Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
317 komentara

'Da sjedim zatvoren u Osijeku na +40 i da me bodu komarci?'

Toliki mazohist nisam. Došao sam tražiti pravdu u Bosnu i Hercegovinu, pa zar to nije država? Nisam mazohist, ali nisam ni kukavica, kaže Mamić kojeg je sud u Osijeku nepravomoćno osudio na 6,5 godina zatvora

Medjugorje Mamic
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
317 komentara

Sud u Osijeku nepravomoćno ga je osudio na šest i pol godina zatvora, a Zdravko Mamić se tijekom noći prije izricanja presude iskrao iz države i pobjegao u BiH, kako sam priznaje, 'da bi se bolje branio sa slobode, a ne da ga grizu komarci na 40 stupnjeva', ali 'se nije pripremao za ovu situaciju'.

- Nisam se skrivao od prve minute mog boravka u Međugorju. Javno sam rekao da sam tu. Ni nakon pet minuta od izricanja presude sam bio na raspolaganju vašim kolegama. Ne krijem se. Skratio sam proceduru barem za nekoliko mjeseci da se ne mora istraživati gdje sam. Trenutno sam u Međugorju, ali ću biti diljem BiH. Imam i adresu u BiH. Prijavljen sam ovdje. Vrlo lako će me se moći naći. Niti jedne sekunde se neću skrivati - rekao je Mamić za N1. Dodao je da je izvadio potvrdu o BiH državljanstvu i sad čeka osobnu, putovnicu i vozačku. 

Na pitanje zašto izricanje presude nije dočekao na Sudu u Osijeku rekao je kako je 'u hrvatski zatvor neće ići živ'. 

'BIROKRATSKI PROBLEMI' Zdravko Mamić danas će se javiti policiji u Tomislavgradu?

- Do ponedjeljka sam 300 posto bio sigurniji da ću biti oslobođen, nego što sam sada siguran da se zovem Zdravko Mamić. Onda su mi u ruke dospjeli dokumenti, prijepisi razgovora putem poruka između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, s naglaskom na gospodina Cvitana - bivšeg državnog odvjetnika, koji je prijetio sucima i pozivao ih da oni dobro znaju zašto su oni izabrani za suce Županijskog suda u Osijeku, te da neka izvole vratiti svoje dugove i da ja moram biti osuđen. U konverzaciji se oni opiru, a on kaže: Ili ćete izvršiti svoju zadaću ili vas neće biti. Vidio sam da je to klasična ucjena, reket. Znao sam da su ti dokumenti autentični. Naravno da će oni to negirati, da je to fake, da je to izmišljeno. Imam pouzdane informacije da je to istina. Ne da imam informacije, nego to jednostavno znam. Drugo, imam pouzdane informacije da hrvatske službe koje su za to zadužene, znaju da su moje informacije točne. Naravno da vrana vrani ne kopa oči i da će to proglasiti izmišljenim. Shvatio sam o čemu se radi i odabrao da odem u egzil, da odem u svoju drugu državu - BiH. Da iskoristim mogućnost da sa slobode puno efikasnije brinem o obrani ugleda i časti mene, mojih prijatelja i institucije Dinama. Ja živ u hrvatski zatvor neću ući jer sam u pravu. Toliki mazohist nisam. Došao sam tražiti pravdu u Bosnu i Hercegovinu, pa zar to nije država? Nisam mazohist, ali nisam ni kukavica. Neću se ni junačiti da sam u ovom trenutku trebao sjediti u zatvoru u Osijeku na plus 40 i da me svake dvije minute ubode komarac. Da budem sputan u dokazivanju svoje nevinosti - objasnio je Mamić.

Prepisku koju je pokazao na sudu je, tvrdi, dobio u sandučić, a dodaje kako nikome on nije fizički prijetio. Kaže da svoju nevinost mora dokazivati iz BIH i optužuje hrvatsku politiku da ga ucjenjuje. 

- Ucijenjen sam od Državnog odvjetništva i politike - hrvatske politike koja nikada nije željela da imamo hrvatsku državu. Ona koja je željela samljeti sve što su hrvatski simboli. Čovjek sam i rodonačelnik i vođa hrvatskih simbola, a oni se zovu hrvatska reprezentacija, 'Dinamo', pa i ako hoćete i 'Hajduk'. Svi građani Hrvatske navijaju za reprezentaciju Hrvatske, 'Dinamo' i 'Hajduk'. 'Hajduk' je šaptom pao jer ga je preuzela orjuna iz ruku pravih Hajdukovih navijača, prave Hajdukove 'Torcide' - najboljih Hajdukovih navijača. Oni koji su to željeli preuzeti su preuzeli, a isto to su željeli učiniti u 'Dinamu', čemu sam se suprotstavio. Vidite da je to bio jedan uspješan projekat i vidite da to njima ne odgovara. Oni kažu da nije bilo dragovoljaca Domovinskog rata i hrvatskih boraca, nego da su to bili ljudi koji su korumpirani, koji su činili zla, ali bilo je takvih. Zna se tko se s njima treba baviti. Ja sam spretno ili nespretno, kao simpatizer bio na strani HDZ-a. Oni su u jednom trenutku rekli da je on moćan - istakao je te dodao da je za sve kriv SDP. 

- Na čelu njih je bio bivši ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić, a onda su to dalje provodile njihove službe - jedne koje su bile u Ministarstvu financija, jedne koje su bile u Poreznoj upravi, u poreznom USKOK-u, jedni koji su bili u Ministarstvu unutarnjih poslova, jedni koji su bili u Državnom odvjetništvu. Reći ću vam stvar koja je strašna za građane naše zemlje. Naše političke elite koje su izabrane od naroda uopće ne upravljaju zemljom. Našom zemljom upravljaju paralelni sustavi. To se zovu duboke države kako je to nazvao jedan popularni političar, gospodin Hasanbegović - tvrdi Mamić.

Zdravko Mamić je 6. lipnja nepravomoćno proglašen krivim za optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz NK Dinama i osuđen na šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran na 4 godine i 11 mjeseci,  bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović na 3 godine, a poreznik Milan Pernar na 4 godine i dva mjeseca zatvora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message