News

Komentari 41

"Problemi se rješavaju tamo gdje jesu, a ne tamo gdje nisu"

"Problemi se rješavaju tamo gdje jesu, a ne tamo gdje nisu"

U prva 4 mjeseca proračunski je manjak iznosio 7,4 mlrd. kn. Država bi se trebala zadužiti za mlrd. eura. To će zaduženje služiti za financiranje manjka u proračunu

Pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor najavio je u četvrtak na konferenciji Tržišta novca u Opatiji da je Vlada krenula s pripremama za novo izdanje državnih obveznica.

Odabrane su banke aranžeri, road show i razgovori s investitorima kreću 18. svibnja, a izdanje bi se trebalo obaviti 22. ovog mjeseca. Država bi se trebala zadužiti za milijardu eura, a s obzirom na stanje na tržištu, Fičor očekuje povoljnu kamatnu stopu od 4,5 do 5 posto. Novo će zaduženje služiti za financiranje proračunskog manjka i otplatu ranijih zaduženja.

U prva četiri mjeseca proračunski je manjak iznosio 7,4 milijarde kuna, a Fičor kaže da će Vlada učiniti sve da se proračunski manjak zadrži na planirane 13,6 milijarde kuna.

- Fiskalna politika u 2014. ostat će ista, bez obzira na promjene u vrhu Ministarstva financija, kazao je Fičor.

"Moramo se početi baviti stvarnim strukturnim reformama"

Guverner HNB-a Boris Vujčić nije komentirao smjenu ministra financija Slavka Linića, no poručio je kako rješenje nije u mijenjanju monetarne politike. 

- Moramo se početi baviti stvarnim strukturnim reformama. I to provesti ne jednu, već stotine. To je dugoročno razdoblje i do 5 godina - poručio je guverner. 

- Ako ćemo reforme i dalje odgađati, onda nema perspektive rasta u ovoj zemlji - rekao je Vujčić. 

Dodao je kako si ne možemo dopustiti luksuz ponovnog zavaravanja da ćemo nekakvim čarobnim štapićem tiskanja novca riješiti probleme rasta u Hrvatskoj.

- Problemi se moraju rješavati tamo gdje jesu, a ne tamo gdje nisu - rekao je guverner.  

Najčitaniji članci