Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mamić: Kriminaliziraju mene, brata i sve koje simpatiziramo

Kako nije bio na raspravama, sud je danas Zdravku Mamiću uručio prikupljene dokazne materijale, a on je predložio sudu da sasluša njegove svjedoke. Taj prijedlog mu je odbijen

HNK Cibalia - GNK Dinamo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
39 komentara

Bivši čelnik NK "Dinamo" Zdravko Mamić u ponedjeljak se, nakon više od sedam mjeseci, ponovno pojavio u sudnici osječkoga Županijskog suda gdje mu se, uz još trojicu okrivljenika, sudi zbog optužbi za izvlačenje novca iz toga kluba. Kako nije bio na raspravama, sud mu je danas uručio prikupljene dokazne materijale, a on je predložio sudu da sasluša njegove svjedoke. Taj prijedlog mu je odbijen. Između ostalih, predložio je sudu da sasluša Ninoslava Ljubojevića, koji je bio u komisiji koja je potvrdila drugi dio optužnice protiv njega, a s čijim je sinom Mamić pregovarao o transferu u Dinamo. 

- Znate da je pravilo da odvjetnici i ja nismo mogli biti prisutni kad su se ispitivali svjedoci, onda sam došao kod suca istrage, tražio sam da nešto kažem, on mi je rekao "Ne možete Vi ovdje pričati, pričat ćete na sudu, sad kad sam došao na sud, istjerali su me, nisu mi dali da barem prisutan, ali to što su mi zabranili da ne mogu u zgradu, to nije u redu. Da su mi zabranili da ne idem na raspravu, to je uredu - rekao je Zdravko Mamić po izlasku iz suda.

-  Državno odvjetništvo je imalo 82 svjedoka i svoje vještačenje, ja sam htio predložiti samo tri svjedoka, odnosno četiri. Ni jedan moj svjedok nije saslušan. Hrabrim se da je Vijeću sve jasno i da im nije bilo potrebno dodatno objašnjenje. Jer kad ne slušate stručnjake, onda vam je valjda sve jasno - rekao je Mamić i dodao da će sutra u svojoj obrani ukazati na kriminalne radnje koje su učinili ljudi u dosadašnjem dijelu postupka.

- Pripremajući se za obranu, sad je prošlo 2,5 godine od uhićenja, išao sam gledati DVD prvog iskaza u USKOK-u, i ustvari nemam razloga da iznosim svoju obranu, tada sam, bez ikakvih dokumenata iznosio sam aktivnu obranu. Ovaj slučaj je jednostavan, ovaj je spis politički, da se kriminalizira mene, mog brata, stranke i predsjedničke kandidate koje smo simpatizirali - rekao je.

TKO JE TONĆI PETKOVIĆ? Optužio je najmoćnijeg čovjeka u nogometu: Lovac na Mamića

Na završetku ročišta održanoga 21. ožujka Sudsko vijeće odlučilo je da će Zdravka Mamića pozvati na raspravu 16. travnja, kako bi mu se predočili dokazi izvedeni tijekom njegova odsustva sa suđenja jer je 1. rujna prošle godine, tijekom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda, udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka.

Predsjednik Sudskoga vijeća Darko Krušlin upozorio je Zdravka Mamića na početku ročišta da može biti ponovno udaljen iz sudnice ako će remetiti red i ometati rad suda i pozvao nazočne da se u sudnici pristojno ponašaju.

POKRENULI ISTRAGU Lažno svjedočenje na suđenju Mamiću: DORH ispitao Lovrena

Krušlin je nakon toga izvijestio okrivljenog Zdravka Mamića o iskazima svjedoka, koji su neposredno ispitani u njegovoj odsutnosti, te iskazima svjedoka, koji su pročitani tijekom proteklih ročišta, kao i o pregledanoj materijalnoj dokumentaciji iz optužnice.

Na glavnoj raspravi u ponedjeljak pojavili su se svi okrivljenici, osim Zorana Mamića, a na ročištima, koja su sazvana za 17. i 18. travnja, predviđeno je iznošenje obrane okrivljenika.

NA PRIJEDLOG OBRANE Odgođeno suđenje Mamiću i ostalima, nastavak u srijedu

Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru "Dinama" Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se, od travnja prošle godine, sudi zbog optužbi da su NK "Dinamo", izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatoga i neplaćenoga poreza i prireza.

Možda vas zanima i ovo:
Message