Obavijesti

News

Komentari 226

Mamić je bio dio establišmenta, umjesto da bude marginaliziran

Mamić je bio dio establišmenta, umjesto da bude marginaliziran

Goldstein smatra da bi se Plenković trebao odvojiti od Tuđmana, a za Mamića kaže kako je bio sposoban menadžer, međutim, postao je dio establišmenta umjesto da bude marginaliziran

VIDEO

Postojala je nada devedesetih, postojala je nada u otpor Miloševiću. Vjerovali smo u napredak, da se odmičemo od politike koja je neprihvatljiva. Nismo dobili napredak, rekao je povjesničar Ivo Goldstein u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

Goldstein se osvrnuo na prethodnih 30 godina hrvatske neovisnosti te rekao kako bi se Plenković trebao odvojiti od Tuđmana, a za Mamića kaže kako je bio sposoban menadžer, međutim, ''uzeo je previše love, pobjegao i svojim je ponašanjem, javnim vrijeđanjem, antagonizirao javno mnijenje" i postao dio establišmenta umjesto da bude marginaliziran, što je njegov primjer za sustav izokrenutih vrijednosti. 

Iako je u intervjuu rekao kako je optimist, kaže kako u Hrvatskoj više nema mjesta za napredak.

- Ovaj pesimistični zaključak izlazi iz činjenice da smo ušli u EU, koja je nekad bila elitni klub najrazvijenijih država, no sada pritisnuta krizama, EU više tako ne funkcionira. EU nas ne može izvlačiti, pitanje je imamo li mi sami potencijala. Demografska katastrofa koja se događa, bilo kakav oporavak čini još neizglednijim. Godine 2001. su projekcije bile da ćemo 2050. imati 3,7 milijuna stanovnika. Mi smo došli na ono što su te pesimistične projekcije govorile da će se dogoditi za 50 godina - rekao je i dodao kako je "Tuđman zacrtao da Srba mora biti manje da bi država bila solidno izgrađena".

'Thompson sa pjesmama ne može dalje od Bregane...'
'Thompson sa pjesmama ne može dalje od Bregane...'

Goldstein smatra da bi se Plenković i HDZ trebali udaljiti od Tuđmana.

- To je Sanader napravio jer je shvatio da s njegovom baštinom u EU ne može. Što bi se dogodilo s Plenkovićem da se distancira, ne znam. To ne može biti preko noći. To bi trebao biti proces. Nažalost s Tuđmanom ne možete ništa napraviti u Europi. Hrvatska, bez obzira što je ušla u EU, nije se otvorila. Ona se zapravo zatvara - poručio je.

Politika, krize i Zdravko Mamić

Smatra kako je korona-kriza pokazala ne samo da je država neadekvatno reagirala već i da nisu svi građani ravnopravni pred zakonom, a na pitanje o budućnosti i hoće li tko i za 20 godina govoriti o istim temama i hoćemo li tapkati na mjestu misli da će se rakurs s vremenom mijenjati, optimist je, kaže, i tu je da upozori ljude da počnu misliti i tako potaknu aktivizam " koji bi nas mogao odvesti prema optimističnim raspletima."

Goldstein kaže da u Hrvatskoj danas vlada sukob nepomirljivih svjetova - s jedne strane demokracije i uzak prostor ljudi koji nastoje proširiti prostor slobode, a s druge strane prostor "krčme i stadiona" Iako voli sport, kaže da je krivo kada sport postane sredstvo političke manipulacije.

‘Kaj bi štel biti?’ i sad vrijedi u ministarstvima, lokalnoj upravi
‘Kaj bi štel biti?’ i sad vrijedi u ministarstvima, lokalnoj upravi

U svojoj novoj knjizi piše o Zdravku Mamiću pa je prokomentirao najnovija zbivanja. Smatra kako je on paradigma  svega negativnog u Hrvatskoj, ali i kako se pokazao kao sposoban menadžer u Dinamu.

-  Istovremeno, sudeći po pravomoćnoj presudi, uzeo je previše love i pobjegao, dobio je zatvorsku kaznu. Očigledno je da je ne samo uzeo novac Dinamu i ostao dužan državi, nego je svojim ponašanjem, javnim vrijeđanjem različitih osoba, antagonizirao javno mnijenje i radio apsolutno neprihvatljive stvari. Istovremeno je bio miljenik političke elite, bio je etabliran u društvenom i političkom životu - rekao je Goldstein dodajući da je zbog svega Mamić zapravo treba biti marginaliziran.

Bandićeva nasljednica: Svečano obećaje da će uvesti Zagreb u 21. stoljeće - nakon 21 godinu
Bandićeva nasljednica: Svečano obećaje da će uvesti Zagreb u 21. stoljeće - nakon 21 godinu

Goldstein smatra da se Hrvatska treba ozbiljno razračunati s ostavštinom Tuđmana i Stepinca da bi mogla intelektualno napredovati. Smatra da Tuđman nije hrvatski nacionalni velikan jer je izabrao nacionalizam, razvijao kult države i pronosio govor mržnje iako je katkad bio vrstan politički taktičar, ali ideologiju koju je promicao je vidio u stvaranju države koju je vidio kao cilj, umjesto sredstvo.

- Tito je velika povijesna ličnost, ali ja sam u knjizi prema njemu istresao čitav niz primjedaba. Tito nije bio jugonacionalist, promicao je bratstvo i jedinstvo. Tuđman je bio nacionalist, imao je čitav niz izjava koje mu se nisu smjele dogoditi - rekao je i dodao kako je Tuđman uspostavio klijentelizam na način da članovi njegove stranke moraju biti namireni, i to je njegovo nasljeđe do danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 226
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21