživanje

I danas je čuven kao prva pomoć za loš želudac ili probleme sa žuči. Uz tradicionalni Pelinkovac gorki, proizvodi se i Pelinkovac antique. Spravljen je po recepturi koju su pronašli u sefu Franje Pokornog, oca Pelinkovca i suosnivača Badela. Ima više šećera i više alkohola. Pelin Makedonci piju s narančom, pa su u Badelu osmislili Pelinkovac Orange.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message