Obavijesti

News

Komentari 386

Kriv je! Zdravku Mamiću šest godina i šest mjeseci zatvora

Kriv je! Zdravku Mamiću šest godina i šest mjeseci zatvora
1

Braća Mamić, Damir Vrbanović i Milan Pernar optuženi su da su iz GNK Dinamo izvukli 117 milijuna kuna te državu oštetili za više od 12 milijuna kuna neplaćenih poreza i doprinosa...

VIDEO

Županijski sud u Osijeku nepravomoćno je osudio Zdravka Mamića na šest godina i šest mjeseci, Zorana Mamića na četiri godine i 11 mjeseci, Damira Vrbanovića na tri, a Milana Pernara na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Zdravku Mamiću određuje se istražni zatvor do pravomoćnosti presude.

POGLEDAJTE VIDEO

Presuda braći Mamić. Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata Video on Wednesday, June 6, 2018

Prema presudi koju je čitao predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza  i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Moraju vratiti novac, stanove, aute...

Zdravko Mamić mora vratiti sav nezakonito stečen novac. Oduzimaju mu se i dva stana na Cvjetnom trgu. Supruga Marina Mamić u roku od 15 dana mora po pravomoćnosti državi predati stanove i zemlju koju je Mamić kupio nezakonito stečenim novcem. 

Oduzima se i stan na Radničkoj cesti u Zagrebu koji je u vlasništvu Vanje Horvat. Mamićima će oduzeti i brodicu kao i osobni automobil Bentley čija je vlasnika Marina Mamić. Oduzima se i Audi u vlasništvu Vanje Horvat. 

Zoranu Mamiću oduzet će se sav nezakonito stečen novac, mora vratiti 25 milijuna kuna. Oduzimaju se novac i vozila na ime Ana Mamić. 

Zdravko Mamić nakon presude poslao urbi et orbi poruku iz Medjugorja!

Posted by 24sata on Wednesday, 6 June 2018

>>>>Tijek izricanja presude

12.28 - Županijski sud u Osijeku nepravomoćno je osudio Zdravka Mamića na šest godina i šest mjeseci, Zorana Mamića na četiri godine i 11 mjeseci, Damira Vrbanovića na tri, a Milana Pernara na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

12.24 - Braća Mamić i Vrbanović krivi su za malverzacije oko podjele transfernog obeštećenja između Dejana Lovrena i Dinama. Zdravko Mamić kriv je i za malverzacije oko podjele transfera između Dinama i Luke Modrića.

12.22 - Svi su krivi i po trećoj točki optužnice. 

12.11 - Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Milan Pernar i Damir Vrbanović proglašeni su krivima po drugoj točki optužnice.

12.10 - Milan Pernar, Zoran Mamić oslobođeni po prvoj točki optužnice, a to je davanje mita. 

12.00 - Počelo je izricanje presude presude Zdravku Mamiću, Zoran Mamiću, Milanu Pernaru i Damiru Vrbanoviću na Županijskom sudu u Osijeku. Nitko od optuženih nije se pojavio.  

Optuženi za izvlačenje novca

Svi su oni optuženi da su iz GNK Dinamo izvukli 117 milijuna kuna te državu oštetili za više od 12 milijuna kuna neplaćenih poreza i doprinosa.

Zdravko Mamić jučer je, samo dan uoči izricanja presude, napustio Hrvatsku. Otišao je u BiH, točnije u Međugorje. 

Mamić uoči presude otišao u Međugorje: 'Nisam u bijegu...'
Mamić uoči presude otišao u Međugorje: 'Nisam u bijegu...'

Kako doznajemo, izricanje presude pratit će u Vili Regina, gdje je i odsjeo. Poručio je da će izjavu za medije dati odmah nakon izricanja presude.

-  Neću doći jer nisam obvezan biti prisutan, doživljavao bih frustracije. A potreban mi je više nego ikad mir i došao sam se ovdje pomoliti Gospi Međugorskoj i u krugu prijatelja u Međugorju sačekati odluku sudskog vijeća, rekao je Mamić za HRT.

 

Inače, na Brdu ukazanja u Međugorju u utorak navečer postavljen je uvredljiv transparent kojim se savjetniku GNK Dinama Zdravku Mamiću poručuje da mu "neće pomoći ni Gospa".

Transparent u kojem se Mamića naziva i pogrdnim imenima postavljen je nedaleko od kipa međugorske Gospe koji je sinoć posjetio Mamić. U potpisu stoji izvjesna skupina 'Vjerne Ere 86'. Odmah pored postavljena je i prekrižena fotografija s njegovim likom. 

Mamić kao još uvijek slobodan građanin do izricanja presude može ići gdje god hoće. Tako će biti i ako ga sudac Darko Krušlin osudi na manje od pet godina zatvora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

'Raspolagao je novcem na računu'

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u prosincu 2017. pokrenulo je istragu zbog sumnje u zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Riječ je o sumnjama u izvlačenje novca iz Dinama, točnije s računa u austrijskoj banci. 

Mamić je, kako stoji u rješenju o provođenju istrage, kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama između veljače 2004. i 7. ožujka 2007. s računa Dinama otvorenog u banci u Austriji podignuo 2,5 milijuna eura u gotovini. 

Tužiteljstvo tvrdi kako za to nije imao nikakav pravni razlog, nego je iskoristio činjenicu da je bio ovlašten raspolagati sredstvima na tom računu. Za sebe je, sumnja tužiteljstvo, zadržao 19 milijuna kuna, dok je njegov brat Zoran zadržao 448.623 kune.

Maminjo je udario na Cvitana, tvrdi da ima njegovu prepisku
Maminjo je udario na Cvitana, tvrdi da ima njegovu prepisku

Na rješenje o provođenju istrage obrana se žalila, a u veljači je Zdravko Mamić dao iscrpnu obranu koju je, kako je sam rekao, u više javnih istupa odlučio nadopuniti.

Tijekom suđenja tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza u Mamićevu korist, dok su njegova punica i Dejan Lovren osumnjičeni za isto nedjelo.

Podsjetimo, Uskok je za sve okrivljenike zatražio izricanje bezuvjetnih zatvorskih kazni, a nakon obrana Milana Pernara i Zdravka Mamića oslobađanje od optužbi zatražili su i odvjetnici Zorana Mamića te Damira Vrbanovića. 

Zaboravite Cvitana, skrivena poruka je dug od 6 milijuna €...
Zaboravite Cvitana, skrivena poruka je dug od 6 milijuna €...

'Nije lako uzeti novac od Zorana Mamića'

Odvjetnik Zorana Mamića, Nikola Mandić odbacio je tvrdnje Uskoka da je njegov klijent dao mito porezniku Milanu Pernaru, ocijenivši kako se taj dio optužnice temelji na iskazu svjedokinje Jasne Vizec, koja je vidjela jedan papirić, ali ne i jasno njegov sadržaj, a svi ostali sudionici toga događaja suglasno su iskazivali o okolnostima u kojima se odvijao.

Smatra da se iz izjave Milana Pernara kako "nije lako uzeti novac od Zorana Mamića", ne može izričito zaključiti da su razgovarali o davanju i primanju mita, jer je moguće da se razgovaralo i o novcu kojeg Zoran Mamić, temeljem svojih poreznih obveza, mora uplatiti u državni proračun.

Za bilješke obrane, za koje Uskok tvrdi da su slične iskazu Dejana Lovrena na ovome sudu, Mandić je rekao da nisu dokazi na temelju kojih se može odlučivati u ovakvom postupku, u kontekstu svih ostalih iskaza i dokumenata pregledanih na suđenju. Smatra da Uskok nema ni jednog osobnog ili materijalnog dokaza koji potvrđuje optužbe, već samo indicije. 

Nespornim smatra da je Dinamo davao pozajmice Zoranu Mamiću te da je bila predviđena kamata, a kada su se javila različita pravna tumačenja tih pozajmica, jasno je da je Zoran Mamić tražio način kako da izađe iz te situacije pa je novac posudio od Dejana Lovrena i taj mu je novac u cijelosti vratio, kazao je odvjetnik.

'To je naručen postupak iz vremena bivše vlasti'

Vrbanovićev odvjetnik Janjko Grlić također se osvrnuo na problem podizanja optužnice od neovlaštenog tužitelja, ocijenivši kako osoba koja ima status državnoodvjetničkog savjetnika ne može samostalno pribavljati dokaze, bez da te dokaze potpisom naknadno ne osnaži zamjenik ravnateljice Uskoka ili zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

"Takvih dokaza u ovome postupku ima puno, oni su nezakoniti i na njima se ne može temeljiti sudska odluka. Od samih početaka ovaj postupak obiluje nezakonitostima i prigovarajući na neke dokazne prijedloge, rekao sam da je došlo do zlouporabe institucije Državnog odvjetništva. Obrana Damira Vrbanovića se ne boji istine, nego kreiranja istine", kazao je Grlić.

Smatra da se radi se o naručenom postupku, nastalom u vrijeme bivše vlasti, koja se odlučila razračunati s nogometom na temelju raznih "priča i pričica" o velikim novcima koji se navodno dijele u Dinamovim prostorijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 386
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu