Obavijesti

News

Komentari 0

'Mami i bratu trag se izgubio na Ovčari, otac je umro s krivnjom za njihov nestanak te 1991.'

'Mami i bratu trag se izgubio na Ovčari, otac je umro s krivnjom za njihov nestanak te 1991.'
2

Tomislav Tuškan još traga za majkom Dragicom i bratom Draženom. Odveli su ih iz vukovarske bolnice nakon pada grada

VIDEO

Moj otac Dragutin umro je jer se krivio za nestanak supruge Dragice i sina Dražena. Teško se nosio s osjećajima krivnje. Teško mu je padalo što je došao u Zagreb, što je majka ostala u Vukovaru, što on nije stradao umjesto njih, mirnim glasom započeo je 2019. godine bolnu priču Tomislav Tuškan (59).

Iz rodnog Vukovara u Zagreb je doselio 1979. godine i nakon studija agronomije ostao u njemu živjeti. Nakon smrti oca nastavio je tragati za majkom i bratom koji se još vode kao nestali.

Viđeni su u vukovarskoj bolnici, potom u hangarima Veleprometa odakle su ih odvezli na Ovčaru. Majku je zadnji puta vidio 27. lipnja 1991. godine na sinovom prvom rođendanu, a brata u srpnju iste godine.

- Došao je jutarnjim vlakom iz Vukovara u Zagreb kako bi me vidio. Popričali smo, otišao sam na posao, a on je obišao mog sina i suprugu Janet. Još smo se dva puta čuli telefonom i razgovarali o tome da majku iz Vukovara prebacimo u Zagreb. Oni su to odbili. Moj brat imao je 25 godina, bio je ambiciozan, prepun životnih i poslovnih planova - prisjetio se Tomislav.

Tog ljeta 1991. godine imao je jednogodišnjeg sina, supruga Janet bila je trudna, a kako je Engleskinja, pružila im se prilika posjetiti njezine roditelje u gradu blizu Londona. Vijesti su bile loše, ratni sukobi su se rasplamsali, a Tomislav je nakon tjedan dana odlučio da se vrate u domovinu.

Dubravka još traga za mužem: 'Prije odlaska zagrlio je kćer i poljubio. Nestao je na Ovčari'
Dubravka još traga za mužem: 'Prije odlaska zagrlio je kćer i poljubio. Nestao je na Ovčari'

- Moj tata došao je iz Vukovara u Zagreb kako bi nas dočeka. Mama je trebala doći nakon tjedan dana, a on se trebao vratiti u Vukovar. U to vrijeme dobio sam poziv da s policijom idem u Petrinju. Supruga je počela krvariti i prijetio joj je gubitak bebe. Morala je mirovati i tata je tri tjedna, do mog povratka iz Petrinje bio velika pomoć. Na žalost, on se u Vukovar više nije mogao vratiti, a moja majka i brat nisu mogli izaći iz Vukovara - pripovijedao nam je Tomislav dok su mu se u očima caklile suze.

Godinama se nadao da će naći majku i brata, da će bar saznati istinu. Informacije koje su do njega dolazile nakon pada Vukovara govorile su da su lakše ranjeni, ali da su živi. Potom su počeli dolaziti autobusi, a Tomislav i njegov otac dočekivali svaki. I uvijek se iznova razočarali.

- Saznali smo da su završili u vukovarskoj bolnici. Kad je grad pao, moja mama već je bila u autobusu za evakuaciju i tada je u dvorištu bolnice ugledala mog brata. Htjela mu je pomoći, izašla iz autobusa i više se u njega nije vratila. Ostala je s njim i odvezli su ih na Ovčaru. Bilo je ekshumacija, no mog brata i majku nisu našli - suznih očiju svjedočio je Tomislav. Dodao je da ga je život gurao da idu dalje, no njegov se otac sa nestankom supruge i sina nikada nije pomirio.

'Veselin Šljivančanin je odvojio mog sina od mene. Ubili su ga na Ovčari. Imao je 16 godina...'
'Veselin Šljivančanin je odvojio mog sina od mene. Ubili su ga na Ovčari. Imao je 16 godina...'

- Naći njihova tijela značilo bi mi puno.Važna je uspomena na one koji su bili s nama, važno je da ti posebni ljudi imaju obilježeno mjesto. Mi to mjesto za mamu i brata nemamo. Na dane sjećanja na Vukovar, na Dan mrtvih odemo kod centralnog križa na Zid boli, gdje su im upisana imena. Tamo odemo i upalimo svijeće i molimo se - iskreno je rekao Tomislav. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...